Pátečními rozjížďkami začíná v italském Varese evropský šampionát veslařů. Do soutěže nastupuje i pět českých posádek     

   Mistrovství Evropy ve veslování se letos koná ještě před začátkem závodů Světového poháru ve veslování. Poslední šance veslařských posádek, jak se kvalifikovat na Letní olympijské hry, pak budou mít veslaři a veslařky v polovině května v Lucernu. I zde se pár dní nato bude konat zastávka Světového poháru.

Mistrovství Evropy ve veslování má svou tradici už od roku 1893, v letech 1974–2006 se nekonalo. Česko se dá zařadit mezi veslařské velmoci, za posledních několik let naši veslaři na ME získali přes 30 medailí.

Varese se nachází v severozápadní části Lombardie, na hranici se Švýcarskem. Město se tyčí uprostřed území bohatého na řeky a zelené kopce, velká a malá jezera s malebnými a malebnými břehy. Nad městem je Svatá hora zasvěcená Růžencovému mystériu od roku 1590, křesťanské poutní místo, které je součástí Sacri Monti zapsaných jako Světové dědictví. Město leží na sedmi pahorcích na břehu stejnojmenného jezera Varese, vyznačuje se množstvím parků a architektonických památek jako je barokní bazilika svatého Viktora, hrad Masnago, Palazzo Estense (sídlo městského úřadu), Villa Recalcati nebo Villa Mirabello, používaná jako archeologické muzeum.

Po několika letech se do Varese vrátilo od 9. do 11. dubna 2021 mistrovství Evropy ve veslování.   

Do pátečních rozjížděk mistrovství Evropy jako první z 5 posádek odstartuje dvojka žen.

Představujeme všechny posádky:

                                    

 

 

ME 2021 na TV ČT Sport živě, online přenos, live stream

Mistrovství Evropy veslování v italském Varese bude vysílat sportovní kanál ČT Sport, stejně jako tomu bývá při MS ve veslování. Živé přenosy poběží i na webu České televize online, streamy by měly být i na oficiálních stránkách World Rowing.

Foto: Český svaz veslování