Vídeňské obří kolo se točí už 125 let

Vídeňské obří kolo v zábavním parku Prátr patří k hlavním monumentům města. Letos slaví kolo, které bylo postaveno v roce 1897 k 50. výročí korunovace císaře Františka Josefa, své 125. jubileum. Návštěvníci se mohou až do začátku července těšit na speciální doprovodný program včetně soutěže o noc strávenou ve vagónu obřího kola.

Vídeňské obří kolo je výraznou dominantou města a atrakcí pro všechny návštěvníky Vídně.

Postaveno bylo v roce 1897 u příležitosti nadcházejícícho 50. výročí korunovace císaře Františka Josefa. Od té doby je neodmyslitelnou součástí Vídně, kterou zdobí již 125 let. Návštěvníky láká nejen na nevšední zážitek, ale i na jedinečný výhled na město, který z výšky 65 metrů nabízí. O jedinečném výhledu vzniklo ve Vídni i rčení, které říká, že kdo se nikdy nesvezl na obřím kole a neviděl město z této perspektivy, ten ve Vídni jako by nebyl.

 

Jedinečný výhled na město a nevšední zážitek čeká i na výherce speciální soutěže, která se v rámci jubilejních slavností koná.

Ten se totiž může těšit na noc strávenou v jednom z vagonů obřího kola, který bude přetvořen v hotelový pokoj. U příležitosti 125. výročí se ve vídeňském Prátru bude konat řada doprovodných akcí, které budou probíhat obzvláště v týdnu od 25. června do 2. července 2022.

Právě 25. června 1897 byl totiž na obřím kole utažen poslední šroubek a 3. července téhož roku bylo obří kolo slavnostně uvedeno v provoz. Návštěvníci Prátru se v tomto týdnu mohou těšit především na setkání s osobnostmi neodmyslitelně patřícími k Vídni a k obrímu kolu. Potkat zde budou moct císaře Františka Josefa, Sigmunda Freuda nebo Falca.  

 

Foto: (c) Monsieur Sky