Evropské hlavní město kultury 2023 Veszprém a region Bakony-Balaton

Maďarské město Veszprém spolu s regionem Bakony-Balaton získalo 1. ledna 2023 nejprestižnější kulturní titul Evropské unie a stane se tak Evropským hlavním městem kultury 2023 (EHMK). Tím se připojí ke dvěma českým městům, kterým se této pocty již dostalo Praze (2000) a Plzni (2015) a také městu Broumov nebo Českým Budějovicím, z nichž jedno bude držitelem tohoto titulu v roce 2028.

Iniciativa Evropské hlavní město kultury (EHMK) představuje nejdůležitější programový prvek kulturní politiky Evropské unie.

Cílem EHMK je sbližovat evropské národy prostřednictvím kultury.

„Je důležité zdůraznit, že identita nespočívá pouze v mnoha programech, které se konají v průběhu celého roku. Jde spíše o zahájení a posílení dlouhodobě udržitelných procesů, které budou trvat i po roce 2023. Díky této jedinečné příležitosti si region upevní svou pozici evropského kulturně-tvůrčího regionu, jehož centrem je Veszprém. Více než 115 obcí z regionu přidalo akce a aktivity do živého programu VEB2023 EHMK“, řekl Gyula Porga, primátor města Veszprém.

Letošní ročník nabízí jedinečnou příležitost propagovat region Bakony-Balaton jako evropské kreativní a kulturní centrum s centrem ve Veszprému i návštěvníkům z České republiky.

Veszprém má s Českou republikou silné kulturní vazby už nyní, protože čeští interpreti pravidelně navštěvují různé akce a festivaly, Most je partnerským městem Veszprému a stejně jako Veszprém je i Brno městem hudby UNESCO. V rámci programu Evropské hlavní město kultury 2023 se dále posílí kulturní vztahy mezi oběma zeměmi. V loňském roce například český umělec Jakub Bachorík v rámci každoročního Street Art Festivalu pomaloval stěny velkého podchodu ve Veszprému. Mladá česká scenáristka Klára Vlasáková a básník Elsa Aids minulý týden představily svá díla na literárním festivalu Holtszezon (Mrtvá sezóna). V rámci projektu InterUrban navštíví ve dnech 11. − 24. září několik brněnských umělců region Veszprém-Balaton. V rámci programu InterUrban bude představen bohatý moravský folklór, brněnská krajina, architektonické dědictví, významné hudební festivaly, známé osobnosti, gastronomie a městské legendy. Uskuteční se interaktivní workshopy o živé a vytříbené kavárenské kultuře, bohatá funkcionalistická architektura Brna bude prezentována na výstavě fotografií; proběhne koncert perkusní skupiny Cloud Johna Psathase. Platforma CO. A LABS představí progresivní kulturu Brna hrou I.AM.NOT.ALONE v krásném údolí Séd ve Veszprému.

To jsou však jen některé z nejvýznamnějších českých kulturních a tvůrčích událostí z České republiky roku, během něhož se ve 116 městech a obcích v regionu Veszprém-Balaton uskuteční na 3 000 různých typů programů z Evropy (a zbytku světa). Byl zveřejněn průvodce programem v angličtině, který je ke stažení a obsahuje hlavní body a časový rozvrh.

Programy jsou rozděleny do skupin podle kulturních oblastí − hudba, divadlo, výtvarné umění, tanec, víno a gastronomie − a podle klastrů, které vymezují hlavní ambice nového kulturního regionu. Devět klastrů – Hudba/město, Živý region, Rušný život Veszprému, Křehký Balaton, Zrcadlový odraz, Mosty, Neobvyklé, Oslava a Budoucí čas – dohromady zahrnuje stovky unikátních programů a programových cyklů, které oživí město a region. Programy, které VEB 2023 a jeho partneři pořádají, reagují na hlavní výzvy dneška prostřednictvím umění a kultury. Jde například o navrácení života a komunity do našich měst. Mezi další cíle patří podpora tradičních a perspektivních aktivit v obcích, které se mohou nacházet na „méně frekventované cestě“. Zvyšování povědomí o ekologických problémech, kterým Balaton a jeho povodí čelí, zapojování mladých lidí a probouzení jejich zájmu o kulturu prostřednictvím pozoruhodných představení a prezentací posilování mezilidských vztahů lidí, vztahů k životnímu prostředí i kultury soužití.

Evropské hlavní město kultury Veszprém-Balaton 2023 nabízí téměř 3 000 programů 365 dní v roce. Některé z nejzajímavějších akcí v průběhu roku:

  • Bluesový festival – 13.- 14. května.
  • Festival maďarského filmu – 7.-10. června
  • VeszprémFest 2023 – 12.-16. července.
  • Dny rosé, ryzlinku a jazzu – 12.-16. července
  • Veszprémský festival pouliční hudby – 19.-22. července
  • Auerův festival – 1.-6. srpna
  • Festival INOTA – 31. srpna – 3. září.
  • BALKAN: festival MOST – 7.-9. září
  • Balaton Wine & Gourmet – 28. září–1. října
  • Jazzový festival – 16.-19. listopadu

 

Historie programu Evropské hlavní město kultury

Titul Evropské město kultury vznikl v roce 1985 na návrh řecké herečky a ministryně kultury Meliny Mercouri.  Jeho první ročník na počest Meliny Mercouri uspořádaly Athény.

V roce 1999 bylo Evropské město kultury přejmenováno na Evropské hlavní město kultury a bylo financováno programem Kultura 2000. Téhož roku navrhl evropský parlament začlenit tuto událost do rámce Evropského společenství a představil nový postup výběru Evropských hlavních měst kultury v období 2005-2019. Tento návrh byl přijat, a proto každý členský stát má možnost hostit Evropské hlavní město kultury nejméně jednou.

Titul Evropské hlavní město kultury je vždy na jeden rok propůjčován Evropskou unii jednomu či více evropským městům., která tak mají po celý rok možnost představit Evropě svůj kulturní život a jeho rozvoj.

Hlavními městy kultury pro rok 2023 se stala tři města. Jsou to maďarský Veszprém a region Bakony-Balaton, rumunský Temešvár a řecká Elefsinu. Elefsina je čtvrtým město v Řecku, které tento titul drží. V roce 1884 byl rumunský Temešvár prvním městem na pevninské Evropě, které mělo elektrické pouliční osvětlení. Pod tématem „Rozsviťte své světlo – rozsviťte své město!“ program odstartoval. v letošním únoru. Temešvár je po Sibiu v roce 2007 druhým městem v Rumunsku, které získalo titul EHMK. Maďarský Veszprém, kterému je přezdíváno ‚město královen‘, je po Pécsi v roce 2010 druhým maďarským městem, které tento prestižní titul získalo. Slavnostní otevření se ve Veszprému konalo ve dnech 21.–22. ledna. Panuje mylná představa, že vývoj a provádění programu EHMK financuje EU. Ve skutečnosti EU poskytuje pouze titul a možnost účastnit se výběrového řízení. Investice a rozvoj programu financují státní a místní orgány vítěze výběrového řízení. Program EHMK Veszprém-Balaton2023 je organizován na základě tří principů: udržitelnost, bezbariérovost a rozvoj programů přátelských k dětem.

Veszprém je jen 5 hodin jízdy z Prahy a 4,5 hodiny z Brna. Zazařte společně s Veszprémem a oslavte titul Evropské hlavní město kultury v roce 2023!

 

 

Jaromír a Věra Hamplovi    Foto: VEB 2023 EKF