Nebeské Vánoce na Staroměstském náměstí nabídnou zklidnění v těžké době

Centrum Prahy se oblékne v adventu do nebeského kabátu. Největší Vánoční trhy na Staroměstském i Václavském náměstí nabídnou minimalistický styl s odkazem na české tradice s příběhem Nebeských Vánoc. Chybět nebudou české sváteční pokrmy, ukázky tradičních zvyků, pestrý adventní program ani typický vánoční strom v barvách Prahy. Největší Vánoční trhy začnou v sobotu 26. listopadu 2022 a potrvají na Staroměstském i Václavském náměstí do 6. ledna 2023. Organizátorem trhů je již po sedmnácté společnost Taiko, a. s.

„Za dva roky, kdy se největší Vánoční trhy nemohly konat, se svět hodně proměnil. Chceme jít proto cestou, která nabídne lidem odpočinek a odreagování v těžké době a přispět k lepší náladě. Doufáme, že si přijdou dát dobrý svařák a poslechnou si dětské sbory v kulisách krásného Staroměstského náměstí,“ říká Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, a.s., která je organizátorem trhů na Staroměstském a Václavském náměstí.

„Před rokem jsme v předvečer začátku vánočních trhů a prvního adventního víkendu stáli před bezprecedentním zásahem tehdejší vlády, která z důvodu covidových restrikcí vánoční trhy zakázala. Letos po dvou letech, jsou konečně zpět. Pevně věřím, že konečně strávíme ´normální´ předvánoční období.
A i přes nelehkou ekonomickou situaci, která dopadá na mnoho Pražanů, bych rád všem popřál do vánočních svátků klid, pohodu a mnoho chvil strávených ve společnosti těch nejbližších,“
Jan Chabr, radní hlavního města Prahy.

Nebeské Vánoce budou hlídat andělé – větší dekorativnost nahradí příběh

Výzdoba na vánočních trzích v centru Prahy odráží dobu – více se zaměřuje na stylovou jednoduchost, přesto stále respektuje tradičního ducha Prahy. Všechna světla tak budou v teplé bílé barvě, doplní je hvězdy a červené i zlaté koule.

„Výzdobou chceme respektovat prostor jednoho z nejkrásnějších míst v Evropě – Staroměstského náměstí. Vznešenost, patřičná neokázalost by měla podtrhnout celkový záměr. Světelná dekorace, která svým ztvárněním překračuje běžnou produkci průmyslového designu, přispívá esteticky k originálnímu pojetí vánoční výzdoby. Koncept zachovává stylově sourodé jednotlivé prvky – vánoční strom i okolní výzdobu včetně nových pro toto místo vyrobených fotopointů,“ upřesňuje Eva Poláčková, jednatelka společnosti Decoled, která v letošním roce převzala výzdobu na největších Vánočních trzích v Praze.

Staroměstské náměstí bude hlídat pět velkých andělů o velikosti čtyři až šest metrů. Dva budou fungovat jako fotopointy. Návštěvníci si mohou udělat památeční snímek v náruči křídel anděla, nebo při procházení tělem anděla. Dva andělé s křídly ozdobí vyhlídkový most a jeden bude symbolicky rozsvěcet svíčku na vánočním stromě. Betlém umístí organizátoři k Mariánskému sloupu.

Vánoční strom letos přijel z obce Kytlice-Mlýny z Ústeckého kraje. Do výšky pětadvaceti metrů rostl 58 let. Tradiční Smrk ztepilý pochází ze stejného pozemku jako letos druhý strom – patnáctimetrový smrk pro Václavské náměstí. Oba stromy jsou ozdobeny červenými koulemi a světelnými hvězdami různých velikostí. Smrk na Staroměstském náměstí nabídne každou hodinu vždy v půl (16.30, 17.30, 18.30, 19.30, 20.30, 21.30) světelnou animaci. Střídat se budou dvě melodie Alžbětínská serenáda v podání Karla Gotta a orchestrální podoba skladby All I want for Christmas is you. O kácení a převoz se postarala společnost Technologie hlavního města Prahy, která vztyčila strom na Staroměstském náměstí v noci z 21. na 22. listopadu a nyní probíhá jeho zdobení. Rozsvítí ho celkem 8 922 metrů kabelů s 88 490 LED diodovými žárovkami.

Náklady na celou výzdobu jsou přitom minimální – necelých 5 kW/h, což odpovídá 40 korunám za hodinu. (Strom bude svítit 8 hodin od 16 hodin do půlnoci, spotřeba tedy bude 320 korun na den.)

Živý smrk na Václavském náměstí animaci mít nebude.

Pódium nabídne 3000 vystupujících z různých koutů Evropy i pestré charitativní projekty

Návštěvníky čekají po celou dobu trhů živá vystoupení na multifunkčním pódiu.

„Chybět nebudou folklórní, národopisné i dětské soubory z České republiky i ze zahraničí. Doplní je taneční vystoupení a programové bloky pro všechny generace. Kromě vystupujících z celého Česka hosté uvidí soubory z Lotyšska, Holandska, Polska, Maďarska, Slovenska, Německa a mnoho dalších. Bude to určitě pestré,“ zve Simona Šteruská, programová manažerka trhů.

V první den zahájení trhů vyvrcholí charitativní projekt Rozsviťte s námi Prahu a zástupci Hitrádia City předají šek Domu pro Jůlii. Ve stejný den se mohou návštěvníci trhů setkat s tvůrci filmu Vánoční příběh a na pódiu vystoupí zpěvák Václav Noid Bárta. V programu nebude po dobu pěti týdnů chybět řada tradičních akcí, jako je Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena 2. prosince, nebo Mikulášská show 5. prosince. Štědrodenní naladění zajistí Česká mše vánoční Hej mistře v podání stočlenného orchestru přímo na Štědrý den či Novoroční zpěvy – árie z českých oper 1. ledna v podání operních sólistů předních českých i zahraničních scén. Trhy tradičně poslední den projde průvod Tří králů.

Součástí programu budou oblíbené dětské dílny, které nejmenší návštěvníky přivítají vždy v sobotu a v neděli dopoledne od 11 hodin a naváže na ně tradiční program. Děti si v nich mohou vyrobit drobná vánoční přání a dárky. Dílničky připravují kromě Žlutých lázní také společnost KROUŽKY a Pompo.

Svařené víno ze Chateau Valtice a prodej kaprů na náměstí Republiky

Na Staroměstském náměstí mohou návštěvníci nakupovat v 79 prodejních stáncích, na Václavském náměstí
ve 25. Na náměstí Republiky připraví organizátoři 19 prodejních míst. Prodejci v nich nabídnou především vánoční zboží a české rukodělné výrobky – vánoční ozdoby, vykrajovátka cukroví, dekorace, svíčky z včelího vosku, perličkové ozdoby z Jizerských hor, ozdoby ze slámy a šustí, kovářské výrobky, včetně předvádění kovářské práce i klasické foukané skleněné české ozdobičky. Tržištěm zavoní tradiční svařené víno vyrobené v Chateau Valtice. Chybět nebudou vánoční pokrmy, jako jsou horké kaštany, horký punč, medovina, horká čokoláda, vánoční perníčky, pražené mandle nebo vánoční cukroví. K občerstvení bude připravená také klasika v podobě českých klobás, grilovaných kuřat a vepřových kolen, kuřecích špízů nebo trhaného grilovaného kuřete v housce. Jídelníček zpestří plněné knedlíky, bramboráky, palačinky a mnoho dalšího.

Na náměstí Republiky bude možné koupit v době od 18. do 24. prosince vánoční kapry.

Trhy na náměstí Republiky potrvají do 24. prosince 2022.

Na Staroměstském náměstí ve třech prodejních stáncích se během trvání největších Vánočních trhů prostřídá několik charitativních organizací, které nabídnou své výrobky.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí získaly v minulosti několik ocenění. Jedna z nejprestižnějších televizních společností na světě, americká CNN je například zařadila mezi deset nejhezčích na světě.
V minulosti zaznamenaly úspěch také u prestižního turistického vydavatelství Lonely Planet či třeba u velkých britských deníků Daily Mail, Express a The Mirror, stejně jako u největšího irského deníku The Independent. Několikrát bylo oceněno svařené víno na trzích a prvenství získal také strom na Staroměstském náměstí.

 

Provozní doba prodejních stánků

Prodejní stánky s širokým produktovým sortimentem budou otevřené na všech náměstích každý den
od 10 do 22 hodin. Most v centrální části Staroměstského náměstí bude uzavřený pro veřejnost pouze v noci ze Silvestra na Nový rok (31.12.-1.1.) v době od 22 do 9 hodin.

 

Průběžné informace, novinky a aktuality o Vánočních trzích na Staroměstském a Václavském náměstí jsou k dispozici na www.trhypraha.cz a facebookovém a instagramovém profilu.


KULTURNÍ PROGRAM 2022 STAROMĚSTSKÉ NÁMĚSTÍ

 

26.11.2022

11.00 – 15.00                    Dětské vánoční dílny s KROUŽKY a POMPO

15.30 – 16.15                    Mládežnický pěvecký sbor Pomněnky

16.15 – 17.30                    Rozsviťte s námi Prahu – předvánoční charitativní projekt
Hitrádia City – předání šeku Dům pro Julii        

18.00 – 18.30                    setkání s tvůrci filmu “Vánoční příběh” – vystoupí Václav Noid Bárta

18.30 – 19.30                    Shantychor „Reriker Heulbojen“ e.V. / DE – mužský pěvecký
                                                           sbor, který zpívá námořní vánoční písně

27.11.2022

11.00 – 14.45                    Dětské vánoční dílny s KROUŽKY a POMPO

15.00 – 15.45                    Dětský národopisný soubor Pomněnka a Dunajek

16.00 – 16.45                    Berušky a Barušky z Mutějovic – Vánoční příběh

16.45 – 17.30                    Dětský národopisný soubor Pomněnka a Dunajek

28.11.2022

16.00 – 17.00                    ZUŠ Stodůlky – oddělení populárního zpěvu

17.00 – 18.00                    Riverside Choir – vánoční koncert

29.11.2022

16.00 – 16.30                    Dětský pěvecký sbor Drtinka

16.40 – 17.10                    Smíšený pěvecký sbor KWAYA

17.40 – 18.20                    Áňa, Pó a pes

30.11.2022

16.00 – 18.00                    Komorní sbor ZUŠ Hronov, Dechový orchestr mladých ZUŠ Hronov

18.15 – 19.00                    Folklorní soubor Rosénka, Makovičky a Muzička

1.12.2022

16.00 – 16.40                    Dětský pěvecký sbor Noctuella a Kulíšci

17.00 – 18.00                    Pěvecký sbor TRIANGL a kytarový soubor

2.12.2022

30.MEZINÁRODNÍ FESTIVAL ADVENTNÍ A VÁNOČNÍ HUDBY S CENOU PETRA EBENA

15.00 – 15.20                    DPS CARO Raškovice

15.20 – 15.40                    Budapest Lantos Choir, Maďarsko/Hungary

15.40 – 16.00                    Camerata, Polsko/Poland

16.00 – 16.20                    Lublin University of Technology Choir, Polsko/Poland

16.20 – 16.40                    Plungės Mykolo Oginskio art school youth choir, Litva/
                                                           Lithuania

16.40 – 17.00                    Pomeranian Medical University Choir, Szczecin,
                                                           Polsko/Poland

17.00 – 17.25                    Bel Canto

17.25 – 17.45                    Jizerka Semily

17.45 – 18.00                    Pěvecký sbor Gymnázia Havířov

18.00 – 18.30                    Duchcovský pěvecký sbor pod vedením Jany Moravcové

 

 

 

3.12.2022

11.00 – 15.00                    Dětské vánoční dílny s KROUŽKY a POMPO

15.35 – 15.55                    Dětský pěvecký sbor „SKŘIVÁNEK“, z.s.

16.00 – 16.45                    Pěvecký sbor Markéty Wagnerové

17.00 – 17.40                    Společný koncert všech zúčastněných sborů Mezinárodního
                                               festivalu adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena –
                                               diriguje: Johann van der Sandt / JAR

17.45 – 18.15                    Pěvecký sbor Lašan Brušperk

4.12.2022

11.00 – 14.30                    Dětské vánoční dílny s KROUŽKY a POMPO

15.00 – 17.00                    Folkloristé z Kyjovska a Horňácka

17.30 – 18.15                    Českolipský Evergreen – pěvecký sbor

5.12.2022

16.00 – 18.00                    Andělské Vánoce ­– mikulášská show pro celou rodinu

18.30 – 20.00                    Dick O‘Brass – vánoční koncert

6.12.2022

16.00 – 16.45                    Pěvecký sbor RADOST ZŠ VOTICE

17.00 – 18.00                    Prague British International School: Primary and Senior
                                                           Ensembles

7.12.2022

16.00 – 16.20                    DPS Mráček a Sluníčko ZŠ Prof. Švejcara Praha 12

16.30 – 17.00                    Pěvecký sbor Bajkaláček

17.00 – 17.20                    Dětský pěvecký sbor Osmikvítek – přípravné oddělení
                                                           Sněženky a Kopretinky

17.30 – 17.50                    Dětský pěvecký sbor Osmikvítek – přípravné oddělení
                                                           Pampelišky

8.12.2022

11.30 – 12.00                    Pražští hasiči, po vzoru svých římských kolegů, dekorují
                                                           věncem sochu Panny Marie

16.00 – 16.45                    Dětský pěvecký sbor ZŠ a Gymnázia Jiřího Gutha –
                                                           Jarkovského GUT!

17.00 – 17.30                    Taneční studio Mirabel

17.30 – 17.50                    Pražské mažoretky, TJ Sokol Vysočany

9.12.2022

15.00 – 17.00                    Blatenští dudáci ZUŠ Blatná – Alban Eiler, flétnový soubor,
                                               soubor zobcových fléten   

17.00 – 17.40                    Folklorní soubor Vonička

17.45 – 18.15                    Voices – Chorgemeinschaft Oberperfuss / AT

18.15 – 18.45                    Dětský pěvecký sbor Sluníčko

18.45 – 19.15                    Flauti Vivace – flétnový soubor

10.12.2022

11.00 – 14.30                    Dětské vánoční dílny

15.00 – 15.40                    Rozova dolina – folklorní taneční soubor – Vánoční tajemství / BG

16.00 – 17.00                    Dětský pěvecký sbor Viola

17.15 – 18.00                    Dětský pěvecký sbor Motýlek

18.15 – 19.00                    Smíšený pěvecký sbor Technik Akademik / SK

19.15 – 20.00                    Pěvecký sbor města Klimkovic

11.12.2022

11.00 – 15.00                    Dětské vánoční dílny

15.30 – 15.50                    Taneční skupina DEMO

16.00 – 16.40                    Vysokoškolský pěvecký sbor Ostravské univerzity

17.00 – 17.30                    Folklorní soubor Kamýček, z.s.

17.40 – 18.10                    Dětský folklórny súbor Vartášik z Krupiny

12.12.2022

15.30 – 16.00                    SMoG – sbor mosteckého gymnázia

16.10 – 16.45                    Dětský pěvecký sbor Sedmihlásek

16.45 – 17.30                    Dalovické sluníčko – pěvecký sbor

17.30 – 18.00                    Taneční skupina Proměny z.s.

13.12.2022

16.00 – 17.00                    Holandský orchestr – The Porta Mosana College Maastricht

17.00 – 17.30                    Modrá škola – dětské vánoční vystoupení

17.30 – 18.00                    CANTARINA – komorní ženský pěvecký sbor, o.s.

14.12.2022

15.00 – 16.00                    Holandský orchestr – The Porta Mosana College Maastricht

16.15 – 16.45                    ZUŠ PRO ARTE VIVA, s.r.o. – vánoční pásmo

17.00 – 17.30                    ZŠ a MŠ Jistebnice – pěvecké sbory

15.12.2022

16.00 – 19.00                    Středisko volného času KROUŽKY – VÁNOČNÍ 
                                                               KROUŽKOVANÁ PODÍVANÁ

16.12.2022

15.00 – 15.55                    Dům dětí a mládeže Spirála

16.40 – 17.30                    Čiperkové – dětské vánoční vystoupení

17.45 – 18.15                    Kira & Terka – vánoční pásmo

17.12.2022

11.00 – 13.45                    Dětské vánoční dílny

14.00 – 15.00                    Dětský folklorní soubor Maleníček a Čakanka / SK

15.00 – 15.30                    Dům dětí a mládeže Modřany – vánoční pásmo

16.00 – 17.00                    VOCAL BAND Markéty Aptové

17.15 – 17.40                    Studio DAG 

18.00 – 19.00                    Taneční škola Ivy Langerové – Top Dance Prague Team

18.12.2022

11.00 – 14.30                    Dětské vánoční dílny

15.00 – 15.30                    Hostivický pěvecký sbor

16.00 – 16.30                    Smíšený sbor „Sēja’’ a „Skulte“ / LV

17.00 – 17.40                    Dechový orchestr Kulturního domu města Holic

18.00 – 18.30                    Bára Ladrová a kamarádi – Andělské zpívání a tancování

19.12.2022

16.00 – 16.15                    Akordeonový soubor Harmonie, ZUŠ Harmonie a ZUŠ
                                                               Biskupská

 

16.30 – 16.50                    Dětský muzikálový kroužek, Praha – Břevnov

17.00 – 17.10                    Mateřská škola 4Pastelky – Sedlčanská – pěvecký kroužek

17.10 – 17.20                    Pěvecký sbor Rolničky

17.30 – 18.20                    Gospel Singers – Poselství Vánoc

20.12.2022

16.30 – 16.50                    Dětský muzikálový kroužek, Praha – Břevnov

17.00 – 18.00                    AGLAIA – pěvecký sbor ZUŠ a Gymnázia Dobříš

18.00 – 18.30                    HUKOt Ořech – pěvecký sbor

21.12.2022

16.30 – 17.00                    DPS Klíček a flétnový soubor NOTEČKA

17.05 – 17.50                    Taneční škola Betty a Folklorní soubor Verpán

17.45 – 19.45                    Základní umělecká škola FLOW – vánoční vystoupení

22.12.2022

16.00 – 16.15                    DPS Lístek ZUŠ Ratibořická, pobočka Černý most

16.30 – 17.15                    Pěvecký sbor Markéty Wagnerové

17.30 – 18.00                    Lumpína – dětská hudební show

23.12.2022

16.00 – 16.30                    Karolina Čížková – vánoční vystoupení

17.00 – 18.00                    Let’s Go! – spirituály

24.12.2022

11.00 – 13.00                    Rozlévání štědrodenní polévky

21.00 – 22.00                    Česká mše vánoční „Hej mistře!“, Jan Jakub Ryba – účinkuje smíšený pěvecký sbor Vox Pragae, orchestr Praga Sinfonietta a sólisté

25.12.2022

16.00 – 17.00                    Vánoční pohádka – pohádka pro celou rodinu, divadélko
                                                           Romaneto

17.30 – 18.30                    Josef Vágner & dětský pěvecký sbor Coro Piccolo

26.12.2022

16.00 – 17.15                    Třehusk – staropražská kapela

17.20 – 18.00                    Iveta Jonová

18.00 – 18.30                    Třehusk – staropražská kapela

27.12.2022

15.45 – 16.30                    DominiKa & Band – vánoční koncert

17.00 – 18.00                    Tomáš Vaněk – vánoční koncert

18.10 – 18.30                    Karolína Bedford – vánoční pásmo

28.12.2022

16.00 – 17.00                    Kapela Kůzle – vánoční koncert

17.30 – 18.30                    Grand varieté Brno – muzikálové a vánoční písně

29.12.2022

16.00     17.00                     Kapela Blastery & Melodica

17.30 – 18.30                    Bád Boys – vánoční blues a rock’n’ll

30.12.2022

17.00 – 17.30                    Karolina Čížková – vánoční vystoupení

18.00 – 18.30                    LARA MORR – vánoční koncert

 

31.12.2022 – Silvestr

16.45 – 17.30                    Bobík a kamarádi na výletě – moderuje Honza Ladra – show pro děti

19.00 – 19.30                    Kutheil + Live band

19.30 – 20.15                    DJ Daniel Kraus

20.15 – 20.45                    Kutheil + Live band

20.45 – 21.30                    DJ Daniel Kraus

21.30 – 22.00                    Kutheil + Live band

22.00 – 22.45                    DJ Daniel Kraus

22.45 – 23.15                    Kutheil + Live band

23.15 – 24.00                    DJ Daniel Kraus

1.1.2023

15.00 – 16.00                    Novoroční zpěvy – Árie z českých oper, účinkují operní sólisté předních českých i zahraničních scén

16.30 – 18.30                    Třehusk – staropražská kapela

2.1.2023

16.00 – 17.00                    ZUŠ Stodůlky, Veselá škola, Mezinárodní konzervatoř –
                                                           oddělení populárního zpěvu

17.00 – 17.30                    Smíchovský výběr – účinkují děti z hudebních zájmových
                                                           útvarů DDM Praha 5 se svými lektory

3.1.2023

16.30 – 17.30                    Vánoční koledy s Ewou a Tomášem

18.00 – 19.00                    Los Fotros – novoroční koncert

19.30 – 20.30                    The Geront Shadows revival – novoroční koncert

4.1.2023

15.30 – 16.30                   Hashtag – novoroční koncert

17.00 – 18.00                    Spolektiv – folková kapela

5.1.2023

16.00 – 17.00                    Rí Ra – folková kapela

17.30 – 18.00                    Cool Music – dětský koncert

6.1.2023

16.00 – 18.00                    Tříkrálové oslavy                                                           

Svatojakubský sbor a orchestr Praha – Česká mše vánoční „Hej mistře!“, Jan Jakub Ryba

 

Změna programu vyhrazena.