Veslaři zahájili mistrovství Evropy – tři posádky postoupily do semifinále, další tři čekají opravné jízdy

Mistrovství Evropy ve více sportech se koná podruhé a veslování je jedním z devíti zúčastněných sportů. Sportovci všech sportů budou soutěžit po dobu deseti dnů od 11. do 21. srpna. Veslování probíhá v Oberschleissheimu od 11. do 14. srpna 2022. Přihlášeno je 33 evropských zemí a celkově 553 veslařů. Závodní program je vytvořen pro 23 disciplín.

Multisportovní ME Mnichov 2022–1. den:

Tři posádky postoupily do SMF

Skifařka Lenka Antošová, dvojskif Jakub Podrazil, Jan Cincibuch a párová čtyřka Filip Zima, Tomáš Šišma, Dalibor Neděla, Jan Fleissner postoupily z rozjížděk do semifinále mistrovství Evropy ve veslování v Mnichově. Další tři české posádky, které dnes zasáhly do úvodního dne šampionátu, čekají opravné jízdy.

Antošová obsadila ve své rozjížďce druhé místo, když výrazně zaostala za nejrychlejší Karolien Florijnovou z Nizozemska. Za vítězkou dvou závodů Světového poháru v této sezoně a jednou z hlavních favoritek ME ale bezpečně kontrolovala postup do sobotního semifinále. Druhá skončila i párová čtyřka, která v závěru odrazila útok Belgičanů a nestačila jen na nejrychlejší Rumuny. Podrazil s Cincibuchem poté do mistrovství vstoupili třetím místem.

Tři posádky do oprav

Třetí skončili i Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek na dvojskifu lehkých vah a v pátek je čekají opravy. Čtvrtá posádka z loňských olympijských her i minulého ME mohla v případě vítězství postoupit přímo do nedělního finále, teď bude nejprve v opravách usilovat o start v semifinále. Dvojka bez kormidelnice Pavlína Flamíková, Radka Novotníková i dvojskif lehkých vah Kristýna Neuhortová, Veronika Činková byly čtvrté a opravy je čekají také v pátek.

Nominace českých veslařů:

Dvojskif žen lehké váhy: Veronika Činková, Kristýna Neuhortová

Dvojskif mužů lehkých vah: Míroslav Vraštil, Jiří Šimánek

Dvojka žen: Pavlína Flamíková, Radka Novotníková

Skif ženy: Lenka Antošová

Dvojskif muži: Jakub Podrazil, Jan Cincibuch

Párová čtyřka mužů: Filip Zima, Tomáš Šišma, Dalibor Neděla, Jan Fleissner

Nepárová čtyřka mužů pro nemoc nestartuje.

 

Foto: FB Word rowing