Praha hostí první společnou konferenci amerických a evropských „ZOOVETERINÁŘŮ“ na starém kontinentu

V pražském Národním domě byla v pondělí oficiálně zahájena velká veterinární konference, jejímž tématem je péče o zdraví zvířat žijících v zoologických zahradách a ve volné přírodě. Pod záštitou berlínského Leibniz IZW a Zoo Praha konferenci společně pořádají Evropská asociace veterinárních lékařů zvířat zoologických zahrad a volně žijících zvířat (EAZWV) a Americká asociace veterinárních lékařů zvířat zoologických zahrad (AAZV). První taková konference byla pořádána před dvěma lety v Atlantě, nyní se poprvé koná v Evropě.

„Je pro nás velkou ctí, že v hlavním městě České republiky můžeme uvítat špičkové odborníky z celého světa a že k organizaci tohoto setkání může malým dílem přispět i Zoo Praha,“ uvedl ředitel Miroslav Bobek během slavnostního zahájení. V další části svého úvodního projevu pak přiblížil osobnost veterinárního lékaře, vojáka a především „válečného ředitele“ Zoo Praha MVDr. Jana Vlasáka.

V rámci veterinární konference proběhl v Zoo Praha anesteziologický workshop. Foto: Roman Vodička, Zoo Praha

Konference se účastní celkem 610 specialistů z 52 zemí. Dvě třetiny účastníků jsou členy EAZWV nebo AAZV, zbylou jednu třetinu tvoří odborníci mimo tyto organizace. Konference je příležitostí k výměně poznatků mezi veterináři z celého světa a také k prohloubení jejich vzájemných kontaktů. Přednáškové bloky obsáhnou široké spektrum témat, jako jsou nové poznatky v medikaci, klinické případy u různých skupin a druhů zvířat, etické aspekty péče o zvířata a jejich welfare a další.

Sympozium potrvá do pátku a krom přednášek má i praktickou část. Již v neděli, před oficiálním zahájením, proběhlo několik zajímavých workshopů. V Zoo Praha se uskutečnily dva z nich: základy manipulace s exotickými ptáky a pokročilá anesteziologie u zoo zvířat. Ve čtvrtek je na programu speciální sekce „Přírodní katastrofy a zoologické zahrady“. Jedním z předsedajících této sekce je veterinář Zoo Praha Roman Vodička, který bude mít prezentaci o povodních v pražské zoo. Pro účastníky konference je připravena také prohlídka Zoo Praha s průvodcem, návštěva zázemí veterinárního oddělení a doprovodné aktivity.