Nejlepší evropští chodci v Poděbradech

Poděbrady jsou po dvou letech opět hostitelem velkého sportovního svátku v podobě mistrovství Evropy chodeckých družstev. Na Lázeňské kolonádě se můžeme těšit na řadu medailistů z olympijských her, světových i kontinentálních šampionátů. Před domácím publikem se budou chtít předvést v tom nejlepším světle i čeští reprezentanti.

Chůze a Poděbrady, spojení po desítky let

Poděbrady a sportovní chůze, to je úspěšné spojení, které funguje už víc než jedno století. První závod z Prahy do Poděbrad proběhl už v roce 1894. Tradiční padesátka se pak začala konat každoročně od sezóny 1929, kdy bylo inspirací zavedeni této trati na OH v Los Angeles 1932.

V roce 1947 se zde pak poprvé sešla mezinárodní konkurence a od té doby se začal psát příběh populárního klání, kam zavítala v průběhu let řada špičkových světových i domácích chodců. Výjimečnou osobností byl v tomto ohledu stříbrný olympijský medailista Josef Doležal, jenž tomuto závodu kraloval sedmkrát v řadě, a to v rozmezí let 1949–1955.

Od 90. let se závodí na lázeňské kolonádě a přilehlém parku v Poděbradech. Jednokilometrový okruh je pověstný svou rychlostí, a tak se sem pravidelně a ráda vrací světová chodecká špička. Také díky tomu bylo Poděbradům přiděleno pořádání světového poháru, který se zde uskutečnil v roce 1997.

V sezóně 2017 se zde pak konal Evropský pohár. V obou případech akce sloužily také jako oslava jubileí české atletiky – 100., respektive 120. výročí. Evropský pohár v chůzi se nedávno proměnil na Mistrovství Evropy družstev. Poděbrady hostily jeho vůbec první ročník 16. května 2021 ve složitých podmínkách řady pandemických omezení, avšak na vysoké sportovní úrovni.

Mistrovství Evropy, pokračování úspěšné spolupráce

Jedinečnost tohoto chodeckého klání a také dlouhodobou úspěšnou spolupráci Českého atletického svazu s představiteli města Poděbrady oceňuje také Libor Varhaník, předseda ČAS i organizačního výboru.

„Poděbrady si vybudovaly pevné místo na atletické mapě. Město má svůj půvab a závodníci se sem rádi vracejí díky vstřícnému přístupu, který zde cítí,“ uvedl.

Jeho slova doplňuje i nově zvolený starosta Poděbrad Mgr. Roman Schulz.

„Ceníme si toho, že jsme dosáhli tak výsostného postavení. Spolupráce s Českým atletickým svaze dlouhodobě funguje na výborné úrovni, čehož je třeba si považovat a těšíme se na další společné akce.“

V neděli 21. května se sem opět sjede elita z celého starého kontinentu. Letošního mistrovství Evropy chodeckých družstev se zúčastní 220 závodníků a závodnic z 22 zemí.

„Máme rozhodně na co navazovat,“ zdůrazňuje Varhaník. „Každoročně se zde snažíme závodníkům poskytnout komfortní závod v atraktivním prostředí. Podařilo se nám kvalitně uspořádat Evropský pohár v roce 2017 i následné mistrovství Evropy chodeckých družstev ve složité covidové sezóně 2021. Očekávání jsou tak veliká,“ uvědomuje si.

„Chceme zachovat tuto kvalitu po sportovní i organizační stránce. Trať na Lázeňské kolonádě je pověstná svou rychlostí. V neděli má panovat příjemné počasí, tak věřím, že bude letošní mistrovství Evropy chodeckých družstev pro závodníky ideální možností k plnění nominačních kritérií pro srpnové mistrovství světa v Budapešti i letní olympijské hry, kterého v příštím roce hostí Paříž,“ věří Varhaník.

Na startu medailisté z vrcholných akcí

Startovní listiny jsou opravdu nabité. V závodě žen na 20 kilometrů se můžeme těšit například na olympijskou vítězku a držitelku traťového rekordu v Poděbradech Italku Antonellu Palmisano, dvojnásobnou mistryni Evropy z Mnichova Řekyni Antigoni Ntrismpioti nebo dvojnásobnou stříbrnou medailistku z MS v Eugene Polkou Katarzynu Zdzieblo.

Mužský závod na 20 kilometrů ozdobí svou účastí další olympijský vítěz z her v Tokiu Massimo Stano, který je zároveň také mistrem světa z Eugene. Velkým favoritem bude také trojnásobný bronzový medailista ze světových šampionátů a vítěz posledních dvou vydaní evropského chodeckého mistrovství družstev Švéd Perseus Karlström.

V obou závodech na 35 kilometrů postavila velmi silné týmy reprezentace Španělska.

Startovní listině žen vévodí evropská rekordmanka María Pérez. Mužská sestava se bude opírat o mistra Evropy na této distanci z Mnichova a někdejšího mistra světa Miguela Ángela Lópeze a vítěze posledních dvou evropských šampionátů na trati 20 kilometrů Álvara Martína.

Českou atletiku bude reprezentovat sedm jmen v čele se 7. z ME v Mnichově Eliškou Martínkovou, která je zároveň ambasadorkou mistrovství, nebo olympioniky Terezou Ďurdiakovou a Vítem Hlaváčem.

Slavnostní zahájení proběhne v sobotu 20. května v 19:00 hodin u kašny na lázeňské kolonádě, kde se můžete těšit mimo jiné na vystoupení kapely The ABBA Revival. V den závodu se chystá také od 10:00 do 17:00 hodin bohatý doprovodný program s řadou pohybových aktivit. Ve fanzóně nebudou chybět například populární Atletika pro děti nebo chodecký workshop.

foto:  Ivana Roháčková