Největší Vánoční trhy letos v Praze nebudou, Staroměstské náměstí ozdobí pouze strom

Největší Vánoční trhy v České republice na Staroměstském a Václavském náměstí se letos konat nebudou. Společně se tak domluvili zástupci města a organizátora, společnosti Taiko, a. s. Rozhodnutí vyplynulo z aktuální situace související s pandemií Covid-19. Vánoční atmosféru bude v srdci Staroměstského náměstí připomínat pouze strom, který letos organizátoři přivezou ze středních Čech.

Na druhou stranu se říká, že dobrá nálada půl zdraví. Právě i z důvodů psychologických se nechceme vzdát vánočních svátků zcela. Vánoční svátky mají být znakem pohody a klidu. A právě v této těžké době jsou klid a dobrá nálada potřeba více jak kdy jindy. Proto jsme se rozhodli přistoupit k menší verzi vánočních oslav. Jednáme se společností Taiko, že by na Staroměstské náměstí tradičně postavila vánočně ozdobený strom, aby i Pražan, který bude procházet centrem města měl dobrý pocit z vánoční atmosféry. Na druhou stranu se nebude jednat o výzdobu nějak nákladnou ani pompézní. Pakliže by to epidemiologická situace umožnila, jsme připraveni přidat i několik decentních malých stánků. Nicméně v tuto chvíli s klasickou variantou vánočních trhů nepočítáme,“ říká Jan Chabr, radní hlavního města Prahy.

Společnost Taiko již vybrala vhodný strom pro instalaci na Staroměstském náměstí. Smrk ztepilý vyrostl nedaleko Jílového u Prahy na soukromém pozemku a měří zhruba devatenáct metrů. „Je nám velice líto, že se aktuální situace dotýká vánoční atmosféry v Praze, kterou roky pomáháme vytvářet. Zrušeny byly Velikonoční a teď i Vánoční trhy, samozřejmě nás to velmi mrzí a dotýká se to také naší firmy. Nicméně respektujeme rozhodnutí a nabídneme strom a jeho instalaci magistrátu hlavního města Prahy za režijní náklady. Po dohodě můžeme vymyslet skromnější výzdobu stromu a připravit ho na začátek adventu letošního roku,“ dodává Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, a.s.

Tato informace se týká pouze největších Vánočních trhů v Praze na Staroměstském a Václavském náměstí a náměstí Republiky. Pokud se výrazně nezmění situace s pandemií, vztyčí zástupci organizátora strom na Staroměstském náměstí dle původního plánu v noci z 23. na 24. listopadu.