V prvním závodu Světového poháru vybojovali běžci na lyžích první body

Nový ročník Světového poháru v běžeckém lyžování odstartoval v pátek 26. listopadu ve finském Kuusamu, kde závodní program zahájil sprint klasicky. Z českých reprezentantů si nejlépe vedli Tereza Beranová, která obsadila výborné 20. místo, a Luděk Šeller na 27. místě. První vítězství v sezoně patří Rusovi Alexandru Těrentěvovi a Švédce Maje Dahlqvistové.

V promrzlém středisku Ruka, nad kterým se tyčí skokanské můstky, se v prvním závodě Světového poháru představilo celkem devět českých reprezentantů. Porvat se museli s nejtěžší možnou konkurencí, ale také se dvěma ostrými stoupáními v rámci 1400metrového okruhu.

 

Mezi ženami vyšla kvalifikace nejlépe Tereze Beranové, která postoupila ze 30. pozice.

Splnila tak přání trenéra Jana France, který zatím v Ruce postup své svěřenkyně při sprintu nezažil. Ve čtvrtfinále se Beranová zpočátku držela na páté pozici, v ostrém stoupání před nájezdem na stadion se začala posouvat dopředu, aby si nakonec dojela pro čtvrtou příčku. Díky rychlé jízdě ještě čekala na možný postup z pozice šťastné poražené, ale nakonec na něho nedosáhla a do Světového poháru si připsala body za 20. místo.

 

„Myslím, že jsme všichni udělali to nejlepší, co bylo v našich silách. Všechny jsme se výsledkově oproti loňsku výrazně zlepšily, což je na začátek sezony moc hezké. Tvoříme ale pořád velmi mladý tým, a to včetně servismanů, a tak jsme asi ještě nedospěli k tomu, abychom postoupili dál,“ řekla Beranová. „Nicméně naším cílem bylo přivézt body, což se nám tu ve sprintu ještě nepodařilo. To jsme splnily a děkujeme servisu, že nám k tomu pomohl. A ještě bych chtěla pogratulovat Zuzce Holíková, která startovala v Ruce poprvé. Co se jí dneska podařilo, to je neskutečné! My ostatní jsme tu začínaly 60. místem. To je největší radost dnešního závodu,“ dodala.

25.02.2021, Oberstdorf, Germany (GER):
Tereza Beranova (CZE) – FIS nordic world ski championships cross-country, individual sprint, Oberstdorf (GER). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Zuzana Holíková předvedla senzační výkon.

Nejmladší členka ženského týmu vlétla do závodu v neskutečném tempu, na mezičasu v polovině trati byla dokonce pátá nejrychlejší! Ve druhé půlce ale výsledkovým pořadím pomalu klesala, přesto obsadila výborné 33. místo. Od postupu jí dělilo 85 setin.

„Samozřejmě mě mrzí, že jsem skončila takový kousek od postupu, ale jinak jsem s výsledkem spokojená. Vzhledem k obsazení toho závodu si myslím, že to byl můj nejlepší výkon ve Světovém poháru. Zároveň mi ten výsledek přinese klid na další práci a další závody,“ uvedla Holíková. „Chtěla bych poděkovat servisu za výborně připravené lyže. První polovina byla hodně z kopce, a tak mi pomohly k tomu, abych byla zpočátku hodně nahoře. Ve druhé půlce se pak projevilo, že mám sice rychlost, ale trochu mi chybí vytrvalost. S trenéry víme, že na tom musíme pracovat.“

 

Ještě v polovině trati byla součástí postupové třicítky také Kateřina Janatová, ani jí se ovšem tuto pozici uhájit nepodařilo a ve výsledkové listině jí patří 39. příčka. Další dvě české závodnice si připsaly pozice v šesté desítce – Petra Hynčicová obsadila 57. místo, Petra Nováková vstoupila do letošní sezony 59. místem.

 

Šeller zazářil 16. místem v kvalifikaci

Z českých mužů si v kvalifikaci nejlépe vedl Luděk Šeller, který obsadil skvělé 16. místo! Za sebou přitom nechal například Itala Pellegrina, nejlepšího sprintera minulé sezony. Ve čtvrtfinále pak nastoupil proti nejlepším dvěma sprinterům loňského mistrovství světa – Johannesi Hoesflotu Klaebovi a Eriku Valnesovi. Do boje s největšími lyžařskými hvězdami se pustil statečně, na prvním stoupání byl dokonce na první pozici, ve druhém stoupání bohužel pozici neuhájil a na stadion přijel jako šestý. V konečném pořadí mu patří 27. místo.

„S kvalifikací jsem velmi spokojený i kvůli tomu, že na závěrečném soustředění v Rovaniemi jsem měl nejdřív problém se zády, pak i se zuby, kvůli kterým jsem bral antibiotika a do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli budu startovat,“ řekl Šeller.

„V rozjížďce jsem se pak chtěl držet v popředí, abych mohl myslet na postup na čas. Ale oni nejeli, já se dostal dopředu a před posledním kopcem se za mnou vyvezli. Pak už mi došly síly, abych s tím mohl něco udělat. Celkově beru velmi pozitivně svůj výsledek, ale mrzí mě, že nás nepostoupilo víc. Čekal jsem, že budeme mít ve čtvrtfinále větší zastoupení.“

 

Jen o pár setin unikl postup do hlavního závodu Ondřeji Černému. Vysoký sprinter obsadil 35. příčku, když mu elitní třicítka unikla o pouhých 33 setin. Ve druhé půlce trati přitom dokázal zrychlovat a postupu se přibližoval, nakonec ale ztrátu z první poloviny trati smazat nedokázal. „Samotné umístění pro mě není zklamáním, ale ani z něho nejsem příliš nadšený, protože je pravda, že postup byl nadosah. Navíc jsem měl výborně připravené lyže. Na druhou stranu jsem byl minulý týden nemocný a ani dnes jsem se necítil příliš ve formě, takže v rámci té situace je to pro mě dobrý výsledek,“ uvedl Černý.

Třetím nejlepším českým mužem byl Jan Pechoušek, který si v prvním letošním startu na Světovém poháru připsal 48. pozici, ze které ho od postupu dělil čas 2,21 vteřiny. Druhá polovina okruhu nevyšla Michalu Novákovi, který se na mezičase držel na dostřel postupových pozic, v konečné výsledkové listině mu ovšem patří 51. místo se ztrátou 2,43 na postupovou třicítku.

 

Už v sobotu bude závodní program v Ruce pokračovat distančními závody klasicky (muži v 10:15, ženy ve 13:30). Přímý přenos můžete sledovat na ČT Sport i Eurosportu 1.

 

Zdroj: Český svaz lyžování – běh

Foto: archiv Czech Ski and Snowboard