Svaz lyžařů ruší tři nadcházející Světové poháry v Česku

Vedení Svazu lyžařů ČR dnes rozhodlo nepořádat Světový pohár v běhu na lyžích, který se měl uskutečnit 20. – 21. 3. v náhradním termínu v Novém Městě na Moravě, a Světový pohár ve snowboardingu, který se měl uskutečnit 27. – 28. 3. ve Špindlerově Mlýně. Neuskuteční se ani FIS Summer Grand Prix ve skoku na lyžích v září v Liberci.

„Důvodem je velmi nízká finanční podpora ze strany Národní sportovní agentury, o které jsme se dozvěděli v polovině tohoto týdne. Pokud bychom akce pořádali, způsobili bychom tím zadlužení svazu a ohrozili financování olympijské přípravy na hry v roce 2022. Na naši informaci, že pořádání akcí je vinou nízké podpory ohroženo, nikdo z vedení NSA nereagoval,“ uvedl prezident svazu Lukáš Heřmanský.

Národní sportovní agentura informovala Svaz lyžařů ČR o schválené finanční podpoře v rámci programu podpora významných sportovních akcí. Ta je v případě obou zimních akcí řádově poloviční, než bývala v minulých letech ze strany Ministerstva školství ČR, tedy 5 milionů namísto 10 v případě běžců a 4 namísto 8 milionů v případě snowboardistů.)


„Rozpočty zimních akcí jsou 22 a 20 milionů, když v letošním roce jsme navíc nemohli počítat s příjmy ze vstupného a dalších doprovodných akcí, naopak museli jsme kalkulovat s milionovými extra náklady na proticovidová opatření. Liberecký letní Světový pohár skokanů měl mít rozpočet 3,6 milionu korun, když navržená podpora je 1,3 milionu,“ vysvětlil Heřmanský.


Svaz lyžařů opakovaně s vedením Národní sportovní agentury jednal o nutnosti znát řádovou výši státní podpory s dostatečným předstihem, protože nelze žádat o přidělení organizace velkých zimních sportovních akcí bez elementární předvídatelnosti, zda stát akci podpoří a v jaké výši. „Toto v minulosti neexistovalo a my si od vzniku NSA slibovali, že tuto nesystémovost vyřeší. Jen shodou náhod jsme byli ušetřeni od velké mezinárodní ostudy, protože ve středu jsme získali stanovisko o přidělené státní podpoře na akci, která se měla konat tento víkend a my bychom ji pro nedostatek financí rušili tři dny před startem prvního závodu.

Věřím, že toto naše těžké ale nutné rozhodnutí pomůže k formulování nových spravedlivých a předvídatelných pravidel pro pořádání zimních akcí. Pokud se tak nestane, bude Česká republika v budoucnu bez závodů Světového poháru v lyžování a snowboardingu. Byla by škoda připravit české fanoušky o možnost vidět české medailisty a nejlepší světové sportovce na vlastní oči,“ uzavřel Heřmanský.

Iva Roháčková