Vítězové soutěže Žít krajinou.


     Ve Valdštejnském paláci-sídle Senátu Parlamentu ČR se uskutečnilo vyhlášení výsledků11.ročníku soutěže Žít krajinou. Soutěž, která se do letošního ročníku jmenovala Společné zařízení roku, se letos nově začleňuje do společného projektu ministerstev životního prostředí, zemědělství a místního rozvoje – Cena české krajiny.

Cena české krajiny

Akci pořádal Státní pozemkový úřad (SPÚ) ve spolupráci s Českomoravskou komorou pro pozemkové úpravy. Záštitu nad soutěží převzal ministr zemědělství Jiří Milek. Garantem soutěže je Ministerstvo životního prostředí. Předávání cen se zúčastnil senátor a předseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Miroslav Nenutil, senátor a místopředseda této komise Petr Šilar, náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč a ředitel Sekce řízení ústředí Státního pozemkového úřadu Martin Vrba. Soutěž byla poprvé vyhlášena v roce 2006 pod názvem „Společné zařízení roku“. Pod tímto názvem bylo vyhlášeno celkem 10 soutěžních ročníků.   

Cíl soutěže

 Hlavním cílem soutěže je seznámit nejširší odbornou i laickou veřejnost s rozsahem a úrovní realizace společných zařízení navrhovaných v pozemkových úpravách. Dalším cílem je pak ocenit kvalitně odvedenou společnou práci poboček krajských pozemkových úřadů, projektantů i dodavatelů a přispět tak ke zvýšení jejich prestiže v oboru. Společná zařízení byla odbornou komisí letos poprvé hodnocena pouze ve dvou kategoriích – Zelená a dopravní infrastruktura a Tvorba a ochrana krajiny. Současně byla vyhlášena Cena Státního pozemkového úřadu a Cena veřejnosti.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Společná zařízení realizovaná v pozemkových úpravách mají pozitivní přínos nejen pro zvýšení kvality životního prostředí, ale i kvality života na venkově. Jejich význam postupně roste v důsledku negativních dopadů klimatických změn. Společná zařízení, jako jsou mokřady, tůně, ochranné nádrže, meze nebo výsadby jsou prevencí povodní i sucha.  „V letech 2012 a 2013 bylo v průměru ročně rozpracováno 154 komplexních pozemkových úprav. V letech 2014 až 2017 to bylo v průměru už 215 úprav za rok. V průběhu těchto 4 let jsme do krajiny přinesli opatření v hodnotě přibližně 5,3 miliardy korun,“ řekl ředitel Sekce řízení ústředí SPÚ Martin Vrba.

Vítězné projekty

Přehled vítězů:

Zelená a dopravní infrastruktura: Polní cesta s biokoridorem v k.ú. Rašovice, okres Kutná Hora

Předmětem projektu je polní cesta C16 a podél ní vysázený biokoridor LBK 2 v k.ú. Rašovice u Uhlířských Janovic. Polní cesta je 1 km dlouhá, součástí polní cesty jsou 3 výhybny, 8 sjezdů a 21 ks doprovodné zeleně (švestky). Biokoridor LBK 2 má výměru 1,7 ha V rámci biokoridoru bylo vysázeno 1 650 ks stromů a 7 360 ks keřů. Realizací polní cesty došlo ke zpřístupnění okolních pozemků a propojení cestní sítě v území. Biokoridor přispěl ke zlepšení životního prostředí, umožnil a podpořil migraci volně žijících živočichů a ochránil území proti větrné erozi. Obě opatření přispěla ke zlepšení životních podmínek obyvatel a zvýšení atraktivnosti prostředí.

 

Tvorba a ochrana krajiny: Polní cesty, víceúčelová nádrž a LBC 7 v k.ú. Čelčice, okres Prostějov

 Projekt sestává z víceúčelové vodní nádrže, která je situována uvnitř lokálního biocentra LBC7 a vše je doplněno polními cestami. Polní cesty, z části s živičným a z části zatravněným povrchem, plní především funkci účelových komunikací pro zemědělskou techniku, ale současně i zajišťují pohodlný přístup k samotnému biocentru a nádrži a jsou též hojně využívány pěšími i cykloturisty. Vodní nádrž s ostrůvkem, litorálním pásmem a okolním biocentrem, se velmi brzy stala domovem mnoha druhů vodního ptactva a živočichů. Zadržená povrchová voda v samotné nádrži se výrazně podílí na zvýšení hladiny podzemních vod ve svém okolí a nelze zapomenout i na její protipovodňovou funkci. Po dokončení díla, naplněním vodní nádrže a zapojením výsadeb a travního porostu, se z tohoto místa, uprostřed zemědělsky intenzivně využívané krajiny, stalo vyhledávané místo pro odpočinek, relaxaci, místo vycházek rodičů s dětmi a v zimním období se zamrzlá vodní hladina stává vyhledávaným sportovištěm budoucích hokejistů a krasobruslařů.

Biocentrum Čelčice

   Cenu Státního pozemkového úřadu získal rovněž projekt Čelčice      

   Cena veřejnosti je udělována projektu s nejvyšším počtem hlasů získaných ze strany veřejnosti prostřednictvím internetového hlasování (650 respondentů). Vítěz Biocentrum BC7 s vodní plochou IP4 a biokoridor BK4 v k.ú. Choťovice získal 153 hlasů. Lesoluční biocentrum s vodní plochou s navazujícím biokoridorem včetně polních cest je komplexním řešením intenzivně využívané zemědělské krajiny. Všechna společná zařízení byla vybudována Pobočkou SPÚ v Nymburce v rámci realizace plánu společných zařízení po komplexní pozemkové úpravě v k. ú. Choťovice v letech 2006–2011. Biocentrum BC 7 má rozlohu 1,4 ha, vlastní vodní nádrž 1, 3 ha a navazující biokoridor BK4 0,9 ha. Celková výměra je 3,6 ha.    Celkem bylo přihlášených 38 projektů, v kategorii Zelená a dopravní infrastruktura 27 a v kategorii Tvorba a ochrana krajiny 11.

 

Jaromír a Věra Hamplovi

Foto: archiv SPÚ