Praha 3 nabízí levný pronájem studentům pečujícím o seniory

Městská část Praha 3 pokračuje v úspěšném program mezigeneračního bydlení a právě hledá studenta, kterému pronajme za zvýhodněnou cenu byt v Domě s pěčovatelskou službou Roháčova. Student denního studia vysoké školy  musí  k žádosti o nájem bytu předložit projekt aktivizace seniorů v rozsahu 30 hodin měsíčně. Ten bude sám během roku realizovat se seniory. Projekt má za sebou první rok a všechny strany si jej pochvalují. Praha 3 má takto obsazené dva byty.

„Projekt mezigeneračního bydlení pomáhá sbližovat studenty a seniory. Studenti díky němu dosáhnou ne levné bydlení, seniorům se otevírají nové perspektivy života. Projekt běží zatím jeden rok a máme na něj samou pozitivní zpětnou vazbu, takže má určitě smysl jej rozvíjet dál,“ komentuje místostarosta Ondřej Rut.

Princip projektu je jednoduchý – radnice pronajme volný byt v Domě s pečovatelskou službou za zvýhodněných podmínek po dobu jednoho roku studentům vysoké školy. Studenti na oplátku se seniory stráví 30 hodin v měsíci. „Jsou tu i obyvatelé, kterým je téměř sto let a je fascinující naslouchat jejich příběhům. Často jim vykládám o nových vymoženostech, o tom, co se děje ve světě. Pokud něco nechápou nebo neznají, vysvětlím jim to, ukážu třeba i obrázky a videa. A když nepovídáme, hrajeme stolní hry nebo hraju na kytaru. A nedají dopustit na své oblíbené bingo,“ pochvaluje si student Cuong Manh Vu, který uspěl ve výzvě loni. Letos radnice hledá studenta do jednoho takového bytu.

Zájemce bude muset splnit tři podmínky – bude muset být studentem prezenční formy studia na vysoké škole v Praze a mít dobrou znalost českého jazyka. Třetí podmínkou je zpracování návrhu programu, jak plánuje využít své schopnosti a dovednosti k obohacení životů starších obyvatel. Studenti mohou své nabídky zasílat radnici do 17. července 2020 buď poštou, nebo pomocí datové schránky.

Kompletní výzva je k dispozici zde: https://www.praha3.cz/samosprava/dulezite-informace/vyzva-mc-praha-3-najem-bytu-v-dome-s-pecovatelskou-sluzbou-pro-studenty-vysokych-skol-n905477.htm