Hledá se Partner Krkonošského národního parku



Správa KRNAP  realizuje projekt Partner Krkonošského národního parku.

Cíl projektu

získat v Krkonoších partnery a společně s nimi řešit některé problémy v ochraně přírody. Podpořit regionální identitu, patriotismus, ekologickou výchovu a udržovat Krkonoše čisté. Projekt je podpořen prostředky z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.

Problém Krkonoš spočívá ve velkém množství odpadků zanechaných/pohozených návštěvníky v přírodě národního parku. Toto množství je ohrožením křehké přírody a z pocitového, vizuálního a morálního hlediska nepřispívá k pohodě. Právě tu návštěvníci při návštěvě KRNAP očekávají. Problém má dvě roviny: první je, aby návštěvníci odpadky v terénu nezanechávali, druhou rovinou je úklid již pohozených odpadků z terénu. První rovinu bude řešit  mimo jiné reklamní kampaň, aby široká veřejnost přijala pravidlo, že je třeba si odnést, co si do přírody přinášíme.  Druhou rovinu pomáhájí řešit dvakrát ročně hromadné akce Čisté Krkonoše, při nichž řádově stovky lidí (včetně všech pracovníků Správy KRNAP) vyrážejí do terénu, aby vysbíraly odpadky nebo zlikvidovaly černé skládky. Na partnerských boudách budou mít návštěvníci možnost odhodit odpadky sesbírané v blízkosti cest do boxů na tříděný odpad nebo do směsného kontejneru a budou moci využít toalety. Motivačním prvkem ke sběru odpadků bude hra propojující chytré telefony, sociální sítě a trasu výletu skupiny či jednotlivce.

Partner KRNAP

V rámci projektu budou partnerské objekty označeny tabulkou Partner KRNAP. Obsahem partnerství je nejenom spolupráce v boji s odpadky, ale i vzájemná propagace. Správa KRNAP navíc proškolí tým 10 dobrovolníků-lektorů, tzv. ambasadorů. Ti budou docházet na boudy přednášet základní informace o Krkonošském národním parku. Školy v přírodě, lyžařské výcviky či jiné organizované skupiny návštěvníků se tak dozvědí zajímavé a důležité informace o krajině a přírodě, kam přijely.

Projekt Partner Krkonošského národního parku pomůže řešit dlouhodobý problém Krkonoš, kterým jsou pohozené odpadky, a zároveň přispěje k prohloubení vztahů mezi Správou KRNAP a místními podnikateli.

Více informací naleznete na https://www.krnap.cz



Booking.com

 

Krkonošskému národnímu parku je 55 let