Varování před následky víkendové vichřice v KRKONOŠÍCH

Vichřice v minulých dnech proletěla i nad Krkonošemi. Rychlost větru na Sněžce dosahovala s rychlostí až 180 km/h síly orkánu. Na území Krkonošského národního parku za sebou zanechala řadu vyvrácených stromů. První odhady lesníků hovoří o tisících m³ padlého dřeva. Škody jsou větší s ohledem na podmáčenou půdu po vydatných deštích. Mnohé ze stromů jsou padlé přes lesní cesty. Správa Krkonošského národního parku proto varuje obyvatele Krkonoš a návštěvníky hor před pohybem ve zdejších lesích.





Pohyb po lesních cestách může být v těchto dnech nebezpečný až nemožný. Upozorňujeme, že je třeba při pohybu lesem dbát zvýšené opatrnosti, sledovat situaci v korunách stromů nad sebou a nevstupovat do potencionálně nebezpečných míst.

Cesta Obřím dolem je uzavřena

V důsledku vichřice v minulých dnech je Správa KRNAP nucena uzavřít modře značený turistický chodník Obřím dolem a to v úseku od kapličky v Obřím dole až do Obřího sedla (tzv. Kavinova cesta). Přes cestu je popadáno přibližně 150 m³ dřeva. Navíc na řadě míst jsou zavěšené nebo nakloněné stromy, které hrozí samovolným zřícením. Cesta je uzavřena až do odvolání.

 

Většina lesních cest je již průjezdných, resp. průchozích. Při jejich uvolňování pracovníci Správy KRNAP a spolupracující subjekty postupují vždy od nejdůležitějších a nejfrekventovanějších komunikací. Nyní se postupně dostávají i na pěší turistické chodníky. Přestože již v Krkonoších nefouká vichřice, tak upozorňujeme, že je třeba při pohybu lesem dbát zvýšené opatrnosti, sledovat situaci v korunách stromů nad sebou a nevstupovat do potencionálně nebezpečných míst.

Pracovníci Správy KRNAP již o víkendu a i v současné době pokračují s uvolňováním cest.

Video KRNAPu z likvidace následků vichřice na facebooku

 

Ilustrační video :

 

 

 

KRNAP – Stránky parku