S PENNY SVAČINOU PRO JEDNIČKY

Děti se 1. září vrací do školních lavic. Ke zvládnutí náročného školního programu budou potřebovat dostatek energie. Proto je velmi důležité nejen, aby se děti ráno nejen pořádně nasnídaly, ale také aby měly dostatečnou svačinu. Nedostatek energie nebo nevhodné svačiny mohou mít dokonce za následek jejich zhoršený prospěch. A tak PENNY doporučuje: „SE SVAČINOU PRO JEDNIČKY!“

V dnešní uspěchané době řada z nás nesnídá a o nějaké svačině nebo o tom, že bychom si měli celodenní příděl potravin rozdělit do pěti menších jídel, si můžeme, jak se říká, nechat jenom zdát. Zkrátka až příliš často nemáme čas. Zatímco dospělí jsou zodpovědní za svůj denní program, v případě dětí je na rodičích, aby jim den v rámci možností organizovali, naučili je správným návykům a vytvořili jim potřebné podmínky.



„Každý z nás rodičů by neměl zapomínat na to, že děti by se měly nejen vydatně a v klidu nasnídat, ale svačina je pro ně velmi důležitým zdrojem energie a neměli bychom na ni zapomínat. Důležité je složení svačiny. I my na to myslíme a nabízíme zdravé jogurty Boni nebo naši řadu müsli, ovesných, jáhlových nebo pohankových kaší i cereálií Crip Crop, z nichž si snadno připraví zdravou a výživnou svačinu i dítě samo,“ doporučuje Petr Baudyš, manažer kvality PENNY.


Dítě, které má hlad, je utlumené, nedokáže se soustředit, výuku vnímá okrajově, a to vše má samozřejmě vliv na jeho školní výsledky a známky. Nejde jen o školní výsledky, ale dodržování rituálu svačin je také prevencí proti úrazům, obezitě či poruchám příjmů potravin. Organismus dítěte si nevytváří tolik zásob energie jako u dospělého, její nedostatek se tak projeví okamžitě. Ten pak vede ke kolísání hladiny cukru v krvi, z čehož pramení nesoustředěnost a únava. Obecně mají svačiny dodat tělu 5 až 10 % denního energetického příjmu, u aktivních dětí a dospívajících to může být až 15 %.


Na jedné straně rodiče připraví dětem svačinu v podobě sladké limonády, sušenek nebo s energetickými tyčinkami a na straně druhé jsou rodiče, kteří si myslí, že zdravá svačinka jsou jablko a několik karotek. Ani jedno není dobře. Samotné ovoce a zelenina nestačí. Dítě by mělo mít svačinu připravenou z domova. Ideální je ho do její přípravy zapojit, ochotněji, když si ji samo připraví, ji pak zkonzumuje. Kolik z nás si pamatuje, jak ty „odporné svačiny“ od rodičů vyhazovalo po cestě ze školy nebo nám je rodiče našli v aktovkách ještě po týdnu…


Oblíbené svačiny v podobě sušenek nebo například oblíbených tyčinek sice dítěti krátkodobě dodají energii, ale probudí chuť na další sladkosti. Ideální svačina by proto měla obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuky. Bílkoviny najdeme v mléčných výrobcích, ať samotném mléku, jogurtech, tvarohu, dále ve vejcích, šunce, pomazánkách z ryb nebo luštěnin, sacharidy získáváme z pečiva, müsli, cereálií, ovoce a zeleniny, ale také z tučných sýrů nebo smetanových jogurtů.
Do školy bychom tedy dítěti měli dát celozrnné výrobky doplněné bílkovinou např. mléčným výrobkem. Neměla by chybět porce ovoce, které je důležité zvláště v dopoledních hodinách, neboť obsahuje přirozené jednoduché cukry.



Často rodiče nechávají děti si koupit pití buď cestou do školy nebo ve školních automatech. Dítě si samozřejmě velmi často zvolí nějaký oblíbený sladký nebo kolový nápoj. Ty pro děti nejsou vhodné. Zvláště kolové nápoje obsahují příliš mnoho cukru a ve svém důsledku organismus dehydratují. Ideální je, aby dítě mělo z domova láhev s čistou vodou s přírodní šťávou nebo čajem.

A co je takovou ideální svačinkou? Dopoledne je to vhodný mléčný výrobek (jogurt, tvaroh, mléko) a kousek ovoce. Odpoledne pak cereální pečivo namazaný kvalitním rostlinným tukem se sýrem nebo kvalitní šunkou a pár kousků zeleniny.



TIPY NA RYCHLÉ A DOBRÉ SVAČINKY PRO NAŠE DĚTI


TORTILLA S OVOCEM, GRANOLOU A JOGURTEM


4 PORCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT
3 menší tortilly
NÁPLŇ 1:
4–5 lžic mléčné rýže
2 lžičky mleté skořice
1 lžička másla, pokojové teploty
hrst borůvek
špetka mletého zázvoru
1 lžíce medu nebo javorového sirupu
nasekané ořechy
NÁPLŇ 2:
4–5 lžic čokoládové ovesné kaše
1 lžíce arašídového másla, pokojové teploty
½ banánu, nakrájená
1–2 lžíce nasekané čokolády
špetka soli
nasekané ořechy
NÁPLŇ 3:
4–5 lžic hotové čokoládové granoly
1–2 lžíce malinového džemu
50–80 g bílého jogurtu řeckého typu, nebo zakysané smetany
Tortilly ohřejte 10–15 vteřin v mikrovln¬né troubě, aby se lépe rolovaly. Naplňte je zvolenou náplní a pevně stočte. Pak upevněte alobalem či pečicím papírem.


TORTILLY SE ŠUNKOU A SÝREM


4 PORCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT
2 velké tortilly
4 lžíce čerstvého smetanového sýru
1 lžíce nasekané pažitky
1 lžička majonézy
4 listy zeleného salátu
10–12 plátků šunky
8 plátků toustového sýru
Smíchejte čerstvý sýr, pažitku a ma¬jonézu. Namažte na tortilly. Poklaďte šunkou, salátovými listy a toustovým sý¬rem. Tortilly zaviňte a nakrájejte na 5cm rolky. Chcete-li, zajistěte je párátky.
AVOKÁDOVÝ HUMMUS
4 PORCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT
1 velké avokádo
1× 400g konzerva cizrny, slitá
3 lžíce jogurtu
2–3 lžíce citronové šťávy
hrst nasekané petrželky
2–3 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1–2 lžíce vody, podle potřeby
sůl a pepř
NA OZDOBU: nasekaná petrželka, olivový olej, pár zrníček cizrny
Avokádo vypeckujte, dužinu vydlabejte do mixéru a spolu s ostatními surovi¬nami rozmixujte dohladka. Podle chuti osolte a opepřete. K podávání zakápně¬te hummus olivovým olejem a posypej¬te petrželkou a cizrnou.


POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY


350 g POMAZÁNKY | PŘÍPRAVA: 15 MINUT | VAŘENÍ: 1 HODINA
200 g červené řepy
sůl
100 g Lučiny
50 g zakysané smetany
1 stroužek česneku, drcený
kůra a šťáva z 1 citronu
1 malá červená cibule, nakrájená na kolečka
50 g rukoly
Řepu omyjte a vařte i se slupkou v osolené vodě 1 hodinu. Pak řepu vylovte, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle do mísy. Polovinu šťávy vymačkejte, slijte do hrníčku a dejte stranou. Do řepy vmíchejte sýr smíchaný se zakysanou smetanou, česnek, sůl, citronovou kůru a šťávu. Opatrně promíchejte a podle chuti rozřeďte šťávou z hrníčku. Pomazánku natřete na oblíbené pečivo a ozdobte cibulí a rukolou.
DOMÁCÍ PRIBIŇÁK
2–3 PORCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT
250 ml smetany ke šlehání
1 sáček bio vanilkového cukru
2 lžíce javorového sirupu nebo medu
250g kostka měkkého tučného tvarohu
Smetanu ušlehejte dotuha, přidejte vanilkový cukr, sirup nebo med a znovu prošlehejte. Pak postupně vešlehejte tvaroh. Ozdobte ovocem.

ČOKOLÁDOVO-KOKOSOVÉ MUFFINY


12 MUFFINŮ | PŘÍPRAVA: 15 MINUT | PEČENÍ: 20 MINUT
300 g hladké mouky
3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
175 g hnědého cukru
1 sáček bio vanilkového cukru
40 g strouhaného kokosu
25 g kakaa
200 g tmavé čokolády, nasekané
2 vejce
250 ml mléka
125 ml rostlinného oleje
Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte všechny suché suroviny – mouku, prášek do pečiva, oba cukry, kokos, kakao a přidejte nasekanou čokoládu.
Ve druhé míse rozšlehejte vejce s mlé¬kem a olejem. Vlijte do směsi suchých ingrediencí a promíchejte. Těsto rozděl¬te do 12 formiček na muffiny a pečte 20 minut nebo dokud nebude zapích¬nutá špejle po vytažení čistá.

OVOCNÉ ŠPÍZY


Vytvořte podle své chuti a fanta¬zie krásné ovocné špízy na svačinku do školy.