Křest knihy Martina Zounara a Alexandry Rohlíkové JÍST, ČI NEJÍST?

 V divadle Metro se uskutečnilo slavnostní vánoční setkání u příležitosti křtu nové knihy Martina Zounara – Jíst, či nejíst? To je, oč tu běží. Knihu pokřtili Mahulena Bočanová a doc. MUDr. Martin Matoulek, PhD.

Když se potká herec, který hubne před očima veřejnosti, s výživovou poradkyní a trenérkou, která taky ráda vaří a jí, je z toho dlouhé povídání.

Tak se oba společně rozhodli, že ty řeči prostě zaznamenají. Povídali si spolu o jídle a o cvičení, které je oba baví. Povídali si i o divadle a kumštu a taky o netradiční pracovní době, která herce žene po večerech na jeviště v době, kdy většina ostatních lidí už dávno odpočívá. A bavili se i o tom, jak se dá v takovém netradičním rozložení dne zvládnout hubnutí.

Co tedy stojí za hubnutím Martina Zounara? Nějaká zázračná dieta? Hladovění a nekonečné hodiny sportu? Nebo snad speciální hubnoucí program, který odteď ponese jeho jméno? A může si vůbec ještě někdy dát kachnu se zelím…?

Z Předmluvy:

To jsem se jednou ráno probudil, milí čtenáři, a zjistil jsem, že už to nejsem já. Zjistil jsem, že některé věci mi v životě procházejí tak, jak jsou, protože nejsem schopen je už držet v rukou a ovlivňovat. Pořád si všechno omlouvám, upravuju. Hledám jiné cesty, hlavně aby nevedly do kopce, a pokud možno se daly absolvovat vsedě.

Možná právě covidový čas mi dal možnost a prostor plně se věnovat chvíli sám sobě. Nevím, jak by to vypadalo, kdyby covid nepřišel. Možná bych dál setrvával ve svých 120 kilech a učil se v nich žít, sice nekomfortně, upoceně, udýchaně, nehezky, ale šlo by to.

Ten čas, který mi byl dán okolnostmi, napomohl k tomu, abychom vám mohli nabídnout toto malé nahlédnutí do dvou let mého života. Ukázat vám, jak je možné dostat se zpátky do života. Do života plného chutí, do života příjemného, do života plného pohybu a potu, možná občas se špetkou selhání, ale i to k životu patří. Chtěl jsem se s vámi o svoji cestu podělit, abyste viděli, že všechno má řešení, když chcete. Ten výsledek je fajn. Celý můj život se tímto krokem obrátil zpátky k lepšímu, do plusu.

A myslím, že je načase sbírat v životě plusy. Tak se pojďte přidat.

Přeji vám příjemné čtení a doufám, že vás třeba, pokud sami váháte a otálíte, tak trošku trkneme k tomu, že by to mohlo jít.

Váš

Martin Zounar

Na počátku každého hubnutí stojí nějaké rozhodnutí. Někdy jsou to obleky, do kterých se člověk nevejde. Někdy tkaničky, které si nezaváže. A někdy varování doktorů. Když se to sejde všechno dohromady, člověk začne hledat, co může změnit. Nebo začne hledat dietu. Tu jedinou pravou, rychlou, zaručenou. Dva tři týdny se bude omezovat, shodí, co potřebuje, a pak bude dál žít jako dřív! To přece musí fungovat… Ne.

„Když to tak vezmu, tak já jsem v podstatě doteď v životě nezhubnul. Několikrát jsem zkoušel rychlé hubnutí, bylo to sice hezké, ale jak kila rychle ubyla, tak rychle přibyla. A navíc k tomu vždy přišel jojo efekt. Takže tentokrát jsem na to šel jinak,“ komentuje Martin Zounar a dodává: „Poprvé v životě jsem díky Tloustneme.cz navštívil specializovaného lékaře a musím říct, že nechápu, proč jsem to neudělal dřív. Mimo jiné jsem zde dostal doporučení k návštěvě spánkové kliniky. Evidentně mě má kila navíc nenechala dobře spát a tělo pak během dne nemělo dostatek energie. Nikdy by mě nenapadlo tyhle dvě věci spojovat. A to byl teprve začátek mé cesty.”

Martin Zounar je oblíbený český divadelní, filmový a televizní herec a moderátor, který vstupuje pravidelně do českých domácností na obrazovkách televizních přijímačů. V poslední době jsme mohli v přímém přenosu sledovat i jeho hubnutí. V době, kdy se náš svět zastavil, se Martin Zounar vydal na cestu, která ho dovedla zpátky do těla, v němž se cítí mnohem lépe a zdravěji. Díky tomu na jevišti řádí zase jako zamlada. Přesvědčit se o tom můžete třeba v pražském divadle Metro.

Alexandra Rohlíková je výživová poradkyně, taneční a fitness trenérka, členka České komory fitness, která o hubnutí píše články i knihy (Chci konečně zhubnout – nakl. Esence, 2021). Stará se o klienty, kteří by rádi byli štíhlejší a fit, učí je tančit i poskládat si jídelníček. Je stálou spolupracovnicí Kalorických tabulek, vyučuje v pražském Centru tance, působila mnoho let v Evropské koalici organizací pacientů s obezitou.

Můžete ji najít přes její stránky www.rohlikovka.cz.