V Karlíně se představí „oživené domy“

Dnes se v Kasárnách Karlín potkají zájemci o oživování prázdných domů. Konference Oživujeme prázdné domy představí více než dvacet úspěšných projektů z celého Česka. V posledních dvou letech se napříč Českem daří oživovat dlouho opuštěné památky, nádraží i industriální prostory. Poprvé se úspěšné projekty představí na jednom místě v rámci konference.

„Konferenci městská část Praha 8 pořádá právě v Karlíně, protože zde se za poslední měsíce povedlo i díky radnici oživit magistrátní dům Za Poříčskou branou alias Bar/ák, Kasárna Karlín a na oživení se chystá i Invalidovna. Karlín tak získal dvě nové hudební scény, letní kino a galerii a významně obohatil kulturní život v Karlíně. Protože jsem se sama v oživování angažovala, začalo mě to téma zajímat a měla jsem chuť poznat další iniciátory podobných projektů v Česku a sdílet recept, jak se dají prázdné domy oživovat. Konference by měla skrze příklady dobré praxe inspirovat ostatní,“ shrnuje radní MČ Praha 8 Hana Matoušová důvody, proč se rozhodla organizovat konferenci na toto téma a proč právě v Karlíně.

„Praha se má čím pochlubit. Povedlo se nám rozeběhnout vznik Pražského kreativního centra na Staroměstském náměstí v dlouho prázdných tzv. Radničních domech. Centrum Prahy podobné místo otevřené veřejnosti plné různých kulturních a vzdělávacích aktivit potřebovalo a já mám z jeho fungování velkou radost. Stejně tak mne těší, že nevyužívaný komplex budov v Hybernské č. 4 dostala do pronájmu Univerzita Karlova a vznikající Kampus Hybernská využívá jak pro svoje potřeby, tak i pro veřejnost. Zároveň ale vím, že na svoje znovuoživení čeká v Praze řada prázdných domů, z nichž několik vlastní hlavní město Praha, a další mají svěřené městské části,“ vyjmenovává úspěchy vedení Prahy náměstkyně primátorky Petra Kolínská, která nad akcí převzala záštitu. 

„Prázdné domy mapujeme již několik let. Díky naší mapě jsme veřejnosti ukázali, jak velký problém to je, a téma prázdných domů jsme dostali do médií. Konferenci na toto téma velmi vítáme,“ doplnil Petr Zeman z iniciativy Prázdné domy, která se na konferenci spolupořadatelsky podílí.

„V Nadaci Via se dlouhodobě věnujeme podpoře komunit a lidí, kteří se snaží vrátit život zchátralým památkám nebo budují komunitní centra otevřená všem. Z naší zkušenosti přinášejí právě podobné iniciativy zdola zlepšení kvality života v konkrétní obci. Konferenci jsme se rozhodli podpořit také pro to, že některé zde představované projekty vznikaly s naší podporou, například Jablečné Lázně, Zauhlovačka či Vila Krčkovna“, vysvětlila Pavla Jenková, programová manažerka Nadace Via.

„Kasárna Karlín jsou příkladem toho, jak se dlouhodobě veřejnosti nepřístupný objekt stane přirozenou součástí městského prostoru a profituje z toho nejen široká veřejnost, ale i vlastník objektu. Někdejší kasárenský buzerplac jsme přeměnili v největší pražské náměstí bez aut, které denně navštíví stovky lidí,“ říká hlavní produkční Matěj Velek.

Akce proběhne v pátek 7. září 2018 v Kasárnách Karlín od 10 do 18 hodin. Konferenci pořádá MČ Praha 8, Kasárna Karlín, Prázdné domy a Nadace Via pod záštitou náměstkyně primátorky Petry Kolínské.