Skryté poklady Zoo Ostrava: Tajemní outloni a další vzácné druhy chované mimo zraky návštěvníků

 Zoo Ostrava chová přes 450 druhů živočichů. Ne všechny ale mohou návštěvníci vidět. Řada z nich je chována mimo jejich zraky – v chovatelském zázemí. Některé dočasně, jiné trvale. Patří mezi ně i outloň malý, kterého získala zoo v loňském roce. Pár tohoto vzácného primáta se zde nedávno rozmnožil.

 

Hlavním úkolem moderních zoologických zahrad je přispívat k zachování biodiverzity a záchraně nejohroženějších druhů živočichů.

Zoo proto vytvářejí co nejvhodnější podmínky pro chov těchto zvířat a udržení stabilních a geneticky variabilních záložních populací v lidské péči pro případ, že by v přírodě došlo k prudkému poklesu početnosti, nebo dokonce k úplnému vymizení druhu. Pokud se jedná o druh, který je extrémně vzácný či plachý, chovatelsky velmi náročný, příp. se pro něj teprve staví expoziční zařízení, probíhá jeho chov v zázemí, kam nemají návštěvníci zoo přístup. V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava je mimo zraky veřejnosti chována celá řada druhů a i díky tomu se zde daří velmi vzácné až raritní odchovy nejen v rámci České republiky, ale také na evropské úrovni.

 

Jedním z druhů chovaných v zázemí ostravské zoo je i outloň malý (Nycticebus pygmaeus).

Pár této vzácné asijské poloopice s noční aktivitou získala zoo v loňském roce – samici (2021) ze Zoo Lipsko a samce (2020) ze Zoo Jihlava. „Outloni mají k dispozici dva vnitřní chovatelské prostory a venkovní výběh. Nejdříve od sebe byli oba jedinci odděleni a seznamovali se přes kontaktní mřížku. Spojení proběhlo bez komplikací a záhy došlo i na páření. Dne 26. února 2023 samice porodila,“ popisuje zooložka Pavla Slavíčková. Chovatelé se snažili zvířata co nejméně rušit, takže zprvu ani nevěděli, kolik mláďat se narodilo. Po pár dnech už ale pozorovali, že samice nosí dvě mláďata a příkladně se o ně stará. Zhruba po měsíci začala jedno po druhém odkládat a po určitou dobu nechávat samotné. Samec se do odchovu nijak nezapojuje, ale od samice s mláďaty není díky prostorným ubikacím oddělen. Po porodu se sám přesunul do druhé místnosti, kde setrvává.

 

Outloň malý se ve volné přírodě vyskytuje východně od řeky Mekong ve východní Kambodži, v jihovýchodní Číně (provincii Junnan), Laosu a Vietnamu.

O životě tohoto nočního primáta není mnoho známo, odhaduje se ale, že jeho počty klesají. Do roku 2020 byl v mezinárodním Červeném seznamu (The IUCN Red List) řazen v kategorii zranitelný (Vulnerable), poté byla jeho situace v přírodě přehodnocena jako zhoršující se a druh byl přeřazen do kategorie ohrožený (Endangered). Příčinou ohrožení je zejména obchod s domácími mazlíčky, pro medicínské a rituální účely, dále ztráta habitatu. Navíc jsou divocí outloni chytáni a nabízeni turistům jako atrakce k vyfotografování za peníze.

„Zoo Ostrava se zahájením chovu outloňů malých v roce 2022 zapojila do Evropského ex situ programu (EEP) v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) s cílem podpořit jejich chov v lidské péči. Aktuálně je ve 32 institucích chována jen necelá stovka zvířat, přičemž ve většině z nich se jen vzácně množí. Zoo se také připojila k ambiciózní myšlence tzv. outloních arch, jejichž hlavním cílem je primárně vytvořit dostatečný prostor pro chov a rozmnožování těchto primátů, a tak zachovat dlouhodobě životaschopnou a geneticky pestrou populaci, ze které bude možné v budoucnu poskytovat jedince pro vypuštění do přírody, pokud to bude potřeba,“ vysvětluje František Příbrský z ostravské zoo, který tento evropský chov současně spoluřídí jako člen skupiny odborníků pro poloopice, tzv. EAZA Prosimian TAG, a v rámci této skupiny je zároveň poradcem pro ochranu outloňovitých v oblasti jihovýchodní Asie.

 

Zoo Ostrava také velmi aktivně podporuje ochranu outloňů v přírodě. V Indonésii je to The Kukang Rescue program (outloň váhavý a outloň sumaterský) a ve Vietnamu aktivity organizace Endanger Primate Rescue Center (outloň malý). Oba tyto programy podporují i všichni návštěvníci zoo prostřednictvím Tří korun ze vstupu.

Foto autor Enrico Gombala.