Klášterní hudební slavnosti uzavře světová premiéra

Slavnostní tečku za 15. ročníkem festivalu učiní soubor Musica Florea v Šumperku, kde vůbec poprvé představí znovuobjevené dílo skladatele Václava Horálka.

Předposledním koncertem festivalu bude v neděli 12. září večer s velkým Orchestrem Ježkovy stopy v Rapotíně. Netradiční hudební zážitek plný jemných divadelních momentů diváky vtáhne do atmosféry 30. a 40. let minulého století, swingových barů, kaváren a tančíren. Nabitý hudební program připomene, jak československý jazz žil nejen za první republiky, ale také v období války a jak se v důsledku dějinných událostí dostal až za oceán. Vedle legendárních filmových skladeb Slávy Emana Nováčka či Jaroslava Ježka z Osvobozeného divadla zazní melodie, které proslavil orchestr Karla Vlacha a rovněž méně známé skladby pánů Jiřího Traxlera či Kamila Běhounka.

Novodobá premiéra Horálkova Oratoria de Passione Domini nostri Jesu v podání Musica Florea se odehraje o den později, v pondělí 13. září v šumperském Klášterním kostele. Oratorium je netradičně komponováno na český text, sólové party byly svěřeny alegorickým postavám Svědomí, Naděje, Duše a Zoufalství. Jako protipól této skladby zazní světoznámé  Requiem W. A. Mozarta. „Jsem rád, že i v našem, poněkud odlehlém kraji, můžeme nabízet divákům světové unikáty. Musica Florea je skvělým partnerem pro podobné projekty,“ komentuje závěr festivalu jeho ředitel Roman Janků.

 

Vstupenky na oba koncerty jsou v prodeji online na www.klasterky.cz.

 

KLÁŠTERNÍ HUDEBNÍ SLAVNOSTI 2021

 

Festival KLÁŠTERNÍ HUDEBNÍ SLAVNOSTI si za 15 let fungování našel cestu k tisícům diváků a je nedílnou součástí kulturního léta v Olomouckém kraji. Letos od 27. června do 13. září uvede celkem 15 koncertů.

 

Rezidenční soubor festivalu Musica Florea uvedl na zahajovacím koncertu díla Antonína Reichenauera a jeho současníků, závěrečný večer pak věnuje konfrontaci Oratoria Václava Horálka s Requiem W. A. Mozarta.

Vůbec poprvé festival zavítal do klášterního kostela v Bílé Vodě a hned se světovým hornistou Radkem Baborákem. V Jeseníku se odehrála barokní opera Endymio včetně originálních kostýmů a kulis. Varhany v klášteře Na Hedeči rozezněl Waclav Golonka. Kostel ve Šternberku hostil soubor Czech Enseble Baroque. Znovu ožila unikátní Tančírna v Račím údolí hudbou nespoutané Gabriely Vermelho. Nádvoří zámku Velké Losiny opanovala hudba Clarinet Factory. Osvěžení přinesla fúze klasické hudby s folklórem FolkloreClassic v Loučné nad Desnou. Vzpomínce na Václava Havla byl věnován pořad Dopisy Olze v podání harfistky Zdeňky Šolcové, mezzosopranistky Evy Garajové a herečky Valérie Zawadské. Do Karlovy Studánky přivezl Ensemble Lucis Vivaldiho Čtvero ročních dob. Vystoupení patronky festivalu harfenistky Jany Bouškové s koncertním mistrem České filharmonie Josefem Špačkem v Maršíkově muselo být z důvodu zdravotní indispozice bohužel zrušeno. Šternberk roztančilo Bardolino Cestou kolem světa a Lásku nebeskou v Tančírně v Račím údolí vyzpívalo mužské vokální kvarteto Q VOX.