Vyprodaný závod a úžasná atmosféra. UniCredit Pražská štafeta se po třech letech pompézně vrátila do české metropole

Unikátní týmový závod se po tříleté pauze vynucené pandemií koronaviru ve čtvrtek 23. června do pražského parku Stromovka vrátil ve velkém stylu. Do oblíbeného běhu, v němž si kolegové či přátelé mohli na čtyřech pětikilometrových úsecích vzájemně změřit síly, se v devíti stovkách týmů přihlásilo 3600 běžců, čímž do posledního místa naplnili maximální kapacitu závodu. „Jsme ohromeni obrovským zájmem, který UniCredit Pražská štafeta vyvolala. Atmosféra na trati i kolem ní byla fascinující, bylo vidět, že lidé si závod opravdu užívají,“ neskrýval radost Carlo Capalbo, prezident organizačního týmu RunCzech. První závodníci se na trať vydali úderem 18. hodiny, plni nadšení a energie, a to navzdory horkému počasí, které na pražském Výstavišti panovalo.

Závod čtyřčlenných týmů od začátku do konce provázela nejen skvělá nálada, ale také zdravá soutěživost a radost z pohybu, sdílení a společného zážitku.

UniCredit Pražská štafeta tak bezezbytku dostála své pověsti jednoho z nejpopulárnějších běhů v České republice. Cílovou pásku jako první protnul tým Kalokagathia Aliance, který si s dvacetikilometrovou tratí poradil v čase 1:01:40, následován týmy Adidas Runners Speed (čas 1:05:01) a OTC Vlčáci (1:08:04). Každý z členů vítězných i všech ostatních týmů musel uběhnout čtvrtinu trati, tedy pět kilometrů. Akci její účastníci mohli pojmout také jako teambuilding, rozlučku se svobodou, školní setkání po letech či jakoukoli oslavu, a zároveň při běhu zviditelnit svůj projekt či firmu.

Tak jako v předchozích letech byly v závodě zastoupeny i speciální kategorie Open určené pro zástupce bank a členy České bankovní asociace (Bank Cup), zaměstnance a členy obchodních komor (Chambers Cup) nebo členy a personál zahraničních diplomatických misí, konzulárních úřadů a kulturních středisek cizích států (Diplomatic Cup). Kategorie zdravotníků byla letos poprvé rozšířena o složky integrovaného záchranného systému (IZS cup).

Mezi závodníky i diváky se objevila také řada známých osobností.

Svůj tým poskládal například sportovní moderátor Jiří Ježek.

„Pražskou štafetu běhám od jejího samotného počátku, fascinuje mě týmový náboj tohoto běhu, vždycky se na něj moc těším. Hlavním lákadlem je pro mě to, že neběžím sám za sebe, ale že čtyři lidi spojí všechny své síly, aby společně dosáhli co nejlepšího výsledku,“ řekl těsně před startem šestinásobný paralympijský vítěz a šestinásobný mistr světa v cyklistice.

Své kolegy a další běžce přišel povzbudit také legendární chirurg profesor Pavel Pafko. On sám se aktivně účastnil ještě předešlého ročníku štafety, letos předal cenu nejlepším týmům v kategorii zdravotníků a zdůraznil rovněž význam běhání a sportu obecně:

„Běh je přirozený pohyb, který nevyžaduje žádné speciální pomůcky, stačí jen boty, tričko a trenýrky, a můžete rovnou vyběhnout. Téhle štafety se účastní skoro čtyři tisíce lidí, ale pak jsou tu tisíce dalších, pro které právě tento závod může být zlomem a obrovskou motivací, aby si šli třeba zítra taky zaběhat. Moc obdivuji a tleskám každému, kdo to dokáže, začne běhat a udělá něco pro své zdraví.“

Pro nejmenší byl na programu také dm Bambini run. Tento běh byl zcela zdarma a každý účastník získal tričko, startovní číslo a v cíli medaili. Dle věkových kategoriích byly tratě upraveny od 100 do 200 metrů.

Běžci v rámci hlavního závodu dostali piknikovou deku, unikátní batůžek RunCzech a závodní tričko. Týmy si také mohly užít společný piknikový koš plný zdravých a chutných produktů od partnerů akce a večer plný zábavy.

„Pražská štafeta má jedinečnou atmosféru díky týmovému duchu, který panuje jak během závodu, tak i po něm, když si jednotlivé týmy vychutnávají sportovní zážitky s UniCredit piknikovými boxy nebo během příjemného podvečeru s přáteli a rodinou. Výjimečnost Pražské štafety nám potvrzuje i velký počet týmů z řad našich zaměstnanců,“ uvedl ředitel retailového bankovnictví UniCredit Bank Tomáš Drábek.