Veslaře čeká v Lucernu závěrečná kvalifikace o Tokio, největší šance mají Vraštil s Šimánkem

Sedm českých posádek (20 veslařek a veslařek), bude od soboty do pondělí bojovat v Lucernu o start na olympijských hrách v Tokiu. V dodatečné kvalifikaci jsou v každé kategorii ve hře jen dvě místa, pouze mezi lehkými dvojskify žen tři. Největší šanci mají Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek na dvojskifu lehkých vah mužů.

 

Vraštil by jel na své druhé OH

Vraštil startoval na předešlých olympijských hrách v roce 2016 Riu de Janeiro v kategorii čtyřky bez kormidelníka lehkých vah, která však již v Tokiu není v programu. Společně se Šimánkem se tak snaží kvalifikovat v menší posádce. Na mistrovství světa před dvěma lety skončili v B finále čtvrtí a postup jim tak o tři místa utekl.

Na dubnovém ME obsadila česká posádka čtvrté místo za trojicí již kvalifikovaných lodí. V Lucernu ji však čeká souboj například s Australany v čele s bronzovým medailistou z posledního MS na skifu lehkých vah Seanem Murphym.

„Dvojskif lehkých vah je naše největší želízko, všichni ostatní mohou překvapit,“ řekl reprezentační trenér Jakub Makovička ČTK s tím, že některé posádky, například ženská čtyřka bez kormidelníka, startují v Lucernu i proto, že je letos nedostatek mezinárodních závodů.

Nominace ČR:

Muži:

Jan Cincibuch, Jakub Podrazil (dvojskif);

Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek (dvojskif lehkých vah);

Vilém Pachmann, Štěpán Keller, Matěj Mach, Jan Hájek (čtyřka bez korm.);

Filip Zima, Jan Potůček, Tomáš Šišma, Jan Fleissner (čtyřka bez kormidelníka).

Ženy:

Pavlína Flamíková, Anna Šantrůčková (dvojka bez korm.);

Veronika Činková, Kristýna Neuhortová (dvojskif lehkých vah);

Anna Žabová, Markéta Nedělová, Marie Jurková, Zuzana Nečasová (čtyřka bez korm.).

 

Na olympijskou kvalifikaci v Lucernu navazuje příští týden druhý závod Světového poháru, ve kterém se představí například skifař Ondřej Synek nebo dvojskif žen Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová.

 

Zdroj: ČTK, Svaz veslování

Foto: Ivana Roháčková