Zlatá tretra Ostrava vyzývá své fanoušky, aby se podíleli na jejím rozvoji a vylepšeních služeb.

 Zlatá tretra Ostrava po několika letech opět zpovídá své fanoušky. „Chceme znát názor fanoušků na základě jiných zdrojů, než jsou vyjádření na sociálních sítích, i když i ta jsou nesmírně cenná. Proto jsme ve spolupráci s Denisou Bartošovou, studentkou Ostravské univerzity, připravili dotazník zaměřený na vnímání Zlaté tretry Ostrava z pohledu návštěvníka akce,“ říká Alfons Juck, manažer mítinku.

 

„Už před několik lety jsme připravili mnohé inovace, ale v kontextu událostí posledních let nebylo přáno jejich realizaci,“ doplňuje Alfons Juck.

Po sportovní a technicko-organizační stránce jde mítink jednoznačně správným směrem. Tomu odpovídá i celosvětové televizní pokrytí (140 zemí světa) a sledovanost. Nyní chtějí organizátoři věnovat více pozornosti návštěvníkům a rozvinout také jejich prostor. 

 

Už v roce 2022 připravil organizační tým Zlaté tretry Ostrava ve spolupráci s ostravskými sporty úspěšnou fan zónu, kde si před začátkem hlavního programu mohly zasportovat děti i dospělí. Letos se organizátoři zaměřují na její rozšíření a na rozšíření nabídky cateringových služeb. Další plány jsou připraveny. „Mnohé vnímáme sami, ale bez názoru návštěvníků se neobejdeme. Jako odměnu za to, že věnují 10 minut času a zodpoví přesně 38 stručných otázek, jsme pro ně připravili soutěž o unikátní VIP zážitek,“ doplňuje Oldřich Zvolánek, technický ředitel Zlaté tretry Ostrava.  Výherce čekají služby luxusního vozu s řidičem, návštěva zázemí, kam se běžně dostane jen špičkový atlet nebo manažer, péče na VIP tribuně i setkání s atlety. 

 

Dotazník i podrobnosti k němu a soutěži jsou k dispozici na www.zlatatretra.cz.

 

Podrobnosti ke Zlaté tretře Ostrava 2023

Hlavní hvězdou 62. Zlaté Tretry Ostrava bude absolutní jednička současné světové atletiky. Létající tyčkař Armand „Mondo“ Duplantis. Ve svém exkluzívním kalendáři mítinků si našel místo pro úterý 27. června na Městském stadionu v Ostravě. Zlatá tretra tak pokračuje v tradici nabízet svým divákům vždy ta největší jména světové atletické scény. Ale do seznamu hvězd na úterý 27. června přibyly další skvělé akvizice.

 

Ženské překážky se světovou rekordmankou

Loni těsně nevyšel pokus o rekord mítinku na 100 m překážek žen. Další pokus se odehraje letos v podání světové rekordmanky, Nigerijky Tobi Amusanové. Ta loni šokovala na MS v Eugenu v semifinále, když zaběhla 12.12 světový rekord a poté ve finále s nedovolenou podporou větru dokonce 12.06. Ukazuje se více než reálné, že by 12.55 Shariky Nelvisové z roku 2015 měla překonat.

„Už se těším na Ostravu. Vím, že se u vás běhají rychlé časy v silné konkurenci. A chci si užít něco ze skvělé atmosféry, kterou je Zlatá tretra známá,“ vzkázala Amusanová, která si už letos zlepšila osobní rekord na hladké stovce na 11.10, což potvrzuje její skvělou formu.

 

Snaha o první čas pod 3:30

Mužská patnáctistovka se uskuteční jako nejdelší běh večera a také jako Memoriál Emila Zátopka (koná se každoročně, ale disciplíny se mění). Hlavní hvězdou bude muž, který loni potěšil diváky v Ostravě prvním časem pod 8 minut v historii závodu na 3000 m překážek. Etiopan Lamecha Girma. Mezitím získal stříbro na MS na překážkách, ale má na kontě z haly i světový rekord na 3000 m. Jeho cíl bude jasný, rekord mítinku (3:31.17 Cornelius Chirchir ještě z roku 2003) a případně i útok na etiopský rekord 3:29.91.

„Jsem rád, že se do Ostravy můžu vrátit. Tentokrát se snahou pokusit se o rychlý čas na 1500 m. Loni jsem si u vás zaběhl osobní a národní rekord. Máte skvělou dráhu a očekávám, že mi diváci dodají dostatek energie, abych se pokusil o čas na hranici svých možností. Chci zaběhnout čas, který potěší všechny,“ řekl Girma, který běžel 1500 m dosud třikrát v kariéře s nejlepším časem 3:33.77.

 

Hvězdné oštěpy, přijede i olympijský šampion Chopra

 

Ředitel mítinku Jan Železný připravuje tradičně své svěřence tak, aby Zlatá tretra Ostrava byla jedním z vrcholů sezóny. Proto se můžeme těšit na účast medailisty z OH, MS a ME Jakuba Vadlejcha i finalistky MS a ME Nikoly Ogrodnikové. Ze světových hvězd může Tretra počítat s mistrem světa Andersonem Petersem z Grenady, který se zlepšil na 93.07 a bude obhajovat loňské prvenství. A nově i olympijský vítěz Neeraj Chopra z Indie. V jedné soutěži se tak utkají všichni tři medailisté loňských MS v USA. Indická hvězda bude mít v Ostravě premiéru a jeho popularitu dokumentuje například 6,2 milionu sledovatelů na Instagramu. V ženské kategorii se představí nejlepší japonská atletka současnosti Haruka Kitagučiová (66.00), bronzová z MS a vítězka mítinků DL v Paříži a v Polsku. Zajímavostí je, že Kitagučiovou trénuje český kouč David Sekerák a podstatnou část letní sezóny tráví Japonka v Domažlicích.

 

Česká špička

Organizátoři v první řadě chystají mítink, na kterém by se v co největším počtu měla představit domácí elita. A tady jsou již potvrzení v některých disciplínách.

Skok o tyči žen: Amálie Švábiková, v hale český rekord 472 a bronz z halového ME:

„Na Zlatou tretru se moc těším, protože to bude skvělý závod, a ještě před domácím publikem. O to to bude ještě intenzivnější. A určitě se budu chtít pokoušet o výšku přes 470 a co nejlepší umístění.“

 

110 m překážek (návrat disciplíny do programu po pěti letech), legendární Petr Svoboda:

„Na Zlatou tretru se moc těším, je to už dlouhá doba, co jsem tam startoval, vždy to pro mě byly neuvěřitelné chvíle s úžasnou atmosférou a díky tomu i s krásným výkonem. Příprava zatím jde podle plánu a budu dělat vše proto, abych byl na Zlatou tretru připraven v plné síle a ukázal velký výkon hoden takového závodu.“

 

400 m ženy (Memoriál Jana Slaniny), Lada Vondrová, po prvním seniorském finále na evropském šampionátu, v hale v Istanbulu (páté místo):

„Ráda bych se ukázala v lepším světle než loni. Pozdější termín tomu snad přijde vhod. Na Tretře je vždy kvalitní konkurence, které bych ráda využila, protože takto kvalitní závod na domácí půdě je výborná možnost zaběhnout dobrý čas.“

 

Disciplíny

Muži: 100 m, 200 m, 400 m (Memoriál Istvána Gyulaie), 800 m, 1500 m (Memoriál Emila Zátopka), 110 m překážek., tyč, koule, disk, oštěp 

Ženy: 400 m (Memoriál Jana Slaniny), 1500 m, 100 m překážek, 400 m překážek, tyč, oštěp

 

Vstupenky 

Prodej vstupenek za speciální cenu pokračuje (www.zlatatretra.cz)

Na ochozy: 50 Kč, na hlavní tribunu A: 1 000 Kč

Zlatá Tretra Ostrava do světa

Již teď je potvrzeno, že letošní „Tretra“ bude k vidění v 140 zemích všech kontinentů a s dalšími zeměmi ještě probíhají jednání. 

Zlatá tretra Ostrava a ostravská atletika 

Od roku 2002, tedy už 20 let je Zlatá tretra Ostrava ve svém „zlatém“ období a patří mezi nejlepší mítinky světa s účastí světových hvězd a celosvětovou televizní sledovaností. Její vliv byl rozhodující pro rozvoj atletiky v Ostravě a Moravskoslezském kraji v oblasti infrastruktury, trenérského zabezpečení i celkového zájmu o atletiku od nejmenších po nejstarší sportovce i fanoušky. Aktivity zastřešují SSK Vítkovice i Krajská atletická akademie Ostrava.

 

Čokoládová tretra

Oblíbená dětská Čokoládová tretra již začala. Své finále bude mít tradičně 27. 6. ve skvělé atmosféře těsně před slavnostním zahájením hlavního závodu Zlaté tretry Ostrava. Předcházejí jí základní kola v Česku a na Slovensku a mezinárodní semifinále. Odehrávají se od dubna do června. Informace o spuštění registrací a termínech základních jsou zveřejněny na: cokoladovatretra.cz. První základní kolo se úspěšně odehrálo ve Vyškově. Příští kolo se Zdeňkem Stromšíkem bude 16. 5. v Českém Těšíně.

 

Titulní foto : Čokoládová tretra 2022 – Cysnews.cz