Přijďte si prohlédnout pražské nádražní salonky


V rámci Pražské muzejní noci budou také mimořádně zpřístupněny Vládní salonek na pražském hlavním nádraží a Masarykův salonek na pražském Masarykově nádraží.

Termín konání:

  1. června 2018

Druhou červnovou sobotu (9. 6.) se od 19:00 hod. pro veřejnost mimořádně otevřou Masarykův salonek na pražské Masarykově nádraží a secesní Vládní salonek na pražském Hlavním nádraží. 

Masarykovo nádraží

Pražské Masarykovo nádraží bylo postaveno v letech 1844 až 1845 jako první nádraží v metropoli. Vzhled změnilo při přestavbě v letech 1873 až 1874. Zpočátku nemělo místnost, kde by přijímalo vzácné návštěvy, a tak i v červnu roku 1854 musel být císař František Josef I. přivítán na peroně a v nádražní hale. Když navštívil Prahu začátkem února 1876, už se dočkal poct v novém salonku. 

V Masarykově salonku můžete obdivovat bohatě dekorovaný trámový strop, neorenesanční restaurovaný nábytek nebo částečně dochovaný krb. Zdobí ho také busty našeho prvního prezidenta T. G. Masaryka a Jana Pernera – stavitele železnic. 

Masarykův salonek na Masarykově nádraží v Praze

Více informací o zpřístupnění Masarykova salonku najdete ZDE

Hlavní nádraží (dříve Nádraží císaře Františka Josefa)

získala Praha roku 1871. V tomto roce, konkrétně 14. prosince, na tehdejší Nádraží císaře Františka Josefa přijel první vlak s cestujícími. Podle dobového tisku přivezl pouze devět cestujících, ve směru z Prahy odjelo prvním vlakem 43 cestujících. Vlak přijel po privátní dráze z Vídně přes Tábor a Benešov u Prahy. V prvním období provozu odbavilo Nádraží císaře Františka Josefa asi devět vlaků denně. Nádražní budova byla postavena u městských hradeb (byly zbourány až 1874).

V místech dnešních nástupišť bývaly vinice, nad dnešním terminálem autovlaku byl šibeniční vrch a v prostoru, kde dnes stojí nádražní budova, byly sklady se dřevem, které patřily rodině Zeyerů. Naproti hlavní nádražní budově stávala další nádražní budova, kde končila jiná privátní dráha – turnovsko-pražská.

Na přelomu 19. a 20. století bylo podle návrhu J. Fanty přestavěno pražské hlavní nádraží v secesním stylu. Vznikl také dvorní salonek – současný Vládní salonek. Z výzdoby zaujmou především malby s pražskými motivy od Václava Jansy a Viktora Strettiho. 

Před vchodem do Vládního salonku stojí socha Sira Nicholase Wintona s dětmi. Ta byla odhalena v roce 2009 u příležitosti vypravení historického Wintonova vlaku z Prahy do Londýna, který jel po stejné trase, po níž v roce 1939 cestovaly židovské děti z ohrožené republiky do bezpečí.

Více informací o zpřístupnění Vládního salonku najdete ZDE 

Pražská muzejní noc

Mimořádné zpřístupnění nádražních salonku se koná v rámci jedné z největších kulturních událostí metropole – Pražská muzejní noc. V sobotu 9. června v 19 hodin otevře své dveře 50 institucí v 78 objektech. Muzea a další kulturní instituce nabídnou návštěvníkům neobvyklé prohlídky expozic a výstav a speciálně pro tuto jedinečnou událost připravený doprovodný program. Příznivci muzejního bdění se tak mohou těšit na kreativní workshopy, výtvarné dílny, debaty, přednášky, koncerty, divadelní i taneční představení, filmové projekce, a samozřejmě nebudou chybět ani programy pro děti. Dopravu zdarma mezi jednotlivými objekty opět zajišťuje Dopravní podnik hlavního města Prahy prostřednictvím 10 speciálních muzejních autobusových linek.