Na Václavské náměstí se vrací Svatováclavské slavnosti – nebude chybět víno, zábava ani svatý Václav

Praha se vrací ke svým tradicím. Opět uctí památku patrona českých zemí, knížete a světce svatého Václava. Připomene si ho tradičními Svatováclavskými oslavami na Václavském náměstí i náměstí Republiky od 26. září, kdy lidé mohou vyzkoušet mladé víno a veselit se při zábavném programu. Připraveno bude přes 200 litrů moravského burčáku. Ve středu 28. září navíc přijede na Václavské náměstí svatý Václav na koni se svou družinou-ZRUŠENO.

Svatováclavské oslavy začnou na náměstí Republiky v pondělí 26. září, kde návštěvníci najdou dvacítku prodejních stánků. O den později pak propuknou na Václavském náměstí, kde bude pětadvacet prodejních míst a hosté si mohou prohlédnout i práci kovářů. Na obou místech vyrostou středověká tržiště zasazená do podzimní atmosféry. Chybět nebude ani pestrý každodenní program (časové upřesnění v textu pod čarou).

„Na obou náměstích mohou zájemci vidět různá vystoupení. Mohou se také zapojit do tance a zkusit si polku, valčík nebo mazurku. Zazní také středověká – gotická a renesanční hudba. Ve středu 28. září nebude chybět ani historický průvod,“ upřesňuje Simona Šteruská, manažerka programu společnosti Taiko, organizátora Svatováclavských oslav.

Návštěvníci Svatováclavských oslav se mohou těšit na tradiční dobroty jako je grilovaný sýr nebo klobása, punč, medovina i tradiční burčák, který bude díky speciálnímu uchování čerstvý.

„Burčák je fenomén. Je to vlastně vymačkané hrozno, které má nejvíc vitamínů a je to tedy jeden z nejzdravějších nápojů,“ upřesňuje Martin Vild, prodejce vína a burčáku z vinařství Tesařík.

Příjezd svatého Václava na koni 28. září hned 2x! – ZRUŠENO

Po třech letech přijede na Václavské náměstí také patron české země svatý Václav na koni se svojí družinou, aby pozdravil český lid. Návštěvníci oslav ho mohou vidět hned ve dvou časech. První od 15 do 16 hodin, druhý pak od 17 do 18 hodin. Pestrý průvod v čele s knížetem oživí tanečnice, šermíři a muzikanti, kteří hrají na kopie dobových nástrojů, jako jsou například středověké píšťaly-Šalmaje, bubny nebo housle. Chybět nebudou typické dobové kostýmy a vystoupení šermířů a tanečnic. Již od 14 hodin bude na Václavském náměstí hrát živá hudba. Své umění předvedou skupina středověké hudby Gothien, šermíři Equites, dobové tanečnice Siderea.

Upřesnění k programu

Každodenní program na obou náměstích bude v režii lidového souboru Studánka a Jagabab, který osobitým způsobem interpretuje středověkou gotickou a renesanční hudbu i vlastní tvorbu.  Program bude každý den v odpoledních hodinách. Na Václavském náměstí ve všední dny v době od 15 do 19 hodin o víkendu pak od 14 do 19 hodin. Na náměstí Republiky mohou návštěvníci vidět vystoupení ve všední dny mezi 16.30 a 17.30 a o víkendech mezi 16. a 17. hodinou. (program nemusí být po celou dobu, organizátor si vyhrazuje časy měnit dle potřeby).

 

Stánky budou otevřené každý den v době od 10 do 22 hodin.

 

Více informací o trzích najdete na http://www.trhypraha.cz

titulní ilustračné foto k budoucímu vzhledu náměstí – Vaclavske namesti – autor Jakub Cígler Architekti