FOR ARCH uvádí novinky a trendy ve stavebnictví, poradenská centra i konferenci odborníků a vlády

 Mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH vstupuje do svého jubilejního 30. ročníku a až do soboty 21. září nabídne návštěvníkům stovky zajímavých expozic napříč odvětvími stavebnictví – vytápění, stavba, elektrotechnika a zabezpečení, dřevostavby nebo wellness & spa. V PVA EXPO PRAHA se představí novinky a trendy, poradenská centra i vize budoucnosti chytrých domácností a měst. Úvodní den 17. září se sejdou odborníci a představitelé vlády na konferenci TECHNOLOGICKÉ FÓRUM. Oficiálními vozy veletrhu jsou automobily značky FORD. Generálním partnerem veletrhu je Skupina ČEZ.
TECHNOLOGICKÉ FÓRUM: digitalizace_stavební právo je klíčovým bodem doprovodného programu pro profesionály ze stavebnictví a otevře debatu k zásadním tématům týkajícím se blízké budoucnosti odvětví, a to digitalizaci stavebnictví a rekodifikaci stavebního práva. Vize je jasná: Jeden úřad, jedno razítko, jedno povolení a také jedno úložiště dat včetně jednoho výkladu stavebního práva a další zjednodušení. To je cílem nového stavebního zákona, na který čeká Česko přes 20 let a jehož věcný záměr již schválila vláda.

Úvodní panelové diskuse se zúčastní kromě ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové a náměstka ministra průmyslu a obchodu Eduarda Muřického také předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl, první náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlaváček, director KPMG Mojmír Hampl nebo Dušan Kunovský z Central Group. Do debaty se zapojí i předseda ČKAIT Pavel Křeček, předseda ČKA Jan Kasl, František Korbel ze společnosti HAVEL & PARTNERS nebo Tomáš Prokeš z České agentury pro standardizaci.

V druhém bloku konference budou v Kongresovém sále odborníci řešit téma Digitalizace stavebnictví – vize a současnost. Představí se řada odborníků s prezentacemi zabývajícími se tematikou digitalizace stavebnictví a BIM – jeho praktické uplatnění, digitalizace na konkrétních realizacích a vize budoucnosti.

Více na www.forarch-forum.cz

První den patří odborníkům

„Letos reaguje FOR ARCH i na situaci na trhu práce. První den veletrhu je kontraktační, ve spolupráci s významnými organizacemi, např. ČVUT v Praze, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) a mnohé odborné svazy a cechy,“ říká ředitel veletrhu FOR ARCH Matěj Chvojka. První den veletrhu mají registrovaní odborníci vstup i parkovné zdarma a každý registrovaný odborník dostane k dispozici kompletní seznam Technologických novinek na veletrhu.

Stavební veletrh FOR ARCH již tradičně nabídne návštěvníkům portfolio novinek a trendů napříč obory oblasti stavebnictví. Odvětví stavebních prvků a materiálů naleznete ve výstavní Hale 1, kde se prezentují jedničky na trhu v oboru nářadí a pomůcek, projektů, poradenství a financování nebo v sekci okna, dveře, vrata a podlahy, která je umístěna v Hale 2 a 3. Expozice související s elektrotechnikou a zabezpečením se soustředí v Hale 4, kde vystavovatelé představují své novinky v oblasti zabezpečení, domácí zábavy, osvětlení, ovládání funkcí domu a automatizaci budov či výrobě vlastní elektřiny.
FOR ARCH se zabývá i obory vytápěcí techniky, alternativními zdroji energie a vzduchotechnikou. V téměř dvou výstavních halách (část Haly 4 a Hala 7) předvedou přední výrobci a prodejci topenářské techniky své novinky a nové technologie. Pro změnu dřevostavby nabízejí jejich vlastníkům velké množství výhod, například rychlost výstavby. Zatímco stavba cihlového domu trvá více než půl roku, do tohoto typu domu se mohou lidé nastěhovat už za pár týdnů. Další velkou výhodou jsou nízké provozní náklady. Technologie, které firmy v dnešní době používají, umožňují dosáhnout nízkoenergetického nebo dokonce pasivního standardu. Všechny klíčové informace se návštěvníci dozvědí v Hale 5.

Odborníci v oblasti wellness & spa podají podrobné informace o nových trendech v oblasti relaxace a bazénové technologie. Vystavovatelé nabízejí projekční řešení, výrobu, dodávku, zprovoznění, technologie úpravy vody, servis a další individuální přístup. Budou soustředěni v halách 2B a 5A, 5B. V rámci doprovodného programu se koná i Konference hotelové wellness & SPA určená pro hotelové manažery, wellness pracovníky i zástupce managementu. Ve středu 18. září se bude věnovat problematice personálu ve wellness – jak vybudovat, rozvíjet a udržet stabilní kvalitní tým.

Mapa uspořádání na www.forarch.cz.

Tradiční SUSO i novinka Smart Cities od A do Z

Ve čtvrtek 19. září se v rámci doprovodného programu uskuteční také konference Smart Cities od A do Z. Akce posluchače provede chytrým městem od projektu přes technické řešení po samotnou realizaci, ukáže, jak jsou jednotlivá témata úzce provázaná a jak by mohla chytrá města v budoucnosti vypadat. Jelikož koncept Chytré město cílí na zvýšení kvality života ve městech, jeho součástí je i snižování spotřeby energií, chytré bydlení, eliminace zátěží životního prostředí, optimalizace dopravy a sdílení dat pro veřejné účely. Tedy zasahuje snad do každé nomenklaturní skupiny veletrhu. Je důkazem toho, jak se mění požadavky a podoba stavebnictví. Veletrh FOR ARCH je platformou, na které je možné trendy sledovat, kde se odborníci mohou zapojit a návštěvníci využít informace a nabídky.
Protože FOR ARCH historicky podporuje i řemeslo, nebude chybět v doprovodném programu Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO s obory truhlář a zedník, kdy se se soutěžními úkoly poperou studenti z Česka a Slovenska. Tento projekt, jehož cílem je popularizace stavebních řemesel, nejen zvyšuje zájem žáků o tyto obory, ale zároveň je propojuje s podnikatelskou sférou. „Stavebnictví a řemesla. Oboje má velkou budoucnost, počítáme s nimi tedy i v Inovační strategii 2019–2030 a připravované Národní hospodářské strategii. Řešíme tak mimo jiné digitalizaci stavebnictví, kdy MPO je gestorem metody BIM, tedy informačního modelování staveb. A také to, aby se řemeslům vrátila prestiž, kterou si zaslouží. Soutěž stavebních řemesel v sobě spojuje obojí, proto je MPO hrdým partnerem akce. A rovněž činíme kroky k tomu, aby se o metodě BIM co nejvíc vědělo, snížila se administrativa, která se stavebnictvím souvisí a stanovila se pravidla mistrovských zkoušek,“ říká ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, jehož resort je jedním z partnerů soutěže.

Ve finále SUSO v Hale 6 předvedou truhláři své umění při výrobě dětské židličky. Při výrobě se rovněž hodnotí práce s kotoučovými pilami Mafell, kolíkové spoje vrtané vrtačkami DeWalt a lepené lepidly Agglu SK. Pracovní stoly zajišťuje český výrobce Ramia. Zedníci v rámci soutěžního zadání zdí fragmenty z materiálu YTONG, nanášejí šlechtěné omítky LB Cemix, obkládají velkoformátové obklady s ProfiObkladač a staví příčku a podlahu pomocí technologie Fermacell. Mladí tesaři a pokrývači při Workshopu Velux předvedou položení střešní krytiny Tondach a usazení střešního okna Velux. K vidění bude také soutěž kameníků a kamenosochařů a exhibice umění instalatérského a topenářského pod patronátem Cechu topenářů a instalatérů ČR. Závěrečný ceremoniál vypukne 20. září v 16.00 a ceny nejlepším předá režisér Jakub Kohák. Partnerem finále se stal MHMP.

Více na www.suso.cz.

Poradenská centra napříč obory

V PVA EXPO PRAHA nebudou přítomny pouze novinky a trendy stavebních oborů, ale také samotní odborníci, kteří budou návštěvníkům zdarma pomáhat a radit nejen v otázkách rekonstrukce či stavby. Stavební poradenské centrum ČKAIT se zaměřuje na stavební zákon a další předpisy ve výstavbě. Poradenské středisko pro okna a stínicí techniku od Stavokonzult Eduk poradí například s designem nebo energetickou úsporou, ale také s možností dotací. Se zabezpečením domova poradí Poradenské centrum Ministerstva vnitra ČR s partnery Policií ČR, Cechem Mechanických zámkových systémů ČR a portálem Sousedé.cz. Poradenské centrum vytápění pomůže s otázkami oprav starších topnýchzařízení, s plány výstavby nebo koupě nové technologie, či s otázkami moderní kamnařiny. K dispozici budou profesionálové z Cechu topenářů a instalatérů ČR, Klastr česká peleta nebo Asociace pro využití tepelných čerpadel. Své stanoviště má i Poradenské centrum Asociace bazénů a saun ČR, Poradenské centrum dřevostaveb od Asociace dodavatelů montovaných domů nebo Poradenské centrum v oboru světlo a osvětlování. Podrobnosti najdete na www.forarch-poradenskacentra.cz.

Pro nejmenší Řemeslo dětem

Na sobotu 21. 9. je pro malé návštěvníky připraven hravý řemeslný program v Hale 6. Děti mohou navštívit 5 stanovišť, z nichž každé představí jedno řemeslo. Všichni si práci řemeslníků nejen vyzkouší, ale budou si moci odnést i hezké výrobky. Kromě zážitků budou malí řemeslníci za své úsilí odměněni i medailemi. Vítáni jsou i rodiče s malými dětmi. Děti budou mít k dispozici kreativní prostor pro hraní a rodiče místo pro odpočinek. Akci ve spolupráci pořádají KUTIL JUNIOR – Šikovné děti a ABF.
Pro nejlepší GRAND PRIX a TOP EXPO

Během každého ročníku veletrhu FOR ARCH se mezi vystavovateli koná soutěž o nejlepší exponát/technologii GRAND PRIX. Odborná porota posoudí první den veletrhu všechny přihlášené technologie a zaměří se na technické parametry, progresivní technologie, netradiční nápad, mimořádnou kvalitu za přijatelnou cenu, materiál, ekologické hledisko, energetickou úspornost i možnosti uplatnění na trhu. Ocenění si odnesou i nejpůsobivější expozice, a to v rámci soutěže TOP EXPO. Vyhlášení výsledků soutěže a předání cen se uskuteční na galavečeru v Kongresovém sále výstaviště PVA EXPO PRAHA ve středu 18. září.

Které exponáty se přihlásily do GRAND PRIX?

Přehled na www.forarch.cz/grandprix.

Energeticky úsporná řešení od ČEZ: Fotovoltaika s bateriemi, elektromobil nebo EPC projektyJak komplexně řešit energetické úspory ve vašem domě nebo jak zabránit úniku energií z budov? Návštěvníci FOR ARCH se seznámí například s fotovoltaikou na střechu s ukládáním do baterie nebo s energeticky úspornými řešeními pro budovy jako je Rudolfinum nebo Národní divadlo, realizovanými formou EPC projektů.

Podrobné informace o programu, expozicích, vystavovatelích a další na www.forarch.cz.

Jubilejní FOR ARCH 2019 v číslech:

  • Počet vystavovatelů: 791
  • Počet zahraničních vystavovatelů: 85
  • Počet států: 17
  • Čistá výstavní plocha: 20 940 m2
  • Hrubá výstavní plocha: 39 402 m2

Předprodej online

  • ZÁKLADNÍ VSTUPNÉ: 150,-
    Dostupné do: 21.09.2019 17:00:00
  • ZÁKLADNÍ VSTUPNÉ platba Fakturou: 120,-
    Dostupné do: 17.09.2019 10:13:02

KOUPIT VSTUPENKU ON-LINE ZDE

Zakoupená vstupenka je platná i na souběžně konané veletrhy.


OTEVÍRACÍ DOBA:

ÚT – PÁ: 10.00 – 18.00

SO: 10.00 – 17.00

 

Místo konání: PVA EXPO PRAHA v Letňanech


VSTUPNÉ:

  • ZÁKLADNÍ v době konání veletrhu:  150 Kč
  • ZLEVNĚNÉ (držitel karty Lítačka, student, senior nad 60 let): 120 Kč
  • DĚTSKÁ vstupenka (do 140 cm):  10 Kč
  • HROMADNÉ STUDENTSKÉ (min 10 osob) se seznamem studentů: Hromadná vstupenka pro školy à 10 Kč – možno zakoupit pouze na dny 17. – 20. 9. 2019
  • ZTP, PRESS (po předložení platného průkazu):  zdarma
  • PARKOVNÉ osobní vozidlo:  150 Kč
  • PARKOVNÉ autobusu:  450 Kč
  • KATALOG veletrhu:  100 Kč