Slavnosti Zažít město jinak dopřejí sousedům alespoň symbolický nádech

Trénink jógového dýchání, mytí soch na sídlišti Vlasta, stoupání na kostelní věže a představení básníků z Jižáku. Nebo taky workshop angažované výšivky, vzpomínání se seniory, poznávačka stromů v parku a vědecká show. Tisíce různorodých aktivit oživí v sobotu 19. září 85 míst v Praze a v dalších 25 městech. Sousedské slavnosti Zažít město jinak ale nemají být jen jednodenním festivalem. Letos v duchu motta Nadechni se pro město přinášejí také inspiraci k proměnám veřejného prostoru i osobních vztahů. O svých předsevzetích mohou všichni návštěvníci popřemýšlet během společné minuty zastavení v 15 hodin.

Inspirovat se mohou třeba organizátory sousedských slavností z jednotlivých lokalit.

Na jaře jsme uspořádali první komunitní akci v aleji, kterou jsme pojmenovali podle Karla Půlpána. Oficiálně alej ani nemá jméno a je to spíš stromořadí kousek od Grébovky, kterému místní říkají psí záchod. Na stejném místě teď chystáme bohatý program na Zažít město jinak. Naše aktivity beru jako hledání budoucích možností. Nechceme určovat, jak má alej vypadat. Ale chceme ji zachovat, abychom se tam mohli potkávat s lidmi a společně něco vytvořit,“ popisuje Jan Vincenec, který se celoročně podílí i komunitních aktivitách spolku bubahof ve Strašnicích.

Snaha o změnu vedla k veřejné aktivitě i Karolinu Mendlovou. „Před pár lety jsem se přestěhovala zpátky k Nuselským schodům, kde jsem vyrůstala. Poznala jsem skupinku nadšenců, která si říká Přátelé Nuselských schodů. Přišlo mi naprosto jasné se k nim připojit a s tím místem začít něco dělat. Rozhodli jsme se tam vybudovat relaxační parčík a obří partyzánskou zahradu – osázet květinami 200 metrů podél Nuselských schodů. Lidé tam chodí zalévat a starají se o záhony spolu s námi. Děláme tu ale i sousedské pikniky, brigády nebo autorská čtení,“ popisuje Karolina. „Naše letošní slavnosti budou mít i sociálně-edukativní přesah. Chceme, aby si lidé mimo fajn zážitků odnesli i nové zajímavé zkušenosti. Na programu bude výuka znakové řeči, neviditelná výstava, procházka s člověkem bez domova a aktivity nízkoprahových klubů,“ dodává Karolina.

Kromě hlavního programu, který se převážně koná v ulicích s vyparkovanými auty, se do Zažít město jinak zapojují v rámci doprovodného programu i divadla, kluby nebo muzea. Letos si tak můžete prohlédnout neznámé ilustrace Adolfa Hoffmeistera v Kampusu Hybernská, navštívit Šalounovu vilu na Praze 10 nebo na Invalidovně potrénovat švihlou chůzi.

AutoMat i organizátoři dění v jednotlivých ulicích jsou si samozřejmě vědomi stavu epidemiologické situace, proto prosí o dodržování vládních nařízení a vydávají i vlastní doplňující pokyny, jejichž dodržování by mělo přispět k bezproblémovému průběhu slavností.

Kompletní program a seznam lokalit najdete na www.zazitmestojinak.cz.