Trvalé změny PID v březnu 2020 – MHD Praha

Od 2. března 2020 se provoz městských autobusových linek v Praze vrací do obvyklého rozsahu. Současně dojde k několika trvalým změnám autobusových linek a úpravám intervalů vyplývajícím z přepravních průzkumů. Vznikají dvě nové linky – 122 z Újezda u Průhonic na Opatov a 249 ze Zličína do nové bytové zástavby Nový Zličín.

Změny jednotlivých linek

102    Linka je i nadále zkrácena o úsek Sídliště Bohnice – Staré Bohnice (cca od léta 2020 je v souvislosti se změnou trasy linky 236 plánováno její prodloužení do Zámků).

122    Nová linka v trase K Sukovu – Kateřinky – Opatov (v provozu pouze v ranní špičce pracovních dnů v intervalu 30 minut).

151    Prodloužení intervalu v pracovní dny dopoledne z 20 na 30 minut.

157    Nový 1 pár spojů na konci ranní špičky pracovních dnů.

172    Změna průjezdu Malou Chuchlí ve směru Na Hvězdárně beze změny zastávek.

175    Prodloužení intervalu v pracovní dny dopoledne z 20 na 30 minut.

176    Prodloužení intervalu v pracovní dny dopoledne z 10 na 12 minut.

182    Převedení části spojů na konci ranní a odpolední špičky pracovních dnů ve směru z Vinoře na linku 185.

183    Prodloužení intervalu v pracovní dny dopoledne z 20 na 30 minut.

185    Spoje ukončené v zastávce Vinořský hřbitov prodlouženy do zastávky Vinoř, linka posílena o spoje na konci ranní a odpoledne špičky pracovních dnů ve směru z Vinoře převedené z linky 182.

186    Zkrácení intervalů v pracovní dny: z 20 na 15 minut ve špičkách, ze 30 na 20 minut dopoledne.

193    Prodloužení intervalu v pracovní dny dopoledne z 10 na 12 minut.

213    2 spoje v pracovní dny ráno z Křeslic jedou nově již z Nového náměstí.

216    Opětovné zkrácení intervalů v pracovní dny, zrušení provozu o víkendech.

223    Všechny spoje v ranní špičce pracovních dnů nově vyjíždějí již ze zastávky Breitcetlova.

236    Vybrané spoje jsou i nadále prodlouženy o úsek Sídliště Bohnice – Staré Bohnice jako náhrada za linku 102 (cca do léta 2020, kdy se připravuje trvalá změna trasy linek 102 a 236).

240    Prodloužení intervalu v ranní špičce pracovních dnů z 10 na 12 minut.

244    Změna průjezdu Malou Chuchlí ve směru Sídliště Radotín beze změny zastávek.

249    Nová linka v trase Zličín – Nový Zličín (v provozu v pracovní dny cca od 6:00 do 20:00 v intervalu 12 minut v ranní špičce, 30 minut v dopoledním sedle a 15 minut v odpolední špičce).

268    Školní linka v trase Na Pískách – Vojenská nemocnice je zrušena (nahrazena opětovným zkrácením intervalu linky 216).

902    Zavedení garantované návaznosti v zastávce Vítězné náměstí mezi linkou 91 ve směru z centra a linkou 902 ve směru Lysolaje.

Změny zastávek

Sparta                      nová zastávka obousměrně pro linku 909 (na znamení)

K Juliáně                 nová zastávka obousměrně pro linky 161, 312 a 907 (na znamení)

Korunovační           nová zastávka obousměrně pro linku 907 (na znamení)


Trvalé změny PID v březnu 2020 – příměstské linky

Od 1. března 2020 dochází k trvalým změnám autobusových linek PID v oblasti Nymburka, Milovic, Benátek nad Jizerou a Lysé nad Labem v rámci přípravy na integraci oblasti Dobrovicka, která by měla následovat na jaře 2020. Při této změně dojde k posílení dopravy na území Nymburka, více spojů pojede také v Milovicích včetně častějšího spojení do Benátek nad Jizerou.

Změny na jednotlivých linkách:

431    Linka je zkrácena do trasy Lysá nad Labem, Žel. st. – Předměřice nad Jizerou, U Kostela (linka již neobsluhuje úsek do Benátek nad Jizerou, příprava na integraci v této oblasti), náhradou je posílena linka 442. Linku nově zajišťuje dopravce Lutan s. r. o.

432    Posílení provozu v pracovní dny večer mezi Lysou nad Labem a Milovicemi, nový spoj v pracovní dny ráno Milovice, Žel. st. – Milovice, Park Mirakulum, nový 1 pár spojů v pracovní dny po půlnoci Milovice, Žel. st. – Milovice, Park Mirakulum; vybrané spoje v úseku Milovice – Lysá n. L. nově nejedou přes Park Mirakulum kvůli souběhu s linkou 434).

433    Zřízení zastávek Nymburk, Diskont Potraviny a Nymburk, Zálabská (náhrada za linku 434), posílení provozu na území Nymburka v pracovní dny v trase Nymburk, Hl. nádr. – Nymburk, Zálabská jako náhrada za linku 434; výrazné zlepšení návazností na vlaky v Nymburce.

434    Linka je zkrácena do trasy Benátky nad Jizerou, Aut. st. – Nymburk, Hl. nádr., posílení provozu v pracovní dny mezi Benátkami nad Jizerou a Milovicemi, nový 1 pár spojů v pracovní dny mezi Milovicemi a Nymburkem; linka již neobsluhuje úsek v Nymburce do Zálabské (nahrazena linkou 433).

436    Linka je zkrácena do trasy Nymburk, Hl. nádr. – Milovice, Žel. st. (v úseku Milovice, Žel. st. – Milovice, Park Mirakulum nahrazena linkou 434).

442    Posílení provozu v pracovní dny odpoledne jako náhrada za zkrácenou linku 431.


Integrace Zásmucka do dubna 2020

K termínu 4. dubna 2020 (přesné datum může být ještě změněno) je připravována integrace autobusových linek v oblasti ohraničené městy Kolín, Uhlířské Janovice, Kostelec nad Černými lesy a Kouřim. Zavedeny budou dvě nové linky, u 4 stávajících linek bude změněna trasa a u dalších 7 budou změněny provozní parametry (změny časových poloh nebo změny počtu spojů). Zrušeno bude 11 linek mimo systém PID. Autobusové linky PID nově obslouží dalších 8 měst a obcí Středočeského kraje, u dalších 33 měst a obcí bude obsluha linkami PID rozšířena.

Hlavní změny v oblastech Zásmucka a Kouřimska

  • Zavedení přestupních vazeb v Zásmukách z nově integrovaných linek na stávající páteřní integrovanou linku 381 směřující do Prahy a Kutné Hory.
  • Častější a pravidelné spojení Skvrňova, Zásmuk a Kolína včetně víkendového provozu.
  • Posílení a doplnění regionálních spojů zejména v mimošpičkových obdobích (večerní a dopolední spoje).
  • Sjednocení trasy linky 421 spojující Kolín, Kouřim a Sázavu.
  • Prodloužení linky 424 do Ždánic pro vytvoření četnějšího spojení zejména v období přepravních špiček mezi Kouřimí a Ždánicemi s návazností na linku 381.
  • Zajištění četnějšího přímého spojení Kouřimi, Českého Brodu a Čelákovic.
  • Propojení linek 654 a 660 přes Kostelec nad Černými lesy.
  • Celkové zpřehlednění linkového vedení a zlepšení koordinace jednotlivých linek v oblasti.

Nové linky PID

481    Linka je vedena z Kolína přes Zásmuky do Skvrňova, odkud vybrané spoje pokračují až do Uhlířských Janovic. Linka zajišťuje přímé spojení Kolína a Zásmuk, kde všechny spoje garantovaně navazují na linku 381 do Prahy. Vybrané spoje navíc pokračují ze Zásmuk dále jako linka 381 přímo do Prahy. Na lince je zaveden také víkendový provoz ve čtyřhodinových intervalech. V úseku Kolín – Zásmuky nahrazuje především původní linky SID G39 a G41. V úseku Zásmuky – Skvrňov nahrazuje dnešní linky SID G41, G49 a G50.

549    Linka je vedena z Kolína přímo do centra obce Kbel a dále přes Kořenice, Chotouchov, Červený Hrádek a Drahobudice do Uhlířských Janovic. V úseku Kolín – Bečváry nahrazuje dnešní linky SID G40 a G42 a v úseku Kolín – Uhlířské Janovice dnešní linky E12, G42 a 230680. Z Uhlířských Janovic vybrané spoje pokračují dle tarifu SID přes Kácov a Vlašim do Mladé Vožice.

Změny stávajících linek PID

381    Posílení spojení do Kutné Hory v pracovní den a neděli ráno.

382    Posílení provozu ve večerních hodinách pracovního dne.

387    Posílení provozu celotýdenně, zejména o víkendu. V pracovní den dva spoje v každém směru a o víkendech tři až čtyři spoje v každém směru jsou prodlouženy do Uhlířských Janovic.

421    Linka zajištující přímé spojení Kolína, Kouřimi a Sázavy bude nově vedena jednotnou trasou v úseku Kolín – Kouřim, čímž dojde ke sjednocení jízdní doby. Díky prodloužení linky 424 do Ždánic bude vyhověno požadavku na zkrácení čekacích dob na linku 381 a díky tomu k zajištění větší přesnosti provozu linky 421.

422    Změny časových poloh vybraných spojů tak, aby byly lépe koordinované s ostatními spoji a také provázané zejména s linkou 662 v úseku Kouřim – Český Brod, kde tyto linky tvoří svazek a vzájemně se prokládají.

424    Prodloužení linky vybranými spoji z Kouřimi přes přestupní uzel Ždánice, U Jánů do centra obce Ždánice. V odpoledních hodinách tak dojde k vytvoření 30minutového intervalu v trase Ždánice, U Jánů – Kouřim. Díky této skutečnosti budou moci cestující jedoucí z Prahy, Kostelce nad Černými lesy a dalších obcí na trase linky 381 cestovat do Kouřimi a dále do regionu častěji.

450    Linka je prodloužena přes místní část Nová Ves III obce Svojšice, Polní Voděrady, Toušice, Zásmuky a Drahobudice do Červeného Hrádku a Poďousů. V zastávce Svojšice dojde k vytvoření garantovaných návazností s linkou 421. Provoz linky bude posílen zejména o mimošpičkové časy umožňující tak dojížďku k lékaři nebo na úřady. V úseku Polní Voděrady – Zásmuky linka nahrazuje dnešní linky G49 a G53. V úseku Zásmuky – Bečváry linka nahrazuje dnešní linky G44 a G50. V zastávce Bečváry, Červený Hrádek je zajištěn přestup ve směru od Drahobudic do Kolína a zpět.

491    Optimalizace spojení pro školní děti do Mukařova a úprava provozu o víkendech.

652    Úprava provozu v ranní špičce pracovních dnů z provozních důvodů.

654    Linka je zrušena a nahrazena prodlouženou linkou 660.

659    Posílení provozu celotýdenně.

660    Prodloužení linky o úsek mezi Kostelcem nad Černými lesy a Stříbrnou Skalicí, kde nahrazuje linku 654. Posílení spojení v celé trase Český Brod – Kostelec n. Č. l. – Stříbrná Skalice v pracovní dny a v úseku Český Brod – Kostelec n. Č. l. i o víkendech.

zdroj informací : www.dpp.cz