Nejstarší zoologická zahrada na světě slaví 270 let

Už příští neděli oslaví vídeňská zoo, která je nejstarší zoologickou zahradou na světě, své kulaté jubileum. Návštěvníci se mohou těšit na zbrusu nový hladící zookoutek nebo na čerstvě narozená mláďata, která jsou podle zoo tím největším dárkem.

První srpnový víkend bude ve Vídni patřit oslavám nejstarší zoologické zahrady na světě.

Ta se spolu s palácem Schönbrunn řadí do Světového kulturního dědictví UNESCO a byla letos již pošesté zvolena nejlepší zoologickou zahradou v Evropě. V zoo, která se rozkládá na ploše o velikosti 17 hektarů, žije zhruba 700 druhů zvířat. Celkem pak zoo, kterou ročně navštíví kolem dvou miliónů návštěvníků a která je po paláci Schönbrunn druhou nejnavštěvovanější rakouskou památkou, žije osm tisíc zvířecích obyvatel.

Orangutaní mládě  daniel zupanc

 

Založena byla zoologická zahrada před 270 lety, tedy v roce 1752 císařem Františkem I. Štěpánem Lotrinským a jeho ženou Marií Terezií.

Na oslavy kulatého jubilea se vídeňská zoo připravovala od června, kdy otevřela nový hladící zookoutek nebo kdy návštěvníkům umožnila večerní návštěvy zoo. Vedle nového zookoutku prošel modernizací i lví výběh, který byl vybaven novou a prostornou skalní krajinou. Skály nabízejí zvířatům zajímavý prostor, ochranu před sluncem a deštěm a především jsou dobrou vyhlídkovou plošinou. V nejbližších týdnech bude navíc dokončen nově upravený výběh gepardů a jezírko v parku nosorožců.

Vídeňská zoo ilustrace 2  daniel zupanc

Vedle pand, ledních medvědů, lvů, slonů a hrochů, se návštěvníci mohou těšit i na ty nejnovější přírůstky.

Nejčerstvějším mládětem je orangutaní holčička Kendari, která se narodila 19. června 2022. Orangutaní přírůstek je pro vídeňskou zoologickou zahradu o to významnější, že se jedná o první přírůstek za posledních 20 let. Dalším mládětem je půlroční žirafí holčička Amari, která se v zoo narodila v lednu a měří nyní už více jak dva metry. 

 

Vedle chovu zvířat se zoo účastní mnoha mezinárodních ochranářských chovných programů a řídí chovné programy fidžijských leguánů nebo tučňáků skalních. Kromě orangutanů a žiraf patří k chovatelským úspěchům v posledních letech zejména narození mláděte koaly a mláděte ledního medvěda a celkem pěti mláďat pandy veliké.  

Foto: (c) Daniel Zupanc