V regionech pokračuje postupná obnova vlakové dopravy

Krajské samosprávy postupně uvolňují omezení přijatá proti šíření epidemie COVID-19 a znovu navyšují rozsah regionálního provozu zajišťovaného Českými drahami. Po první vlně, která se dotkla části krajů, bude na konci května obnoven provoz v dalších regionech. K plnému či téměř plnému provozu se vrátí doprava v Královéhradeckém kraji (od 22. května), Ústeckém a Zlínském kraji (od 25. května), od 29. května pak pojedou v plném rozsahu spoje v Kraji Vysočina.

K výraznému navýšení počtu spojů dojde od 25. května v Plzeňském kraji a více spojů na vybraných linkách pojede také v Jihomoravském, Jihočeském a Libereckém kraji. Změny vycházejí z požadavků jednotlivých objednatelů. Cestujícím doporučujeme, aby průběžně sledovali na webu informace o omezeních dopravy a své spojení si ověřili v elektronických vyhledávačích, které jsou průběžně aktualizovány. Za komplikace spojené s omezením provozu se cestujícím omlouváme.

Schéma postupného obnovování regionálních linek ČD (stav k 10. dubnu, 1., 4., 11., 15. a 18. květnu 2020). V zeleně vyznačených regionech je k 1., 4., 11., 15. a 18. 5. 2020 částečně nebo zcela obnoven provoz dosud omezených spojů. Ve fialově vyznačených regionech zatím stále platí omezení regionální dopravy.

Schéma omezení regionálních linek ČD (stav k 18.05.2020) (1661 kB)

Vnitrostátní regionální doprava

Praha a Středočeský kraj – obnovení plného provozu od 18. května 2020

Od pondělí 18. května 2020 je na základě požadavku objednatelů dopravy obnoven plný provoz vlaků v Praze a Středočeském kraji. Na páteřních linkách S7 a S9, v úsecích Praha – Řevnice, Praha – Český Brod a Praha – Lysá nad Labem jeopět zkrácen interval ve špičkách ze 30 na 15 minut, v pracovní dny dopoledne znovu pojedou posilové vlaky na lince S9 v úseku Praha – Říčany a zároveň jou ukončena omezení u dalších regionálních vlaků ve Středočeském kraji. Provoz víkendových rekreačních vlaků a vlaků víkendového nočního rozjezdu z Prahy ve 2:30 bude zahájen v sobotu 23. května s výjimkou výletního vlaku „Cyklohráček“. Ten pojede až od 30. května, kdy bude ukončena výluka a redukovaný jízdní řád na trati 121 Hostivice – Podlešín (kromě „Cyklohráčků“ od tohoto data pojedou také vlaky Os 19752, 19753 a 19756).

Pardubický kraj – obnovení plného provozu na většině tratí od 1. května 2020

Na základě rozhodnutí Rady Pardubického kraje je od 1. května 2020 na většině tratí v regionu obnovena doprava v původním rozsahu. Od 22. května bude v souvislosti se změnami v sousedním Královéhradeckém kraji obnoven provoz vlaků v mezikrajských úsecích (s výjimkou několika spěšných vlaků mezi Pardubicemi a Hradcem Králové). Od pondělí 25. května bude obnovena naprostá většina omezených vlaků na trati 260 v úseku Česká Třebová – Březová nad Svitavou – Letovice a od pátku 29. května pak pojedou i všechny dosud zrušené vlaky mezi Hlinskem v Čechách a Havlíčkovým Brodem. Tyto změny souvisejí s úpravou požadavků Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina.

Přehled omezených vlaků v Pardubickém kraji (od 22.05.2020) (196 kB)

Královéhradecký kraj – obnovení téměř plného provozu od 22. května 2020

Na základě požadavku Královéhradeckého kraje bude od pátku 22. května 2020 obnoven provoz vlaků v regionu v téměř plném rozsahu. Většina nových posilových vlaků v turistické oblasti Adršpachu se po vynuceném odkladu rozjede od pondělí 25. května. Do konce června ještě nepojede několik spěšných vlaků v úseku mezi Hradcem Králové a Pardubicemi (posilové vlaky jezdící jen v pátek a neděli) a jeden pár vlaků nepojede do konce srpna na trati 041 mezi Jičínem a Turnovem a také na trati 046 mezi Starou Pakou a Lomnicí nad Popelkou. Ostatní vlaky Českých drah již pojedou bez omezení. Již v posledních dvou týdnech byly postupně posilovány kapacity souprav osobních a spěšných vlaků objednávaných Královéhradeckým krajem, ale také rychlíkové spoje linek R10 a R14 mezi Prahou, Hradcem Králové a Trutnovem, resp. Pardubicemi, Hradcem Králové a Libercem.

Přehled omezených vlaků v Královéhradeckém kraji (od 22.05.2020) (190 kB)

Liberecký kraj – omezení vlaků ČD do odvolání, obnovení provozu většiny vlaků do Harrachova (od 16. května) a dalších spojů na krajských hranicích (od 22. května 2020)

Od 21. března 2020 do odvolání je omezen rozsah dopravy na vybraných linkách v Libereckém kraji. Jsou zrušeny noční vlaky s odjezdem z Liberce kolem 0:35 hod. Dále je zrušením vybraných vlaků prodloužen taktový interval na tratích 034 Smržovka – Josefův Důl a 036 Liberec – Tanvald z původního půlhodinového na hodinový. Od 16. května je obnoven provoz většiny vlaků na trati 036 v úseku Desná-Riedlova vila – Harrachov. Od 22. května bude obnoven provoz dříve omezených vlaků Českých drah v úseku Stará Paka – Jaroměř, Stará Paka – Lomnice nad Popelkou a některých vlaků mezi Jičínem, Rovenskem pod Troskami a Turnovem. Některá omezení budou platit až do konce letních prázdnin a budou zavedena do plánované změny jízdního řádu ke 14. červnu.

Detailní přehled omezených vlaků v Libereckém kraji (od 22.05.2020) (276 kB)

Jízdní řád pro trať 034 Smržovka – Josefův Důl: od 21.03.2020

Jízdní řád pro trať 036 Liberec – Tanvald – Harrachov: od 16.05.2020

Ústecký kraj – obnovení naprosté většiny spojů od 25. května 2020, vlaky linky U28 pojedou i nadále jen ve vnitrostátních úsecích

Od pondělí 25. května bude obnovena naprostá většina spojů Českých drah v regionu. V souvislosti s omezením přeshraniční dopravy budou i nadále platit výlukové jízdní řády na lince U28v úsecích Děčín – Dolní Žleb a Dolní Poustevna – Rumburk (v úseku Dolní Žleb – Dolní Poustevna vlaky nepojedou). Drobná omezení budou platit ještě u několika vlaků na trati Děčín – Benešov nad Ploučnicí – Česká Lípa – Liberec: Vlak Os 6620 nepojede až do 12. června, od plánované změny jízdního řádu ke 14. červnu bude zrušen. Spoje Os 6628 a 6621 Děčín – Česká Lípa a zpět nepojedou do 14. června a po dohodě s Ústeckým krajem budou obnoveny od noci 19./20. června 2020.

Přehled omezených vlaků v Ústeckém kraji (do 24.05.2020) (211 kB)

Plzeňský kraj – obnovení velké části omezených spojů od 25. května 2020, obnovení většiny spojů „Plzeňské linky“

Podle požadavku Plzeňského kraje bude od 25. května obnovena velká část dosud odřeknutých spojů. Na některých tratích ale budou po tomto datu i nadále platit menší omezení. Některá z nich zůstanou v platnosti i po 14. červnu, od kdy bude platit plánovaná změna jízdního řádu. Hlavní změnou od 25. května bude obnovení provozu většiny spojů tzv. „Plzeňské linky“ na trase (Pňovany –) Kozolupy – Blovice a zpět.

Detailní přehled omezených vlaků v Plzeňském kraji (201 kB)

Karlovarský kraj – obnovení vnitrostátní regionální dopravy v plném rozsahu od 15. května 2020

Od pátku 15. května 2020 od 00:00 hod. bude na základě objednávky Karlovarského kraje obnoven provoz vlaků v regionu v původním rozsahu, do odvolání nepojedou pouze přeshraniční spoje na tratích 142 v úseku Potůčky – Johanngeorgenstadt, 147 v úseku Plesná – Zwickau, 148 v úseku Aš – Hof a 179 v úseku Cheb – Marktredwitz.

Jihočeský kraj – omezení vlaků ČD do odvolání

Od 30. března 2020 do odvolání je v Jihočeském kraji omezena regionální železniční doprava ČD v rozsahu cca 21 % spojů. Víkendového provozu se změny téměř netýkají. V pracovní dny jsou omezeny zejména vlaky v sedlových časech, tedy v době mimo návozy do a ze zaměstnání. Zcela zrušeny jsou spěšné vlaky Tábor – Strakonice a většina osobních vlaků Tábor – Písek. Nahrazují je ale původně víkendové zastávkové osobní vlaky Tábor – Ražice, které jezdí denně. Dále jsou omezeny některé přímé vlaky České Budějovice – Písek, stejně jako část zastávkových vlaků na trati České Budějovice – Horní Dvořiště. Ty však nahrazují nové osobní vlaky, které jedou v trasách expresních spojů, takže je zachován základní dvouhodinový interval na trati. Na trati Tábor – Bechyně je mimo ranní období nabídka redukována na dvouhodinový takt. Některé spěšné vlaky České Budějovice – Jindřichův Hradec jedou pouze v úseku Veselí nad Lužnicí – Jindřichův Hradec a zpět. Na lince České Budějovice – Strakonice jsou zrušeny některé doplňkové úsekové vlaky, které nejezdí v celé trati, např. v úseku České Budějovice – Dívčice. Ostatních tratí se redukce dotýká jen v menší míře.

Detailní přehled omezených vlaků v Jihočeském kraji (199 kB)

Jihomoravský kraj – omezení vlaků ČD do odvolání, od 16. května obnovení vybraných turistických vlaků, od 23. a 25. května obnovení provozu na některých „mimobrněnských“ linkách

S platností od pondělí 23. března platí na základě požadavku Jihomoravského kraje na všech regionálních linkách IDS JMK včetně vlaků letní prázdninové jízdní řády. Upravené jízdní řády platí na linkách S 2 Křenovice – Brno – Březová nad Svitavou, S 3 (Žďár n. S. –) Tišnov – Brno – Břeclav, S 6 Brno – Kyjov – Veselí n. Mor. – Uherské Hradiště – Staré Město u Uh. H. a S 8 Břeclav – Mikulov na Mor. – Znojmo. Od 3. dubna nejede pár spěšných vlaků mezi Brnem a Vlárským průsmykem (linka R 56) a také pár osobních vlaků mezi Brnem a Zastávkou u Brna (linka S 4). Od 6. dubna pak je omezen provoz vlaků na linkách S 21 v úseku (Skalice n. S. –) Boskovice – Velké Opatovice, S 52 v úseku Hodonín – Čejč – Kobylí na Moravě, S 6 v úseku Veselí n. M. – Kyjov a S 9 v úseku Břeclav – Hodonín.

Od soboty 16. května byl zahájen provoz některých turistických vlaků: Expresů Pálava – Podyjí (Brno – Břeclav – Šatov a zpět), několika spojů mezi Tišnovem a Nedvědicí, resp. Vlkovem u Tišnova a také mezi Břeclaví a Mikulovem na Moravě. Od 23. května se vrátí do normálu provoz na lince S52 Hodonín – Čejč / Kobylí. Od 25. května pak bude obnoven provoz vlaků v relaci Hodonín – Břeclav (trať 330 / linka S9), dále všech denních vlaků v relaci Kyjov – Veselí nad Moravou (trať 340 / linka S6) a spěšných vlaků „Pernštejn“ Brno – Nedvědice – Žďár n. S. a zpět (tyto turistické vlaky pojedou poprvé 30. května). Další obnovování provozu očekáváme k 1. červnu 2020.

Přehled omezení dopravy v Jihomoravském kraji (aktualizace k 16.05.2020) (214 kB)

Kraj Vysočina – od 29. května 2020 obnovení plného provozu

V koordinaci s Krajem Vysočina je od soboty 28. března omezen provoz vybraných regionálních vlaků v Kraji Vysočina. Omezení se ve většině případů týká pracovních dnů, kdy jsou zrušené některé regionální spoje v úsecích Havlíčkův Brod – Světlá nad Sázavou – Ledeč nad Sázavou, Havlíčkův Brod – Jihlava nebo Havlíčkův Brod – Telč – Dačice. O víkendu také nejedou spěšné vlaky mezi Jihlavou a Znojmem. Omezen je také provoz několika spojů na trati 238 v úseku Hlinsko v Čechách – Havlíčkův Brod. Od 29. května bude na Vysočině obnovena regionální doprava v původním rozsahu.

Detailní přehled omezených vlaků v Kraji Vysočina (195 kB)

Moravskoslezský kraj – navýšení rozsahu dopravy, návrat k prázdninovým jízdním řádům od 4. května 2020

Na základě požadavku Moravskoslezského kraje se regionální doprava od 4. května 2020 vrátí k letním prázdninovým jízdním řádům (tj. bude zajištěna v rozsahu z první vlny omezení od 19. do 25. března 2020). Do 3. května jedou regionální vlaky po celý týden podle nedělních jízdních řádů a nad rámec nedělního provozu jsou v pracovní dny zajištěné další spoje zejména pro cesty do a ze zaměstnání. V souvislosti s přechodem na prázdninové jízdní řády budou některé nyní zrušené spoje z oběhových důvodů v provozu už během neděle 3. května. Od 4. května pak bude rozsah provozu navýšen a oproti běžnému jízdnímu řádu pro rok 2020 nepojedou jen vybrané spoje na linkách S1 v úseku Ostrava-Svinov – Havířov, S2 v úseku Bohumín – Návsí, S5 Frýdlant n. O. – Ostravice, S6 Ostrava – Frýdlant n. O. – Valašské Meziříčí, S10 v úseku Opava východ – Krnov, S11 v úseku Dolní Benešov – Opava východ, S15 Krnov – Jindřichov ve Slezsku, S16 Třemešná ve Slezsku – Osoblaha a S21 Dětmarovice – Petrovice u Karviné. V sobotu a neděli se také po celý den ruší provoz linky R61 v úseku Ostrava-Kunčice – Ostrava hl.n.

Přehled omezení dopravy v Moravskoslezském kraji (od 04.05.2020) (205 kB)

Olomoucký kraj – obnovení plného provozu v úsecích Zábřeh na Moravě – Šumperk – Velké Losiny / Sobotín a Dzbel – Moravská Třebová od 1. května 2020

Na základě požadavku Olomouckého kraje je od pondělí 30. března do odvolání omezen provoz regionálních vlaků na Olomoucku. Nejedou zejména tzv. školní vlaky (ranní a odpolední spoje v pracovní dny), zachovány naopak jsou spoje, které slouží k zajištění přepravy do a ze zaměstnání. Osobní vlaky Jeseník – Mikulovice – Zlaté Hory jsou nahrazené autobusovými spoji v odlišných časech. Náhradní doprava tu je denně zajištěna zastavováním autobusů, které jezdí místo spěšných vlaků Sp 1440 – 1447. Od 1. května je obnoven plný provoz vlaků v úsecích Zábřeh na Moravě – Šumperk – Velké Losiny / Sobotín a vlaky znovu jedou také v úseku Dzbel – Chornice – Moravská Třebová.

Detailní přehled omezených vlaků v Olomouckém kraji (od 01.05.2020) (721 kB)

Zlínský kraj – od 25. května 2020 obnovení plného provozu

Od 24. března 2020 do odvolání jsou na základě požadavku Zlínského kraje zrušené některé spoje zejména na tratích Otrokovice – Zlín střed – Vizovice a Kroměříž – Hulín – Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm. V některých případech došlo k časovým posunům nebo je v souvislosti se změnou oběhu vozidel nutné přestoupit v části trasy do jiné soupravy. Od 25. května bude obnoven provoz regionálních vlaků ČD v plném rozsahu.

Detailní přehled omezených vlaků ve Zlínském kraji (194 kB)

Mezistátní regionální doprava

Vzhledem k nařízenému omezení dopravy přes hranice České republiky je od půlnoci 13. / 14. března zastavena veškerá mezistátní dálková i regionální doprava a v přeshraničních úsecích není až do odvolání zajištěna žádná náhradní doprava. V regionální dopravě se to týká následujících úseků:

Regionální spoje do Německa

  • Regionální vlaky linky U28 Děčín – Bad Schandau – Sebnitz – Rumburk jedou pouze v úsecích Děčín hl.n. – Dolní Žleb a Dolní Poustevna – Rumburk. Odjezdy ve směru Dolní Poustevna – Rumburk jsou u 7 spojů zhruba o 25 minut později. Cestující ze Šluknovského výběžku mohou pro cesty do vnitrozemí využívat nadále linku U8 přes Českou Kamenici.
  • Provoz regionálních osobních vlaků v Karlovarském kraji je zajištěn do pohraničních stanic. Vlaky tak jezdí v úsecích Karlovy Vary – Potůčky a Cheb – Aš. Na trati z Chebu do Plesné je místo vlaků zajištěna náhradní autobusová doprava. Spěšné vlaky (v Německu RE) Norimberk – Cheb jsou ukončeny na území Německa a dále do Chebu nejedou.
  • V Plzeňském kraji je zajištěn provoz regionálních vlaků do pohraniční stanice Železná Ruda-Alžbětín (trať 183 Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín). Na trati 180 Německo – Domažlice – Plzeň jsou osobní vlaky z Německa ukončeny ve stanici Furth im Wald. V úseku Furth im Wald – Česká Kubice – Domažlice jsou mezinárodní osobní spoje odřeknuty bez náhrady.

Regionální spoje do Rakouska

  • Regionální osobní vlaky v Jihočeském kraji jedou nejdále pouze do pohraničních přechodových stanic. V úseku České Budějovice – Summerau jsou mezinárodní osobní spoje ukončeny ve stanici Horní Dvořiště, vlaky ve směru České Budějovice / Veselí nad Lužnicí – České Velenice jedou do pohraniční stanice České Velenice. Vlaky ÖBB v Rakousku končí jízdu v pohraničních stanicích Summerau a Gmünd (NÖ) a dále do ČR nepokračují.
  • Regionální vlaky mezi Jihomoravským krajem a Rakouskem zajišťují svými náležitostmi ÖBB a jsou ukončeny ve stanicích na rakouském území. Žádné vlaky nejezdí ani mezi Znojmem a Šatovem (přechod Znojmo – Retz). Cestující mohou použít autobusovou linku č. 818 IDS JMK. 

Regionální spoje na Slovensko

  • Regionální osobní vlaky z Jihomoravského kraje na Slovensko na trati č. 343 Hodonín – Vrbovce jezdí pouze do / ze zastávky Javorník nad Veličkou. Vlaky ze slovenské strany jsou ukončeny na slovenském území. Na trati Břeclav – Kúty nejedou žádné osobní vlaky, tedy ani v úseku Břeclav – Lanžhot. Cestující mohou použít autobusovou linku č. 572 IDS JMK. 
  • Regionální vlaky mezi Moravskoslezským krajem a Slovenskem jsou ukončeny v Mostech u Jablunkova.

Regionální spoje do Polska

  • Zastavena je také regionální doprava mezi Moravskoslezským krajem a Polskem. Osobní vlaky na Těšínsku končí ve stanici Český Těšín. Na Ostravsku končí jízdu osobní vlaky z Polska ve stanici Chałupki a nejedou do Bohumína.
  • Spěšné vlaky Lipová Lázně – Jeseník – Głuchołazy – Krnov (trať 292 Šumperk – Krnov) nejedou v úseku Mikulovice – Głuchołazy – Jindřichov ve Slezsku (přes území Polska). V úseku Lipová Lázně – Jeseník – Mikulovice – Jindřichov ve Slezsku a zpět je zajištěna náhradní autobusová doprava. V úseku Jindřichov ve Slezsku – Krnov a zpět jedou tyto spěšné vlaky podle pravidelného jízdního řádu.
  • V Libereckém kraji je přerušena mezistátní osobní doprava na trati 036 do Szklarske Poręby. Vlaky z Liberce a Tanvaldu končí, resp. zahajují svou jízdu v Harrachově.