Prague 21.1 km – Ready for the Restart má světový rekord v půlmaratonu!

Prague 21.1 km – Ready for the Restart má světový rekord v půlmaratonu!

Závod žen ovládla v čase 1:05:34 keňská běžkyně Peres Jepchirchir, její výkon znamená NOVÝ SVĚTOVÝ REKORD V ČISTĚ ŽENSKÉM ZÁVODĚ. Původní maximum (Netsanet Gudeta – 1:06:11) vylepšila o plných 37 vteřin!

 

Peres Jepchirchir

 

Byť se ještě začátkem léta mohlo zdát, že pro letošek má Praha s vytrvaleckými závody utrum, opak je pravdou. Organizátoři z týmu RunCzech se chopili jedinečné šance a v rekordně krátkém čase připravili projekt Prague 21.1 km – Ready for the restart. „Nevím, kdo z vás věří v zázraky, ale to, že tu vůbec můžeme být, je jeden z nich,“ řekl prezident organizačního výboru RunCzech Carlo Capalbo. Jeho tým celou akci připravoval zhruba měsíc. „Když se objevila možnost něco uspořádat, neváhali jsme, je to taková naše občanská povinnost. Neděláme to pro sebe, ale pro všechny běžce, Prahu a celou Českou republiku. Všichni víme, že boj s koronavirem bohužel není u konce, a my nemůžeme čekat rok a půl, až bude po všem. Chceme ukázat, že běhání v Česku žije i v nelehké době a nehledě na výsledky a rekordy, vítěz je už teď Česká republika,“ dodal Capalbo.


Závod určený pouze elitnímu poli by se nemohl uskutečnit bez souhlasu vlády, hlavního města Prahy a také od Národní sportovní agentury, Českého atletického svazu nebo Ministerstva zahraničních věcí. RunCzech zároveň neustále dbá na nejpřísnější hygienická opatření a tak díky patří také Hygienické stanici hlavního města Prahy.
V sobotu se na Letné začne v 6:20 ráno, kdy je na programu start mužů, ženy vyběhnou v 8:00. Oba starty se nicméně mohou lehce posouvat v závislosti na ideálních klimatických podmínkách. Brzký start má tři důvody: po šesté ráno na Letné nejméně fouká, teplota by měla být na hranici ideálních 13 stupňů a v koronavirové době se okolo trati pravděpodobně nepotká velké množství diváků. „V téhle době bohužel nemůžeme nikoho zvát přímo na ovál, ale díky přímému přenosu ČT Sport o unikátní zážitek nebude ochuzený nikdo,“ říká Capalbo.

Ve startovním poli jsou hned tři ženy, které již běžely pod hranici extrémně rychlých 1:06 včetně někdejší držitelky světového rekordu a půlmaratonské mistryně světa Peres Jepchirchir. „Můžeme běžet hodně rychle. Trasa je dobrá, už jsme na ni trénovali a já si hodně věřím,“ řekla keňská běžkyně. Vytrvalcům v obou závodech pomůžou vodiči a především novinka z dílny adidasu, superrychlá bota adidas adizero Pro, kterou pomáhali vyvíjet sami běžci.

„První testy proběhly už loni v únoru. Od té doby jsme udělali hodně změn a vylepšení a teď věřím, že je to nejlepší bota k dosažení opravdu skvělého času,“ doufá keňský reprezentant Abel Kipchumba, který novou botu pojmenoval Majambo. Také mužské startovní pole je velmi silné, hned dva běžci už běželi pod fantastických 59 minut.


Novinka od adidasu bude od zítřka vprodeji také vRunning Mallu v Prague Marathon Store. „Je to nejrychlejší bota, kterou kdy adidas vyrobil,“říká adidas product coach Ján Dománi. „Všichni doufáme, že to bude nástroj, který atletům pomůže vsobotu kopravdu hodně rychlým časům,“dodal Dománi. Součástí výroby Adidas Adizero Pro byli samotní atleti, když po každém tréninku sdělovali svoje postřehy, které se postupně zapracovávaly do výroby, prototypů bylo asi 50.Bota splňuje veškeré normy World Athletics, prototyp se prodával už včervnu a byl vyprodaný za 15 minut.Restart vytrvalecké sezony snadšením kvituje také Český atletický svaz. „Je důležité, že se nám i přes složité období daří vrátit také běhání knormálu. Probíhá spousta závodů, lidé mají chuť běhat nejen sami, ale i při společných akcích,“ těší předsedu ČAS Libora Varhaníka.

„A tento víkend chceme ukázat, že se vČeské republice otevírají možnosti jak běhat na všech úrovních. Máme tu elitu, která bude útočit na světový rekord. Půjde o podívanou na nejvyšší úrovni, ale nezapomnělo se ani na akce pro děti a další běžce, za což jsem opravdu rád,“dodal Varhaník.Prague 21.1 km –Ready for the restart je určený pouze pro elitní atlety, ale na své si přijde každý běžec. Neodmyslitelnou součástí běžeckého víkendu totiž je také vyvrcholení letní běžecké výzvy Česko běží dál. Grand finále se vpražské Stromovce uskuteční vsobotu 5. a vneděli 6. září. Na programu je desetikilometrový Sunset Run, pětikilometrový Breakfast Run (kde se účastníci mohou proběhnout přímo s elitními vytrvalci), dm rodinný běh a Bambini run pro ty nejmenší. „Česká republika je na jednu stranu schopná přivést snad nejsilnější půlmaratonské pole vhistorii, ale vten samý den udělat také závod pro všechny včetně dětí. Tomu já říkám krásný běžecký víkend,“doplnil Capalbo.

Veškeré informace o projektu Grand finále najdete na odkazu ZDE.

Světové rekordy na půlmaraton

Muži :

Geoffrey Kamworor 58:01Kodaň, 2019

Ženy :

  • Ababel Yeshaneh 1:04:31 Rás al-Chajma, 2020
  • Netsanet Gudeta 1:06:11 Valencia, 2018 (v závodě s účastí výhradně žen)