Táborští medvědi zimní spánek neznají, jsou aktivní po celý rok

Každý malý školák ví, že medvědi na podzim uléhají k zimnímu spánku a probouzí se až s prvními teplými jarními paprsky slunce. Při zimní návštěvě táborské zoologické zahrady se proto nestačí divit, když na ně z medvědího výběhu vykoukne některý z místních medvědů hnědých. Táborští medvědi jsou totiž zvyklí být aktivní po celý rok. Nejpodstatnější důvod zimního spánku – nedostatek potravy – totiž řešit nemusí. Kvalitní stravu totiž v zoo dostávají nepřetržitě, takže je návštěvníci za běžných okolností mohou obdivovat 12 měsíců v roce. Letos to bohužel nejde, protože zoologická zůstává už od prosince pro veřejnost uzavřená.


Medvěd hnědý je na českém území veden jako kriticky ohrožený druh. Kromě člověka nemá jiného přirozeného nepřátele. Většinu života tráví samotářsky, společnost opačného pohlaví vyhledává jen v době páření. Oproti běžným představám až 90 procent jeho potravy tvoří rostlinná strava, jako jsou různé výhonky rostlin, lesní plody, kořínky či ořechy. Jako všežravec nepohrdne ani mršinami, umí také velmi dobře lovit ryby. Ačkoliv medvěd vypadá neohrabaně, dokáže běžet rychlostí až 45 kilometrů v hodině, dokáže také zdatně šplhat po stromech. Medvěd neumí ovládat mimické svaly v obličeji, tudíž lze jen velmi těžko odhadnout jeho aktuální náladu.


Loňské opakované uzavření zoologických zahrad, které byly a stále jsou veřejnosti nepřístupné v úhrnu několik dlouhých měsíců, působí obrovské škody. Příjmy ze vstupného a platby za zážitkové programy činí podstatnou část tržeb táborské zoo. Kvůli nucenému uzavření se však její tržby propadly o hodně více než 1,5 milionu korun. Na výživě pro zvířata a veterinární péči však šetřit nemůže, proto více než kdy jindy uvítá pomoc od svých fanoušků a obdivovatelů.
Zdroj: Zoo Tábor