Rakušan: Pokud úředník udělá chybu, musí za to pykat. Navrhujeme změnu zákona

Po „zpackané“ zakázce Ministerstva dopravy na systém kupování elektronických dálničních známek za 400 miliónů korun bude hnutí STAN prosazovat, aby Sněmovna konečně projednala jeho návrh na zavedení hmotné odpovědnosti úředníků za jejich chyby. Ve Sněmovně leží už rok a právě vládní koalice brzdí jeho projednání. Vyzývá proto premiéra Babiše, který v neděli o vyvození odpovědnosti úředníků za tuto IT zakázku mluvil, aby zařazení předlohy zákona jeho hnutí podpořilo.

Na program by se návrh mohl dostat už 11. února v rámci tzv. „opozičního okénka“.

„Naposledy zvládla partička nadšených ajťáků přes víkend naprogramovat systém, za který chtělo ministerstvo zaplatit 400 miliónů bez veřejného výběrového řízení. To jen dokazuje, že mezi úředníky jsou pořád lidé, kteří razí cestu ‚já na bráchu, brácha na mě‘ a okrádají nás všechny o veřejné peníze,“ upozorňuje předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Státní IT zakázky byly vždycky jedno velké svinstvo a bylo skoro jedno, kdo byl zrovna u vlády. Z politiků tomu nikdo nerozumí nebo nechce rozumět, a tak to je živná půda pro korupci především některých zkorumpovaných politiků a zaměstnanců státní správy. Stačí jedna zakázka a už nemusí nikdy pracovat. Není možné, aby určitá skupina lidí, např. vysokých úředníků, zůstala beztrestná a nedotknutelná,“ doplňuje senátor Jan Horník.

Stát už nyní může vymáhat po úřednících pokuty za jejich prokazatelné chyby, prakticky to ale dělá jen v minimu případů. Návrh z dílny STAN je tak poměrně jednoduchý: místo, aby stát mohl vymáhat odpovědnost úředníků, napříště by tak činit musel. 

„Zatímco kraje či obce musí vymáhat po úřednících škodu, kterou svým postupem způsobí, stát to podle zákona po svých úřednících vymáhat nemusí. Je to absurdní, když vládní zakázky bývají mnohem vyšší. Úředník ať už záměrně či z vlastní neschopnosti způsobí finanční škodu v řádu milionů může být vlastně dál vysmátý a zahřívat si své křesílko na ministerstvu. To musí skončit, stát není dojná kráva, kterou si mohou jisté osoby beze strachu pravidelně podojit,“ říká Rakušan. 

Záměrem návrhu z dílny hnutí STAN není zbytečně trestat, ale vyžadovat po státních zaměstnancích odpovědnost. 

„Úředníci budou odpovědní jak za své úspěchy, tak za své chyby. Pokud chceme zlepšit fungování státu, musíme začít vybírat do úředních pozic schopných lidí bez touhy namastit si kapsu. Ti, kteří budou úspěšní a nebudou stát okrádat, by měli být také za svou práci řádně ohodnoceni,“ dodává Vít Rakušan jako autor současného návrhu.

Zdaleka totiž nejde jen o tuto konkrétní zakázku, v poslední době jsme byli opět svědky předražených vládních zakázek, na které upozornila média. A to hned na několika ministerstvech.

„Návrh nepředkládá hnutí STAN poprvé. V minulých volebních obdobích jsme to zkoušeli několikrát, ale buď se návrh neprojednal, nebo spadl pod stůl. Pod tlakem dalších zpackaných zakázek by teď měl mít už 11. února šanci, aby se jím Sněmovna zabývala“ říká místopředseda STAN Petr Gazdík.