Středočeská muzea a galerie se podle nových opatření mohou otevřít veřejnosti

Díky rozhodnutí vlády se od 3. května mohou otevřít středočeská muzea, památníky a galerie. Některé areály, kde jsou venkovní expozice, se otvírají již nyní.

„Jsem samozřejmě moc rád, že Středočeský kraj patří mezi regiony, kde se epidemiologická situace zlepšila natolik, že mohou být už od 3. května otevřeny muzea a galerie, samozřejmě s dodržením všech příslušných opatření. Naše krajské příspěvkové organizace jsou připravené a kolegové jsou moc rádi, že do expozic po více než čtyřměsíční pauze opět přijdou návštěvníci,“ uvedl krajský radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (Spojenci).

Podle jeho slov je částečné uvolnění vládních restrikcí důležité i pro cestovní ruch, který patří během pandemie mezi nejvíce zasažené oblasti.

Ve středních Čechách se už před víkendem otevřely areály, které mohou návštěvníky pozvat do venkovních expozic.

Mezi ně patří například Hornické muzeum Příbram, p. o. a jeho pobočky Památník Vojna a Skanzen Vysoký Chlumec, které zpřístupnily svoje venkovní prostory k individuálním prohlídkám bez výkladu průvodce už včera. V areálu Hornického skanzenu v Příbrami – Březových Horách je možné se seznámit s expozicí důlní techniky v plenéru nebo zkusit štěstí při sběru minerálů z deponovaného odvalu dolu Lill. V souvislosti s letošním výročím 180 let od narození hudebního skladatele Antonína Dvořáka je zde navíc pro nejmenší návštěvníky připravena soutěž s názvem „Putování po stopách světoznámého skladatele“ s několika zastaveními spojenými s hledáním správných odpovědí na otázky týkající se této problematiky. Soutěž je jedním z doprovodných programů Hudebního festivalu Antonína Dvořáka.

Památník Vojna nabízí prohlídku exteriérů v areálu bývalého vězeňského zařízení z doby totality, venkovní expozici důlní techniky a geopark příbramského uran-polymetalického ložiska. Ve skanzenu Vysoký Chlumec mohou lidé obdivovat areál s 21 historickými objekty, mezi kterými jsou například vodní mlýn, kovárna, kaplička, obytná stavení, špýchary a také dvě stavby dokončené v loňském roce – obytné stavení z Řikova a patrový hospodářský objekt z Mokřan. Vždy v 11, 13 a 15 hodin proběhne ve skanzenu ukázka provozu vodní pily.

Pro veřejnost se už dnes otevřelo i Muzeum lidových staveb v Kouřimi, které v minulých dnech využili alespoň filmaři k natáčení druhého dílu pohádky Tajemství staré bambitky, další natáčecí dny jsou připraveny v Polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem. Ode dneška je možná v Kouřimi individuální prohlídka venkovních prostor bez výkladu průvodce, od 4. května se návštěvníci dostanou i do interiérů lidových staveb, samozřejmě za dodržení všech opatření.

Většina krajských muzeí a galerií otevře v úterý 4. května.

Vlastivědné muzeum Nymburk a Pamětní síň Alice Masarykové v Lánech ale zůstanou i nadále zavřené – důvodem je dlouhodobá rekonstrukce.