Vlaky na tři měsíce opustí část koridorové trati do Českých Budějovic

V sobotu 2. dubna začne přibližně tříměsíční výluka mezi Voticemi a Sudoměřicemi na pomezí středních a jižních Čech, během které se dostaví budovaná traťová přeložka. Přerušení provozu je nutné zejména proto, aby bylo možné odstranit kolize původní a nové trati. Vlaky poprvé využijí napřímené koleje na přelomu června a července.

Během 90denní nepřetržité výluky se zrealizuje napojení celého traťového úseku do nové stopy.

Nákladní vlaky začnou novostavbu trati využívat 30. června navečer, první osobní vlaky projedou úsekem následující den. Mezi Voticemi a Červeným Újezdem bude dočasně v provozu pouze druhá traťová kolej, dále do Sudoměřic se bude jezdit po obou kolejích. Úplný dvoukolejný provoz v celém úseku bude zahájen v září. Rychlost vlaků se bude postupně zvyšovat až na 160 km/h. Po zavedení výhradního provozu ETCS zde budou moci vlaky s naklápěcí skříní jezdit rychlostí až 200 km/h, běžné soupravy pak maximálně 170 km/h.

Aktuálně probíhá v celém přibližně 20 kilometrů dlouhém úseku pokládka kabelů a montáž sdělovacího a zabezpečovacího zařízení či trakčního vedení.

Po přerušení železničního provozu začnou zemní práce v místě křížení či dotyku obou tratí. Následně dojde k úpravě železničního spodku a postupnému pokládání železničního svršku. Jednou z posledních stavebních činností pak bude propojení kabelů v celém úseku a spuštění sdělovacího a zabezpečovacího zařízení.

 

Titulní ilustrační foto