V Markkleebergu odstartoval druhý díl Světového poháru vodních slalomářů

Seriál Světového poháru ve vodním slalomu pokračuje tento víkend v německém Markkleebergu. Český tým se zde představuje v částečně obměněném složení – druhou zastávku vynechávají olympionici Jiří Prskavec, Lukáš Rohan, Kateřina Minařík Kudějová i loňská mistryně Evropy Gabriela Satková. Šanci tak dostali kajakář Ondřej Tunka, kanoista Tomáš Rak, kajakářka Karolína Galušková a kanoistka Eva Říhová. Z pátečních kvalifikací se do semifinále probojovali všichni čeští kajakáři společně s kajakářkou Antonií Galuškovou, do nedělních bojů nastoupí kompletní sestava singlířek i singlířů.

Jako první se na náročnou slalomovou trať v Markkleebergu vydaly kajakářky. Z českého pohledu se nejvíce dařilo Antonii Galuškové, která se výkonem v první jízdě dokázala vměstnat mezi postupující dvacítku.

Trať rozhodně není ta nejlehčí. Vzhledem k tomu, že se jedná o kvalifikační trať, tak mi to přijde dost těžké. Ale i tak myslím, že jsem se s tím vypořádala celkem dobře. Udělala jsem sice dva zbytečné šťouchy, ale nakonec to na postup stačilo,“ okomentovala Galušková.

Její starší sestra Karolína a Lucie Nesnídalová si jízdu musely zopakovat, ale bohužel se mezi posledních deset postupujících neprobojovaly.

Kajakáři tradičně

Po ženách se do kvalifikačního klání vydali kajakáři. Prvním z Čechů na trati byl Vavřinec Hradilek, který si čistou jízdou sice zajistil postup, ale omezovalo ho zranění.

Spíš než výkon jsem si hlídal zdraví. Včera při rozcvičení se mi obnovilo zranění krku a upřímně si teď nejsem jistý, jestli zítra vůbec budu závodit,“ přiznal Hradilek.

Nejrychlejší jízdu z českého tria předvedl Ondřej Tunka, který v Německu závodí díky absenci Jiřího Prskavce. V kvalifikaci sice zaznamenal dva šťouchy, i přesto mu výkon stačil na pohodlný postup do semifinále.

Stopa byla dobrá, ale ty šťouchy je potřeba vyčistit. Bylo to hodně fyzicky náročné, dole jsem už trošku ztrácel, v poslední protivodě mi to úplně nejelo. Při tréninku jsem měl pocit, že ať se tu postaví cokoliv, tak to bude vždycky hodně těžké. Ale myslím si, že si s tím stavitelé pohrají tak, aby nám to ještě ztížili,“ zhodnotil Tunka.

Mezi elitní třicítku se probil i Vít Přindiš, kterému se však jízda nepovedla podle představ. „Upřímně je to asi má nejhorší jízda tohoto roku, ale na druhou stranu je potřeba si ji někdy vybrat,“ přiznal v cíli Přindiš. „Od té doby, co jsem tu byl naposled, se kanál hodně změnil. Přibylo hodně válečků, které dnešní stavitel využil, a museli jsme s nimi bojovat. Ke konci jsem se s tím už hodně pral, moc mi to nejelo. Ale jsem rád, že to stačilo na postup, a můžu utéct z tohoto vedra,“ dodal úřadující mistr Evropy.

Do semifinále kanoistek postoupily všechny tři české reprezentantky

Odpoledne přišel na řadu kvalifikační závod kanoistek a kanoistů. Do nedělního semifinále hned první jízdou postoupily všechny tři české singlířky, Tereza Fišerová navíc v druhém nejrychlejším čase.

Trošku jsem se bála, protože jsem tu natrénovala jen hodinu a půl, což je před Světovým pohárem málo. Navíc se tu trať celkem často mění a po těch dvou letech je to jiné. Ale když tomu dám víc času to nakoukat, tak se pak daří. Bylo tam jen pár malých chybiček a celkově jsem s jízdou spokojená,“ uvedla česká olympionička.

Nejen s náročnou tratí, ale především úmorným horkem se podařilo vypořádat hned napoprvé také Martině Satkové.

Osobně jsem za postup z první jízdy opravdu ráda. Řekla bych, že je to dneska cílová meta úplně každého, protože je neuvěřitelné horko a nejsme na to zvyklí. Jízda nebyla úplně podle představ, od první brány jsem nechytla správnou stopu, ale věděla jsem, že budou všichni chybovat, tak jsem se snažila jet co nejlíp. Jsem vážně moc ráda, že to na postup vyšlo,“ zhodnotila Satková.

Jisté semifinále má také Eva Říhová, která v týmu nahradila Gabrielu Satkovou připravující se ve Slovinsku na letošní mistrovství světa do 23 let.

Singlíři postoupili všichni tři

Páteční program uzavřeli singlíři. Mezi první postupující dvacítku se z Čechů vešel pouze Vojtěch Heger. „Jsem rád, že to na postup stačilo a že to nemusím opakovat. Spokojený ale moc nejsem, jízda byla taková nemastná neslaná, hodně jsem si to hlídal a moc neriskoval. Letos se trochu trápím, ještě jsem se úplně nenašel a nemám ten správný závodní rytmus, jaký bych chtěl,“ přiznal Heger.

Druhou jízdou se do semifinále probojovali zbývající kanoisti Václav Chaloupka a Tomáš Rak, který si jako jediný z týmu horko pochvaluje.

Cítil jsem se dobře, protože mi tyhle extrémní podmínky vyhovují. V první jízdě jsem předvedl dva mikroskopické šťouchy, které mě nakonec stály postup – doufal jsem, že si jich nikdo nevšimne, ale musím pochválit rozhodčí, jsou perfektně připravení,“ uvedl Rak s úsměvem. „Druhá jízda vyšla lépe, každopádně to byla zkouška ohněm. Vypadlo hodně favoritů a postoupit bylo dost těžké. Jsem rád, že je to za námi.“ Hned za něj se v druhé jízdě zařadil Václav Chaloupka.

Program druhého dílu Světového poháru pokračuje sobotními semifinálovými a finálovými jízdami kajakářek a kajakářů.

Kateřina Minařík Kudějová

Zdroj: Český svaz kanoistů

Foto: Iva Roháčková