ORLEN Unipetrol investoval v roce 2020 10 miliard korun

 

  • Vysoké investice na úrovni 10 miliard Kč v roce 2020 a bezmála 8 miliard plánovaných v roce 2021
  • Posilování maloobchodní pozice v Česku s tržním podílem 25 %
  • Rychlá a úspěšná expanze na Slovensku
  • Negativní vliv nepříznivého makroekonomického prostředí a globální pandemie
  • Tržby za rok 2020 ve výši 83,1 miliard korun
  • Provozní zisk za 4. čtvrtletí roku 2020 na úrovni 242 milionů korun

Finanční výsledky

Finanční výsledky nepříznivě ovlivnilo pokračující náročné makroekonomické prostředí znásobené globální pandemií. Tento vývoj vyústil ve výrazně nízké marže v rafinérském a petrochemickém segmentu. Výsledky společnosti za 4. čtvrtletí roku 2020 neumožnily pokrýt ztrátu způsobenou kolapsem cen na trzích v 1. čtvrtletí a nutností přecenit zásoby surovin a vyrobených produktů. Celoroční tržby dosáhly výše 83,1 miliardy Kč. Provozní zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) byl na úrovni -365 milionů Kč. Čistá ztráta 5,4 miliardy Kč byla mimo jiné ovlivněna také zvýšením úrovně odpisů v důsledku realizace intenzivního investičního plánu. V maloobchodní části ORLEN Unipetrol úspěšně pokračoval v posilování své vedoucí pozice v České republice a v rychlém rozvoji svých aktivit na Slovensku.

„Pokračovali jsme v budování naší budoucnosti prostřednictvím rozsáhlého investičního programu ve výši 10 miliard korun. Ten bude pokračovat i v roce 2021, kdy vynaložíme téměř 8 miliard korun. Navzdory pandemii jsme v maloobchodě dosáhli obrovského pokroku. V České republice jsme potvrdili tržní podíl Benziny ORLEN na objemu prodaných paliv a rychle jsme rostli na slovenském trhu. Chtěl bych poděkovat všem našim zaměstnancům za jejich úsilí a odhodlání projevené během uplynulého, mimořádně náročného, roku. Přijali jsme náročná, bezprecedentní hygienická a bezpečnostní opatření. Díky tomu se nám podařilo zajistit dodávky pohonných hmot na český trh. Také se nám úspěšně podařilo ochránit pracovní místa v celé skupině, aniž bychom museli využít programu státní protiepidemické podpory,“ uvedl Tomasz Wiatrak, generální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol, a dodal: „Rafinérský a petrochemický průmysl prochází globální recesí, která je znásobena globální pandemií. Kvůli tomu došlo k poklesu naší rafinérské modelové marže o 60 procent. Dramaticky poklesla i poptávka po našich rafinérských produktech, zejména v leteckém segmentu, což vedlo k poklesu našich velkoobchodních cen. Zlepšené výsledky v poslední části roku nám již neumožnily pokrýt celoroční negativní dopady způsobené i přeceněním zásob surovin a hotových produktů. Také využití našich rafinérských kapacit bylo nižší kvůli plánované jarní zarážce v Litvínově, která trvala téměř dva měsíce.“

Objem zpracované ropy činil 6,08 milionů tun. Objemy prodeje rafinérských produktů činily 5,27 milionů tun a petrochemických produktů 1,66 millionů tun. Celkové investice dosáhly téměř 10 miliard Kč. Směřovaly primárně do pokračující modernizace výrobních technologií v obou rafinériích, výstavby nové plynové teplárny etylenové jednotky a do poslední fáze dostavby polyetylenové jednotky PE3.

Investice ve výši 8 miliard Kč naplánované na rok 2021 umožní dále modernizovat výrobní kapacity a zvýšit jejich energetickou a provozní efektivitu a spolehlivost. ORLEN Unipetrol zahájí stavbu zcela nové výrobní jednotky, která bude vyrábět nový produkt, kapalný uhlovodík DCPD. Klíčovou investicí v oblasti maloobchodu bude i nadále rozšířování obchodů s občerstvením Stop Cafe na čerpacích stanicích Benzina ORLEN.

V maloobchodě ORLEN Unipetrol pokračoval v investicích do modernizace a rozvoje své sítě čerpacích stanic v České republice a na Slovensku. V České republice došlo k rozšíření konceptu Stop Cafe na dalších 66 čerpacích stanicích. Stop Cafe je tak nyní k dispozici na 328 ze současných 419 stanic. Ačkoli pandemie významně zasáhla palivový i nepalivový segment, skupině ORLEN Unipetrol se podařilo upevnit vedoucí pozici společnosti Benzina ORLEN v České republice s tržním podílem 25 procent (k 31. říjnu 2020). Investice směřovaly také na Slovensko, kde se Benzina ORLEN stala jedním z nejrychleji rostoucích řetězců. Na konci roku 2020 provozovala společnost Benzina ORLEN na Slovensku 13 stanic. Koncept Stop Cafe je k dispozici na všech 13 stanicích. Celkově má Benzina ORLEN ve své slovenské síti 20 stanic. Některé z nich jsou po akvizici v rekonstrukci a budou modernizovány a rebrandovány.

Skupina ORLEN Unipetrol

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina ORLEN v Česku a na Slovensku. V Česku Benzina ORLEN provozuje 419 stanic a je největším řetězcem. Na Slovensku je Benzina ORLEN od svého vstupu v roce 2019 jedním z nejrychleji rostoucích řetězců a v současnosti má ve své síti již 20 stanic. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. ORLEN Unipetrol zaměstnává více než 4 800 lidí a je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí.