Plavební informace, mapy vodních cest. Státní plavební správa spustila novou aplikaci pro veřejnost

Státní plavební správa zpřístupnila pro širokou plaveckou veřejnost novou mobilní aplikaci s názvem „LAVDIS mobile“. Fanoušci plavby v ní naleznou informace o vodních cestách, jejich aktuálním stavu a další informace týkající se vodní dopravy. Aplikace je již dostupná pro operační systém Android, v následujících dnech si ji budou moci nainstalovat i uživatelé telefonů s operačním programem iOS.

Obsahem aplikace jsou schémata vodních cest, plavební informace včetně omezení plavby, plavební mapy zahrnující důležité plavební objekty na vodní cestě, vodní stavy a průtoky včetně omezujících vodních stavů. Dále se uživatelé dozvědí aktuální provozní informace o plavebních komorách, k dispozici jsou i kontaktní informace přístavů a souhrn správních aktů vydaných Státní plavební správou týkajících se vodní dopravy.

„Mobilní aplikace byla vyvinuta v rámci správy Geoportálu a Říčních informačních služeb (RIS), jichž je Státní plavební správa správcem. Zdrojová data k nové aplikaci zajišťovali zaměstnanci úřadu a vývoj samotné aplikace trval necelý rok,“ říká ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Nová mobilní aplikace je dalším digitalizačním projektem, který se v oblasti vnitrozemské plavby v poslední době uskutečnil. Na začátku roku Státní plavební správa představila webovou aplikaci, která umožňuje podat žádost o vydání průkazu způsobilosti k vedení malého plavidla z pohodlí domova, bez nutnosti návštěvy úřadu.

Uživatelé mobilních telefonů s operačním systémem Android mohou aplikaci získat prostřednictvím Google Play

O Státní plavební správě:
Státní plavební správa je správním úřadem, v jehož působnosti je dozor nad bezpečností plavebního provozu, vydávání všech průkazů způsobilosti k vedení plavidel, schvalování technické způsobilosti plavidel a správa systému Říčních informačních služeb.