Parní vlak vás doveze na Šumavu na Rysí slavnosti

Vydejte se parním vlakem na Šumavu

Termín:

30. 6. – 1.7.2018

Parní vlak pojede po trase:

Plzeň – Špičák – Alžbětín a zpět

Lokomotiva :

475.111 Šlechtična

Rysí slavnosti  probíhají v Železné a zároveň v bavorské části Železné Rudy Bayerisch Eisenstein. Připraven je pestrý program. Historická parní lokomotiva s vláčkem přijede z Plzně.  Můžete se svézt mezi Alžbětínem a Špičákem parní lokomotivou z roku 1877. Připraveny jsou také ukázky drezín zapůjčených z muzea Václava Zahrádky na Čachrově, jízdy historických vozidel a projížďky kočárem taženým koňmi. Děti se mohou svézt parním vlakem, na drezíně i kočárem zdarma.

Plakát akce

Rysí slavnosti Železná Ruda 7.-8.7.2018

Více informací naleznete  ZDE

Lokomotiva Šlechtična

Lokomotiva 475.1 je univerzální parní lokomotiva vyráběná v letech 1947–1950 Škodovými závody v Plzni pro Československé státní dráhy v celkovém počtu 172 kusů. Pro svůj elegantní vzhled dostala přezdívku Šlechtična. Lokomotiva byly určeny pro vozbu dálkových rychlíků, osobních vlaků a také příležitostně rychlých nákladních vlaků.

Lokomotivka Škoda v Plzni uplatnila při výrobě této řady nejmodernější technologie a konstrukční prvky používané v té době v zahraničí. V našem provozu se tak objevila lokomotiva s novými konstrukčními prvky, které se při konstrukci parních kotlů dosud nepoužívaly. Jedná se zejména o spalovací komoru a varník. U některých lokomotiv byla použita valivá ložiska.

Stroje řady 475.1 sloužily více než 30 let a pro svou spolehlivost a zároveň jednoduchou obsluhu si získaly mezi lokomotivními četami i dílenským personálem oblibu. S přibývajícím stářím přecházely na méně důležité výkony a vedlejší tratě, kde nahradily starší stroje. Prošly také několika rekonstrukcemi, mezi ty nejdůležitější patří dosazení mechanických přikladačů a nových dyšen typu Kylchap. Od poloviny 60. let byly postupně vyřazovány. Poslední stroje této řady vydržely v provozu až do roku 1980.

Zdroj: Wikipedie



Rysí slavnosti

Akce je spolufinancována z programu Tierisch-wild – přeshraniční iniciativa, tvořená 12 bavorskými a 9 českými obcemi regionu národních parků Bavorský les a Šumava. Každá obec si pro sebe zvolila své vlastní zvíře, kterým se prezentuje. Pro Železnou Rudu se symbolickým zvířetem stal rys.

Více informací : www.sumavanet.cz