Praha 10 bude mít letní scénu v Heroldových sadech, největší hvězdou bude Jiří Lábus

V Praze 10 se bude hrát divadlo pod širým nebem! Od 22. června do 15. července budou Heroldovy sady hostit letní scénu, kterou společně pořádají desátá městská část a Vršovické divadlo MANA. Na programu jsou tři premiéry, tvářemi scény budou herci MANY v čele s Jiřím Lábusem žijícím ve Vršovicích. Sloganem kulturní události je „Nekašleme na kulturu!“

„Ta výzva je příznačná. My na kvalitní kulturu rozhodně nekašleme, a já pevně věřím, že ani naši občané se jí po koronavirové pauze nemohou dočkat. Program letní scény v podání Vršovického divadla MANA slibuje vysokou uměleckou úroveň. Po znovuotevření bývalého kina VZLET se jedná o další výrazný kulturní počin na Desítce,“ říká David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta MČ Praha 10 pro kulturu a školství.

Letní scéna láká hned na tři premiéry, které si MANA nadělila ke svým letošním devadesátým narozeninám.

Silné milostné příběhy „Čapek a Olga“ a „Víra! Láska! Naděje?“ doplní česká premiéra černé komedie MASH. „Všechny tři nové inscenace spojuje fakt, že se odehrávají ve velmi dramatických historických situacích. Dějiny tu jsou nejen kulisou, ale i velmi silným protihráčem. Skrze nejintimnější lidské vztahy nahlížíme na konkrétní historické okolnosti, které silně připomínají současnou dobu. Nesnášenlivost a agresivita kolem nás – taková je dnešní realita, která nám není lhostejná,“ popisuje dramaturgyně vršovické scény Věra Mašková.

Hlavní hvězdou kulturní události bude vršovický patriot Jiří Lábus. V komedii MASH, která v úterý 22. června celou scénu otevře, se zhostí role amplionu – stejně jako v dabingu kultovního amerického seriálu. A pravou hereckou show rozjede v inscenaci „Vršovice jsou zlatý, řek tatínek“, kde ztvárňuje unikátních dvacet rolí.

„Celý koncept letní scény je výrazně regionální. Kromě toho, že ji zajišťuje naše tradiční divadlo a tváří bude slavný občan Vršovic, připravujeme i vystoupení žáků z desítkových škol,“ shrnuje místostarosta Kašpar.

Program a podrobnější informace o jednotlivých představeních najdete na webu Vršovického divadla MANA.