Pražanům uleví velké P+R parkoviště na Černém Mostě



Pražští zastupitelé schválili 48 projektů  které žadatelé o dotaci podali do čtyř výzev vyhlášených v rámci Operačního programu Praha – pól růstu ČR.

Na východním příjezdu do metropole díky tomu vyroste velkokapacitní P+R parkoviště, střední škola v deváté městské části projde kompletní rekonstrukcí a bezmála pět desítek škol a společností bude moci realizovat potřebné vzdělávací aktivity.

Podporu z pražského operačního programu až dosud získalo 518 projektů. Nejnákladnější z těchto projektů je parkovací dům pro 880 automobilů, který se ještě letos začne budovat na Černém Mostě. Jeho příprava začala již v roce 2011, situaci však komplikovaly složité majetkoprávní vztahy.

Parkovací dům na Černém Mostě

Parkovací dům vznikne za výjezdem z komunikace R1 ze směru od Mladé Boleslavi a Hradce Králové poblíž nákupních center Makro, Hornbach a SCONTO. Objekt nahradí současné pozemní záchytné parkoviště, jehož kapacita je oproti plánovanému domu třetinová a již zdaleka nestačí. Na okolní komunikace, autobusové zastávky a stanici metra Černý Most bude objekt napojen bezbariérově upravenou nadzemní lávkou přes Chlumeckou ulici. Možnost parkovat zde budou mít i majitelé vozidel na alternativní paliva a energie, městských minivozů a motocyklů, ale také cyklisté, pro které bude vyčleněno 38 míst.

„Protože parkovací dům přinese Praze všestranný prospěch, bude hlavní město jeho provoz finančně podporovat. Díky tomu bude možné toto hlídané parkoviště s moderním zázemím využívat za symbolických 20 korun za den,“ podotkla radní Irena Ropková.  Řidiči ho budou moci využívat od roku 2021. 

 



Projekty na podporu škol

Dalším velkým projektem, na který pražští zastupitelé uvolnili z Operačního programu Praha – pól růstu ČR je pilotní projekt přeměny budovy střední školy v Českobrodské ulici v Praze 9 – Hrdlořezech na budovu energeticky soběstačnou.

Cílem projektů schválených v dalších dvou výzvách je zvýšit kvalitu vzdělávání v pražských školách. Podporu v celkové výši 27,9 milionu korun získalo v první z těchto výzev 38 projektů zaměřených na inkluzi a multikulturní vzdělávání. Díky více než dvoumilionové dotaci z pražského operačního programu tak bude svůj projekt realizovat například Základní škola v Kozinově ulici v Praze 10 – Hostivaři. Dětem s odlišným mateřským jazykem, které tvoří více než desetinu z bezmála šesti set zdejších žáků, bude s integrací pomáhat školní asistent a plánováno je pro ně také doučování češtiny.  Učitelé si díky zahraničním stážím budou moci rozšířit znalosti o odlišnostech evropských kultur a uplatnit je v projektové výuce.

Podobné projekty se záhy rozjedou i na Gymnáziu Arabská v Praze 6, v Mateřské škole 4 pastelky v Sedlčanské ulici v Praze 4 a v dalších 35 pražských školách.

Ve druhé z těchto výzev získalo podporu v celkové výši téměř 16 milionů korun dalších osm projektů. Téměř pět milionů korun vyčlenili pražští zastupitelé na dva projekty Univerzity Karlovy. První projekt počítá s vytvořením akreditovaného vzdělávacího kurzu a s vyškolením 15 specialistů pro oblast rozvoje kompetencí pro demokratickou kulturu ve školách. Cílem druhého projektu je vyškolit 40 interkulturních pracovníků, kteří budou zprostředkovávat komplexní mezikulturní porozumění s dětmi s odlišným mateřským jazykem v pražských mateřských a základních školách.

Mezi příjemci dotací na podobné projekty jsou kromě jiných také společnosti ACADEMIA IREAS, o.p.s. a Člověk v tísni, o.p.s.