Prestižní mezinárodní ocenění pro Prahu: Za Evropský týden mobility 2017 získala 2. místo z 2 500 měst


 Mezinárodní soutěž Europe Mobility Week Awards vyhlašuje každoročně Evropská komise. Hlavní myšlenkou je ocenit město, které prokazuje významné úsilí při implementaci udržitelné městské mobility na svém území. Do finále z 2 500 měst se probojovala Praha, Vídeň a Granada.

 Slavnostní ceremoniál

Slavnostní ceremoniál u příležitosti vyhlášení vítěze o nejlepší Evropský týden mobility 2017 se konal v Bruselu, přičemž 1. místo si odnesla Vídeň. Všechna města, která se dostala do užšího výběru, byla vybrána nezávislou porotou složenou z řad odborníků v oblasti mobility a dopravy. Ceny vítězovi předala komisařka pro dopravu Violata Bulc a generální ředitel pro životní prostředí Daniel Calleja. Evropská komise vyzdvihla Prahu zejména za spolupráci s neziskovým sektorem, lokálními podnikateli, městskými organizacemi a v neposlední řadě ocenila vytváření prospěšných partnerství mezi dotčenými subjekty.

„To, že se Praha v tak velké konkurenci umístila na druhém místě je obrovská pocta a zároveň úspěch všech, kteří soustavně pracují na podpoře udržitelné mobility. Jsem přesvědčen, že správná cesta nevede přes nařízení a zákazy, ale naopak přes pozitivní motivaci lidí, aby se k této snaze sami přidali v co největším počtu,“ řekl náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek.

Udržitelná mobilita

Pod pojmem udržitelná mobilita se skrývá ekologicky šetrná doprava, která současně neklade zbytečně nároky na financování a často je i v centru rychlejší. Cílem Evropského týdne mobility je povzbudit obyvatele k tomu, aby více přemýšleli nad výběrem dopravního prostředku a více volili způsoby dopravy, jakými je třeba veřejná hromadná doprava, chůze, jízda na kole nebo carsharing. Správnou volbou lze přispět ke zlepšení kvality ovzduší, efektivnějšímu využití veřejného prostoru a zajistit, aby města byla příjemnějším místem pro život i pro práci.

 

Evropský týden mobility se koná každoročně ve dnech 16. – 22. září a motivuje města zdokonalit možnosti udržitelné dopravy, které svým občanům nabízí, a zároveň je rovnou i povzbudit k vyzkoušení těchto možností. Vrcholem Evropského týdne mobility v Praze byl Den pro Prahu, kdy se Štefánikova ulice proměnila v pěší zónu. Více informací naleznete zde: https://www.cistoustopou.cz/knihovna/den-pro-prahu-den-bez-aut-2017-556.

 

V roce 2017 byla ústředním tématem sdílená doprava, pro rok 2018 zvolila Evropská komise téma kombinované dopravy s motem „Mix and move!“



Booking.com