Exportér roku 2017




V Kaiserštejnském paláci v Praze byl vyhlášen 23. ročník tradiční soutěže EXPORTÉR ROKU. Tato soutěž nás každoročně utvrzuje v tom, že Česká republika může světu nabídnout více než jen památky, pivo a broušené sklo. Celkový export z České republiky v roce 2016 činil 3,495 bilionu korun. Oproti předešlému roku export mírně narostl. Letos podle odhadů Asociace exportérů stoupne na rekordních 4,15 bilionu korun. Tuzemští vývozce těžili ze stabilní měnové politiky ČNB, která fixovala kurz české koruny na úrovni 27 Kč za jedno euro. Soutěž je rozdělena do 10 kategorií podle objemu exportu, velcí exportéři s objemem exportu větším než 500 mil. Kč ročně a střední exportéři s objemem vývozu 100-500 mil. ročně.

export- Jiří Vaněk řed. Iveco, A Babiš, Zdeněk Somr



Booking.com

Velcí exportéři.

Exportér s největším objemem exportu v letech 1993–2016: Vítězem a Exportérem roku 2017 se stala ŠKODA AUTO s objemem exportu za rok 2016 ve výši 310,3 mld. Kč. Pro zajímavost, to je téměř 9 % celkových exportů z České republiky. Druhou příčku obsadila společnost FOXCONN CZ a třetí skončil AGROFERT. Stejné pořadí bylo i v kategorii Exportér roku s největším objemem v roce 2016. „ŠKODA AUTO je důležitým pilířem exportně orientované české ekonomiky a naše pravidelné úspěchy v soutěži ‚Exportér roku’ to dokládají.“ řekl Bohdan Wojnar, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO zodpovědný za řízení lidských zdrojů. „Součástí naší Strategie 2025 je kromě elektromobility a digitalizace také další posilování naší přítomnosti na světových trzích. Důležitým prvkem této strategie je i plánovaná výroba elektrických komponentů a elektromobilů, které se také stanou významným exportním artiklem naší země. Pro zajištění budoucnosti České republiky jako země automobilového průmyslu, která vyváží své výrobky do celého světa je však důležitá i role státu. Jeho klíčovou úlohou je především rozvoj dopravní infrastruktury s ohledem na nové trendy v automobilovém průmyslu, zejména elektromobilitu. Mezi významné aktivity státu patří také ekonomická diplomacie a udržování zdravého investičního prostředí, které spočívá hlavně ve stabilním, transparentním a předvídatelném daňovém a regulatorním rámci. Důležitá je i systémová podpora technického vzdělávání, duálního vzdělávání a spolupráce škol s firmami,“ dodává Bohdan Wojnar. V roce 2016 dodala automobilka svým zákazníkům po celém světě již potřetí za sebou více než 1 milion vozů. Automobilka je nejúspěšnější společností v historii udělování tohoto prestižního ocenění.

 



 

Kategorii s největším průměrným nárůstem v letech 1993–2016 vyhrála GC Automotive Czech a.s, na druhém místě je Iveco a na třetím opět Škoda AUTO. V kategorii s největším nárůstem v období 2015-2016 obsadila první místo Škoda JS, která navýšila vývoz o 1,261 miliardy korun. Firma se zabývá dodávkami pro jadernou energetiku. Druhý byl Aircraft Industries a třetí společnost BUZULUKCeny předával spolu s předsedou senátu Milanem Štěchem premiér Andrej Babiš, který ujistil přítomné, že vláda bude export podporovat. „V zahraničí máme delegáty, czech trade, czech point, myslíme si, že nastal čas, aby tyto zahraniční agentury začaly spolupracovat. V posledním období nás to stálo 22 miliard, je to obrovská částka, i nadále nás to bude stát 5 miliard ročně. Plánujeme dostat tyto instituce do rezortu ministerstva financí. To že máme vlastní měnu je obrovskou výhodou v případě, že by nastaly nějaké problémy. Banky eurozóny odepsaly kvůli chybným úvěrům za posledních deset let 600 mld. Euro. Takže v tuto chvíli není pro nás euro prioritou,“ dodal premiér Babiš.  Cenu Středních exportérů s největším nárůstem exportu v období 2015-2016 získala společnost ABO valve, která zároveň obdržela i cenu ČSOB za rozvoj nových exportních příležitostí v kategorii s objemem exportu do 500 mil. Kč.

 

Andrej Babiš a Bohdan Wojnar

Výsledky v kategoriích bez rozdílu objemu exportu.  

 V každém kraji byl vyhodnocen nejlepší exportér, ve středočeském kraji je to pochopitelně Škoda Auto a v Praze Agrofert.   Cenu pro exportéra, který vyvezl v roce 2016 své výrobky a služby do největšího počtu zemí, získala společnost CommScope Czech Republic, která exportovala na 131 zahraničních trhů. Firma se zabývá výrobou a exportem telekomunikačních a elektronických zařízení.    Cenu ČSOB za rozvoj nových exportních příležitostí v kategorii nad 500 mil. Kč exportu za rok získala společnost Gumotex. a v kategorii do 500 mil ABO valve. Jan Nývlt, ředitel Exportního a strukturovaného financování obchodu ČSOB, k tomu říká: „Jsem rád, že v obou kategoriích uspěli naši dlouhodobí klienti, kteří své výrobky úspěšně vyvážejí nejen do EU, ale prakticky po celém světě. Zajímavou destinací, která se u většiny oceněných klientů letos nově objevuje, je Nový Zéland.“                                                                                                               Kategorie „Nejlepší exportní transakce podpořená státem“ je vyhlášena pro vývozní transakce s podporou České exportní banky, a.s. (ČEB), či Exportní garanční a pojišťovací společnosti, a.s.(EGAP).  Podmínkou    soutěže je, že transakce napomáhá zaměstnanosti v ČR a jedná se o vývoz do prioritních, nebo zájmových zemí dle Exportní strategie ČR 2012-2020. Základním hodnotícím kritériem je významný procentuální podíl zboží a služeb českého původu. Cenu vybojoval Enetex technology, který navrhuje, vyrábí a instaluje spalovací systémy na likvidaci škodlivých látek z průmyslových provozů a zabývá se robotizací technologických procesů.

Kategorii Nejlepší exportéři dle hodnocení Bisnode, již popáté udělila poradenská společnost Bisnode mezinárodně uznávané ocenění Top Rating.  Nejlépe hodnocenými exportéry podle Top Ratingu Bisnode za rok 2016 jsou ŠKODA JS s meziročním nárůstem exportu o 94 %, BUZULUK růstem exportu o 52 % a 2 N TELEKOMUNIKACE.  Top Rating vydává Bisnode podle metodiky Dun & Bradstreet. „Dobrý rating od společností Bisnode pomáhá českém exportérům získat větší kredibilitu při jednání o nových obchodních příležitostech. Jsme rádi, že i v roce 2017 nám Bisnode pomohl ocenit nejlepší tuzemské vývozce“, dodává Zdeněk Somr, předseda Středního podnikatelského stavu a hlavní organizátor soutěže.  Pořadateli soutěže Exportér roku byli Hospodářská komora ČR, Střední podnikatelský stav a Asociace pro podporu podnikání v ČR. Partnery soutěže byli Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR, poradenská společnost Bisnode, ČSOB, Česká exportní banka a EGAP. Soutěže se mohou zúčastnit všichni exportéři se sídlem v České republice s ročním objemem vývozu nad 100 milionů.

Kompletní výsledková listina je k dispozici na webových stránkách soutěže www.exporterroku.com.

Jaromír a Věra Hamplovi