SG Equipment Finance loni poskytl téměř miliardu korun na „zelené investice“

Společnost SG Equipment Finance (SGEF) v loňském roce financovala investice českých podniků a firem v objemu 11,1 miliardy korun a posílila svůj tržní podíl v ČR na 21,3 %, což je nejvíce v její historii. Téměř miliarda Kč připadla na projekty prospěšné pro společnost a životní prostředí. Ze statistik společnosti vyplývá, že podnikatelé si pořizovali nové vybavení i v prostředí lockdownů, ale rozsáhlé investiční akce spíše odložili.

Zatímco Česká leasingová a finanční asociace v roce 2020 registruje pětinový pokles ročního objemu profinancovaných podnikatelských investic, SGEF v ČR zaznamenal 5% pokles oproti roku 2019.

S více než třetinovým tržním podílem jsme potvrdili naši přední pozici ve financování stavebních strojů a IT technologií, posílili jsme také v dopravní technice a ve strojích a zařízeních,“ uvádí Reinhold Knödl, generální ředitel SG Equipment Finance v České a Slovenské republice.

Čísla SGEFu ukazují, že podnikatelé si pořizovali nové vybavení i v prostředí lockdownů, ale rozsáhlé investiční akce spíše odložili.

Objem velkých transakcí námi financovaných poklesl o 67 % a dosáhl nejnižší úrovně za posledních pět let, snížil se i průměrný objem jedné smlouvy,“ upřesnil Reinhold Knödl.

Podpora hospodářství

V době omezujících vládních opatření SGEF poskytl téměř 30 % klientů odklad splátek v režimu vlastního nebo zákonného moratoria. Pro obchodní partnery z řad výrobců a prodejců byl určen mezinárodní program Stronger Together, díky kterému koncoví klienti mohli začít splácet nové zařízení až po půl roce jeho užívání. Investice malých a středních podniků v objemu 500 milionů Kč SGEF financoval se zárukou Evropského investičního fondu v rámci programu ČMZRB Expanze.

Zelená miliarda

Investice s pozitivním dopadem na kvalitu života, které SGEF financoval, dosáhly 952,2 milionů Kč, což je 7,7 % z celého portfolia (v roce 2019 to bylo 553,2 milionů Kč, tedy 4,1 %). Největší podíl připadá na prostředky hromadné dopravy, nakládání s odpady, veřejný sektor, lesní hospodářství a zdravotnictví.

Od roku 2017 spolupracujeme s Evropskou investiční bankou na programu Climate Action, v rámci kterého jsme financovali investice v objemu 39 milionů eur. Zpočátku se jednalo zejména o lokomotivy a autobusy, postupně jsme záběr programu rozšířili i na výrobní stroje a zařízení,“ doplnil Reinhold Knödl.