Vlak ČD přiveze poutníky z Moravy na Národní svatoludmilskou pouť v Tetíně

Od pátku 17. do neděle 19. září se v Tetíně na Berounsku uskuteční Národní svatoludmilská pouť. Hlavní část programu je plánovaná na sobotní 11. hodinu, kdy začne slavnostní bohoslužba celebrovaná papežským legátem. Poutníky z Moravy přiveze na pouť v sobotu 18. září 2021 Slovácký expres Českých drah.

Vlak vyjede ze stanice Staré Město u Uherského Hradiště v 4:13 a z Prahy, kde vlak obvykle končí svou jízdu, bude mimořádně pokračovat dále do Srbska (příj. v 9:12) a Berouna (příj. v 9:19). Zpět z Berouna na Slovácko bude vlak odjíždět v 15:25 a návštěvníci pouti do něj budou moci nastoupit i v Srbsku (odj. v 15:33). Rychlík je přednostně určen pro poutníky z Moravy a východních Čech.

Cestující z hlavního města mohou využít spoje linky S7 mezi Prahou a Berounem, která jezdí v intervalu 30 minut. Na tyto vlaky nasazují České dráhy zdvojené soupravy CityElefant s celkovou kapacitou více než 1 200 cestujících.

Výstup na zastávce Srbsko je určen především pro ty, kteří chtějí na místo poutě dojít pěšky. Pro cestující, kteří dojedou až do Berouna, je připravena kyvadlová autobusová doprava na Tetín.

Program Národní svatoludmilské bude vhodný pro celou rodinu. Kromě bohoslužby se tak návštěvníci mohou těšit na debatu o sv. Ludmile, divadelní představení pro malé i velké nebo koncert uskupení Hradišťan.

Ludmila byla zavražděna na příkaz své snachy Drahomíry na Tetíně 15. září roku 921. Letos tak uplyne od mučednické smrti první historicky doložené české kněžny a světice, která je českou zemskou patronkou, už 1100 let.