Olympijský festival v Praze zahájil zpěvák Mirai a Kateřina Emmons

V pravé poledne 23. července začalo slavnostní zahájení Olympijského festivalu v Praze. Hodinovým programem na pódiu provedl návštěvníky krasobruslař Tomáš Verner a jako první vystoupil zpěvák Mirai Navrátil. “Je mi líto, že nemůžu našim sportovcům fandit v Tokiu, a tak jim aspoň na dálku posílám sílu v podobě songu Když nemůžeš, tak přidej,” vzkázal zpěvák. Během písničky svou podporu vyjádřily zpěvem a tancem pod pódiem i sportovkyně Eva Samková, Andrea Sestini Hlaváčková, Klára Křížová a Kristýna Hoidarová Kolocová.

 

Návštěvníky festivalu pozdravil místopředseda Českého olympijského výboru Libor Varhaník. „Hlavním cílem Olympijských festivalů je vrátit děti ke sportu. Tady na Olympu si mohou vyzkoušet 47 sportů, což je neuvěřitelně pestrá škála aktivit od skateboardingu po lukostřelbu. Věřím, že si tady najdou ten svůj a vrátí se v září do oddílů a klubů.”

 

„Olympijský festival je pro všechny lidi, kteří si chtějí zasportovat. Vezměte kolo, rodinu a přijeďte sem,” vyzval z pódia starosta Prahy 7 Jan Čižinský

 

Důležitost návratu dětí ke sportu vyzvedla i místopředsedkyně Národní sportovní agentury Markéta Kabourková.

 

“Máme další příležitost ukázat dětem, že pohyb je přirozenou součástí bytí, že je zábavný a že zdravá soutěživost je kořením života.” Olympionikům do Tokia popřála “vražednou rychlost, výšku až do oblak a sílu obrů.”

Vystoupil i japonský velvyslanec Hideo Suzuki, který Olympijský festival v Praze symbolicky zahájil za Japonsko.

 

“Věřím, že festival pomůže posílit už tak dobré česko-japonské vztahy,” řekl doslova. A na závěr zafandil olympionikům v obou jazycích: “Čeko Ganbare! Češi do toho!”

 

Nechyběla ani ambasadorka Kateřina Emmons.

 

„Být ambasadorkou je obrovská čest a děkuji Českému olympijskému výboru, že si mě vybral. Jsem na to hrdá a doufám, že přijde hodně lidí a celou akci si užijí,“ komentovala.

 

V nástupové kolekci diváky pozdravila kladivářka Kateřina Šafránková spolu s cyklistou Romanem Kreuzigerem. Společně pak sledovali i slavnostní zahájení her v Tokiu a představení české výpravy. „Jsem šťastná a vděčná zároveň, že se zahájení mohlo zúčastnit tolik našich sportovců. Dostávám úžasná videa od přátel z Japonska. GO KROJ!,” popsala své pocity návrhářka Zuzana Osako. 

 

Tomáš Verner představil i projekt CZECHTEAM.TV a další spolumoderátory Sazka Studia Stromovka, mezi kterými bude Kristýna Hoidarová Kolocová, Andrea Setini Hlaváčková, Klára Křížová a Tomáš Zástěra. Diváci je tady uvidí každý den v 16:30, kdy budou uvádět hodinový souhrn věnovaný olympiádě právě pro CZECHTEAM.TV. 

 

Olympijský festival potrvá stejně jako olympijské hry do 8.8.

foto : Iva Roháčková