Sedm českých veslařských posádek startuje na SP v Záhřebu

Zítra dopoledne odstartuje I. kolo světového poháru 2021 v Záhřebu. Úvodní rozjížďky na jezeře Jarun proběhnou formou časovky. Posádky vylosované do jednotlivých jízd budou startovat v jedné dráze v 30 až 45 sek. intervalech. Tuto novinku zvolili pořadatelé vzhledem k olympijským hrám v Tokiu, na kterých se s největší pravděpodobností tímto způsobem úvodní závody pojedou. Světový pohár vyvrcholí v neděli finálovými jízdami, které v přímém přenosu odvysílá program ČT sport.

V českém týmu nastala jedna nucená změna. Lenku Antošovou bohužel nepustí do závodu poranění. Kristýna Fleissnerová se tak podruhé v kariéře představí ve SP na skifu. A opět na Balkáně. V roce 2018 skončila v Bělehradě na 10. místě. Jako první z českých lodí nastoupí dvojka bez kormidelníka žen. Anna ŠantrůčkováPavlínou Flamíkovou absolvují svoji společnou premiéru ve Světovém poháru těsně po desáté hodině. Další české posádky přijdou na řadu od 11:00 a budou následovat v rychlém sledu za sebou, včetně Ondřeje Synka, který se poprvé od MS 2019 v Ottensheimu ukáže na skifu.

Synek se sžil se skifem a v Zábřehu naposledy závodil před 21 lety  

„Zpátky na skif jsem se už přeorientoval docela dobře, nějak jsem se s ním za ty tři týdny sžil. Nebylo to nic složitého, na skifu jsem jezdil 16 let, na jaře jsem na něm trochu trénoval, ale přece jen v závodě to bude trochu něco jiného. Zatím je to velká neznámá. Ve formě jsem, doufám, dobré, ale uvidíme, jak to půjde, protože jsem víceméně dva roky na skifu nezávodil. Bude to hodně těžké, ale doufám, že to půjde,“ sdělil Synek.

„V Záhřebu na kanálu jsem závodil před 21 lety na mistrovství světa juniorů s Kubou Hanákem, skončili jsme třetí na dvojskifu. Mají to tady hrozně hezké, velký multifunkční areál, čistá voda, je to tady super,“ zavzpomínal.

„Určitě se tady chci dostat do finále, ale opravdu teď vůbec netuším a nemůžu říct, jak na tom jsem. Když se dostanu do finále, případně budu bojovat o nějakou z medailí, bude to úplně super a budu nejvíc nadšený. Udělám maximum, už se na to moc těším.“

V I. kole Světového poháru 2021, které se bude konat od pátku 30. dubna do neděle 2. května v chorvatském Záhřebu, se představí sedm našich posádek:

  • Skif mužů – Ondřej SYNEK
  • Dvojskif žen – Lenka ANTOŠOVÁ, Kristýna FLEISSNEROVÁ
  • Dvojka bez kormidelníka žen – Anna ŠATRŮČKOVÁ, Pavlína FLAMÍKOVÁ
  • Dvojskif žen lehkých vah – Kristýna NEUHORTOVÁ, Veronika ČINKOVÁ
  • Dvojskif mužů – Jakub PODRAZIL, Jan CINCIBUCH
  • Čtyřka bez kormidelníka mužů – Jan HÁJEK, Štěpán KELLER, Matěj MACH, Vilém PACHMAN
  • Párová čtyřka mužů – Jan FLEISSNER, Jan POTŮČEK, Tomáš ŠIŠMA, Filip ZIMA

Živý audio komentář pátečního programu je možné sledovat na webových stránkách www.worldrowing.com. V sobotu a v neděli bude k dispozici živé vysílání. Nedělní finálové závody nabídne v přímém přenosu také program ČT sport.   

Program:

Click to access 2021-wrc1-zagreb-provisional-programme_220421.pdf

Zdroj: Český svaz veslování

Foto: Jan Navrátil, FB České veslování