Šišce jsou tři měsíce. Své matce už ujídá kaši z misky

Luskouní samičce Šišce v Zoo Praha je dnes čtvrt roku. Zatímco stále pije mateřské mléko, už pomalu přechází i na stravu svých rodičů. Překonání dalšího kritického období prvního luskouního mláděte v Evropě je proto na dobré cestě.

„Šišce jsou právě tři měsíce, váží přes kilogram, a nejenže sní celou svou porci kaše, ale ještě chodí dojídat po mámě,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Podle něj tým chovatelů stále konzultuje odchov s odborníky z Taipei Zoo, odkud rodiče Šišky – pár luskounů krátkoocasých, samice Run Hou Tang a samec Guo Bao – dorazili do Zoo Praha loni v dubnu.

Šiška dostává stejně jako její rodiče speciální kaši, jejímž základem jsou larvy včelích trubců.

„Reaguje už i na samotnou vůni kaše při ranním krmení. Na kamerách sledujeme, že jí jazyk vystřeluje z tlamičky ještě před probuzením,“ dodává chovatel David Vala s tím, že lidé mohou toto krmení pozorovat během programu Snídaně s luskouny.

Na rozdíl od běžných návštěvnických hodin, kdy je expozice v nočním režimu, mohou lidé během programu spatřit luskouny za světla.

Zážitkový program Snídaně s luskouny navíc finančně podporuje ochranu luskounů ve volné přírodě.

Volné termíny naleznete na: https://eshop.zoopraha.cz/snidane-s-luskouny.html

 

Titulní foto: Šiška si už pochutnává na speciální krmné kaši stejně jako její rodiče. Nejenže sní svou pečlivě odměřenou porci, ale chodí ještě vylízávat zbytky po své své matce Run Hou Tang. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha