Světová premiéra nanopistole, unikátní evakuační župan, 3D tisk z betonu, umělé maso poprvé v České republice a pět pódií: Future Port Prague 2019 odkrývá letošní novinky

Nepřeberné možnosti, jak se dotknout budoucnosti, přinese letošní ročník mezinárodního Festivalu Future Port Prague, který se uskuteční 10. a 11. září na pražském Výstavišti. Sto řečníků na pěti pódiích, přes sto třicet vystavovatelů, desítky technologických vychytávek k vyzkoušení, světové premiéry, technologie a projekty, které v České republice nikdy nebyly, workshopy, programy pro firmy i školy a bohatý doprovodný program posouvají letošní ročník o krok dále k tomu, aby se Praha stala dlouhodobě epicentrem diskuse o technologiích a trendech budoucnosti.

Dva dny, pět pódií

Oproti loňskému ročníku se více než zdvojnásobil počet pódií, na kterých mohou návštěvníci čerpat inspiraci od světových řečníků z 15 zemí působících v oblasti exponenciálních technologií, ale také budoucnosti vzdělávání, organizací a práce.

Na pódiu v rámci vizionářské konference mimo jiné vystoupí bývalý slovenský prezident Andrej Kiska, genetický inženýr a spoluautor průlomové technologie pro editaci lidského genomu CRISPR Prof. Samuel H. Sternberg, ředitel pro inovace a investice Evropské vesmírné agentury Frank M. Salzgeber či Shalev Lifshitz, geniální 16-letý kanadský odborník a podnikatel v oboru umělé inteligence.

Všichni návštěvníci mohou po oba dva dny sledovat program také na čtyřech pódiích v rámci futuristického festivalu a expa. Na hlavním festivalovém pódiu se vystřídají odborníci od Tokia po SiIicon Valley se svými inspirativními příběhy. Nebude mezi nimi chybět Neil Harbisson, první úředně uznaný kyborg, který se do Prahy vrací s novým implantátem na vnímání času, Bryony Cole, autorka světově populárního podcastu Future of Sex a odbornice na technologie zaměřené na intimní život a zdraví, nebo také Brian Spears, jehož společnost New Age Meats vyrábí maso kultivací zvířecích buněk v laboratoři. Celkem na tomto pódiu za dva dny trvání festivalu vystoupí přes 60 řečníků.

Hlavní festivalovou stage doplní tři partnerská pódia. Na Experiment Stage v populárním R-streamu Radiožurnálu se budou moci návštěvníci stát součástí rozhovorů moderátorů Českého rozhlasu. Novartis Stage se zaměří na budoucnosti vzdělávání, práce a zdravotnictví. A nakonec na Space Stage, umístěné uvnitř vesmírného pavilonu připraveného ve spolupráci s Agenturou Czechinvest a Ministerstvem dopravy, se mohou zájemci ponořit do témat vývoje vesmírných technologií a potkat se s často globálně velmi úspěšnými, ale veřejnosti méně známými českými společnostmi, které už v oboru působí a dodávají komponenty např. do Mezinárodní vesmírné stanice ISS.

Technologické vychytávky bořící konvenční hranice

Future Port Prague již každoročně přináší kromě přednášek a diskuzí také možnost seznámit se s budoucností doslova na vlastní kůži prostřednictvím více než stovky vystavovatelů z celého světa, kteří si přichystali nejnovější technologické zajímavosti a inovace.

Jako první na světě uvidí návštěvníci v rámci sekce Future Port Launchpad, určené pro světové premiéry, nanopistoli Fiber Flow – zařízení, které bude k vidění v pavilonu Nanoasociace, by mělo v brzké budoucnosti přiblížit aplikaci nanovlákenných materiálů pro kosmetické a dermatologické aplikace široké veřejnosti. Prezentovat se bude i společnost vyvíjející chytrou botu, která pomoci tlakových nanosenzorů umí vyhodnotit a provést korekci chůze a běhu. Dalším českým unikátem je firma I&AAT, která poprvé představí netoxický, biologicky rozložitelný evakuační župan určený pro rychlou evakuaci z prostředí zasaženého ohněm. Při nasazení může speciální požární oblek impregnovaný patentovanou technologií vydržet intenzivní teplo z hořící budovy po dobu několika minut. Ukázalo se dokonce, že vydrží přímé plameny až na několik sekund. Firma se bude snažit, aby byl oblek součástí protipožární ochrany v hotelech, kinech a výškových budovách.

Návštěvníci si budou moci vyzkoušet také setkávání ve virtuální realitě, unikátní digitální únikovou hru Red Bull, holografické a 3D displeje, světově nejpokročilejší brýle pro virtuální realitu a v rámci zóny věnované budoucnosti potravin přivítá Future Port Prague českou společnost Sens Food, která nedávno otevřela největší hmyzí farmu na světě a již brzy bude vozit do Evropy z Thajska 3,5 tuny mletých cvrčků měsíčně.

Jako každoročně nesmí chybět ani tradiční zóna elektromobility, v rámci které se zájemci budou moci projet na jednom z více než 20 elektrických kol, vyzkoušet si nové elektrické skútry BeRider od ŠKODA AUTO DigiLab, projet se novými elektromobily Audi e-tron, nejchytřejším sportovním vozem Jaguar i-Pace, novou Teslou 3, či s nejnovějším elektrickým Mercersem EQC, které osobně představí ambasador značky a známý tanečník a choreograf YEMI A.D. K vidění bude i nový koncept Vision iV od ŠKODA AUTO i závody dálkově ovládaných modelů aut s hybridním vodíkovým pohonem.

Před Holešovickým výstavištěm budou dále k vidění létající drony, luxusní elektrický člun a v přímém přenosu zde bude společnost Pet Mat ve spolupráci se společností Cemex a BASF 3D tisknout robotickým ramenem od ABB originální objekty z betonu. Nováček mezi vystavovateli, francouzská společnost L´Óreál pak představí první nositelný elektronický senzor pro měření osobní expozice UV záření, znečištění, vlhkosti a pylů.

Více informací na futureportprague.com | facebook.com/futureportprague | twitter.com/FuturePortPRG #FPP19