Začal festival Ekofilm, zaměří se na změnu klimatu

 48. ročníku filmového festivalu s tematikou životního prostředí EKOFILM, který každoročně pořádá Ministerstvo životního prostředí. Letošní ročník EKOFILMu začal ve středu 12. a potrvá do soboty 15. října. Na návštěvníky čeká 25 soutěžních dokumentů a doprovodný program plný workshopů, besed, exkurzí, a dokonce i virtuální reality. Promítání i jednotlivé aktivity rezervujte zdarma na www.ekofilm.cz.

 

Filmové projekce, workshopy, besedy s environmentalisty i filmovými tvůrci – tak se dá shrnout 48. ročník festivalu EKOFILM, který uskuteční od 12. do 15. října v Brně, konkrétně v Univerzitním kině Scala, v sále Společenského centra ÚMČ Brno-střed, na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity a v EKODÓMu na náměstí Svobody. Leitmotivem doprovodného programu je KLIMA A JEHO ZMĚNA.

 

„V dnešní době procházíme hned několika krizemi najednou, probíhající klimatická změna mezi nimi však ovlivňuje celý svět. Přesto, že mluvíme o globální a velmi složité problematice, právě náš festival je důkazem toho, že se velmi citelně týká i každého z nás. Vřele doporučuji vybrat si z nabídky EKOFILMu, který otevírá debatu, hledá odpovědi a mnohdy nabízí i inspiraci, kudy může vést cesta z problémů naší civilizace,“ pozvala na letošní ročník ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

 

„Město Brno je dlouhodobě partnerem tohoto nejstaršího festivalu s environmentální tématikou. Problematika životního prostředí je v našem městě jednou z priorit a aktuálně je v běhu řada projektů, které se zabývají dopady spotřeby na kvalitu života našich obyvatel. S probíhajícími změnami klimatu je velmi důležitá každá edukativní iniciativa, jakou EKOFILM bezesporu je. Proto přeji festivalu co nejvíce návštěvníků,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Země je jenom jedna, jinou nemáme. Na jižní Moravě se s dopady klimatických změn potýkáme už řadu let. Jsme jeden z nejvíce postižených regionů suchem v republice. Ekologické a environmentální otázky prostě musíme řešit, pokud chceme uchovat co nejvíce z toho, co máme rádi. Příroda nepočká. I o tom je letošní EKOFILM,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

 

Festival v letošním roce představí 25 filmů z 15 zemí světa.

O těch nejlepších rozhodne porota, jejíž složení je letos mezinárodní. Zasedne v ní ukrajinská režisérka, scénáristka a kritička Elena Rubashevkaja, kterou doplní například herečka a také influencerka Eva Holubová. Na všech 25 soutěžních dokumentů je možné rezervovat zdarma lístky na webu www.ekofilm.cz.

Zdarma bude i další doprovodný program v ulicích města a zapojených institucích. Ve středu ho zahájí koncerte kapela ZRNÍ od 18:30 na náměstí Svobody. Ještě předtím se ale uskuteční úvodní beseda na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity, a to na téma připravenosti České republiky na klimatické a ekologické výzvy. Tuto besedu budeme také online streamovat, připojit se můžete na tomto odkaze.

 

Pořad Ve skleníku s Holubkou je připraven na čtvrtek v 17:00 v EKODÓMu na náměstí Svobody.

Aktivity a snímky na další dny najdete na www.ekofilm.cz/program/.

 

Kromě soutěžních snímků si mohou návštěvníci procestovat střední Evropu, aniž by se vzdálili z centra Brna.

Od čtvrtka 13. října budou v EKODÓMu na náměstí Svobody k dispozici brýle s virtuální realitou. Videofilm vezme diváky na místa hlubokých brdských lesů, uschlé krajiny jižní Moravy, rybníky středních Čech, luční louky Labské nížiny a nebo vysokohorské štíty slovinských hor. „Na vlastní oči“ tak zjistí, jaké dopady má v přírodě klimatická změna. VR brýle není nutné rezervovat.