Kampaň „Vaříme za vás“ má pomoci pražským restauracím

Magistrát hlavního města Prahy ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací (AHR ČR) a Svazem obchodu a cestovního ruchu (SOCR) připravil kampaň s názvem Vaříme za vás na podporu pražských restaurací. Jejím cílem je vyzývat Pražany, aby si kupovali jídlo a nápoje přímo z výdejních okének podniků a pomohli je tak při pandemii koronaviru zachránit před hrozícím zánikem. Už začátkem měsíce spustila Praha také projekt Obědy (nejen) pro děti, který zprostředkovává finančně dostupné obědy pro děti v období, kdy jsou školy zavřené.

Česká klasika i nejrůznější speciality z celého světa. Možností, kde se v Praze dobře a kvalitně najíst, je téměř nepřeberné množství. Jenže stovky restaurací, hospod a dalších stravovacích provozů jsou kvůli aktuální pandemii koronaviru a následným vládním opatřením v kritické situaci. Mnohým z nich tak reálně hrozí zánik.

„Pražské restaurace si podporu města nepochybně zaslouží. Kvůli aktuálním vládním nařízením a markantnímu propadu turismu se staly jedním z největších otloukánků. Podpořme své oblíbené podniky alespoň návštěvou jejich výdejního okénka. Můžeme jim pomoci překlenout toto složité období tak, aby nám opět mohly nabídnout obvyklý servis, až opatření skončí,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Inicioval proto výzvu široké veřejnosti, která má za cíl pražské restaurace podpořit. Ty totiž nejen že dotvářejí jedinečnou atmosféru živoucí metropole, ale zároveň zaměstnávají tisíce lidí, kteří mohou trvale přijít o práci. Pražané mohou pomoci tím, že si dojdou pro své oblíbené jídlo přímo k výdejnímu okénku některého z podniků v okolí. Navíc tak nepřijdou ani v této nelehké době o gastronomický zážitek z rukou profesionálů, který si mohou vychutnat v pohodlí domova.

Praha se podpoře podnikatelů věnuje dlouhodobě. Příkladem je i projekt Obědy (nejen) pro děti. „Už začátkem měsíce spustila Praha také projekt Obědy (nejen) pro děti, který zprostředkovává finančně dostupné obědy pro děti v období, kdy jsou školy zavřené. Zároveň se jedná také o další příležitost pro restaurace, jak si přivydělat na provoz. V současné době je do projektu přihlášeno zhruba šedesát restaurací po celém území hlavního města,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček.

„Velmi si vážím toho, jak se magistrát snaží pomoci pražským podnikatelům v současné krizi. V létě těžce postiženému cestovnímu ruchu pomohl program V Praze jako doma, s magistrátem jednáme o dalších formách podpory podnikání v hlavním městě. A pomoc pražským restauracím je důležitou součástí záchrany pražské ekonomiky. Přitom stačí velmi málo – pro jídlo si dojít místo objednávky přes rozvážkovou službu. Restaurace, kavárny i hospody byly vždy pevnou součástí života v Praze. A děláme všechno pro to, aby jí znovu byly i po současné krizi. Díky všem, kteří nám s tím pomáhají, a díky všem majitelům i zaměstnancům, že své podniky zuby nehty drží při životě,“ řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

„Praha vytváří 60 procent celkového cestovního ruchu v České republice a restaurace jsou jedním ze základních pilířů tohoto odvětví. Jsou významným poskytovatelem pracovních příležitostí a podílejí se tak na zvyšování životní úrovně obyvatel města. Zachování infrastruktury pohostinství, ale také ubytovacích služeb, bude klíčovým faktorem pro návrat turistů do našeho hlavního města. Atmosféra našich hospůdek a restaurací hraje rovněž významnou úlohu v životě místních obyvatel při setkávání s přáteli,“ zdůraznil prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Prodej jídla a nápojů z okének sice představuje pro restaurace jen zlomek obvyklých tržeb, ale pomáhá jim přežít v současné situaci. Přímé vyzvednutí jídla jim kromě toho šetří několik desítek procent z tržeb, které si obvykle berou donáškové služby.

titulní ilustrační foto